Yenidoğan Döneminde Uyku Alışkanlığı Kazandırmak Mümkün mü?

692 görüntüleme
Elifcan S.

Elifcan S.

1 Ağustos 2025 08:49
Merhaba anneler 🌸
Yenidoğan döneminde (0–3 ay) bebeğinizin uykusu çok düzensiz, sık sık uyanıyor ve sadece kucakta ya da memede mi uyuyor?

Bu dönem gerçekten zorlayıcı olabiliyor çünkü:
– Bebeğin biyolojik saati henüz gelişmemiştir
– Gece-gündüz ayrımı oluşmamıştır
– Uyku döngüleri çok kısadır (yaklaşık 40–45 dk)
– Ve en önemlisi: bu dönemde uyku eğitimi verilmez.

Ama bu, hiçbir şey yapılamayacağı anlamına gelmiyor 🌿
Bu dönemde bebeğinize uyku alışkanlıklarının temellerini atabilirsiniz. Nasıl mı?

✨ Gün içinde 1 uykuyu mutlaka yatağında alıştırmak
✨ Uyku öncesi minik bir rutin oluşturmak
✨ Gece-gündüz ayrımını ışıkla, sesle öğretmek
✨ Uykulu ama aşırı yorgun olmayan anda uykuya geçirmek
✨ Ve uyku sinyallerini doğru okumak…

Her bebeğin ritmi farklıdır ama gözlem, tutarlılık ve nazikçe yönlendirme çok şey değiştirir.

Ben çocuk gelişimci ,aile danışmanı ve bebek uyku danışmanı olarak çalışıyorum. Ara ara bu döneme özel mini seminerler ve paylaşımlar yapıyorum; ilgisini çeken annelerle bilgileri memnuniyetle paylaşırım.

Siz bu dönemde en çok neyle zorlanıyorsunuz?
Yorumlarda deneyimlerinizi paylaşırsanız birbirimize çok güzel destek olabiliriz 💛
E

Elif

Premium Üye
16 Haziran 2026 14:00
Zehra Melis
Merhabalar kızım 49 günlük uyku konusunda çok zorlanıyorum. Sürekli ya kucağımda ya memede ya da ayakta sallayarak uyumak istiyor. Yatağına koyduğumda gerinmeye başlıyor bi kaç dk sonra da ağlayarak uyanıyor. Gündüz hep bu şekilde uyuyor asla yatakta uyumuyor. Akşam ise uykuya dalmakta direniyor ağlıyor. Uykusunun derinleşmesi için kucağımda 1-2 saat bekletiyorum ondan sonra gece uykusuna yatırıyorum ilk başta 5-6 saat uyuyor sonraki uyanmalarında ise daha huzursuz yatırınca hemen uyanıp ağlıyor ya da uyusada kısa süreli yarım saat de bir uyanıyor. Ne yapmam lazım nolur çok yorucu oluyor
Merhaba konuyu açalı çok olmuş ama şu an ben de bu anlattığımız sorunu yaşıyorum acaba konuyu çözebildiniz mi ve ne kadar sürdü merak ettim
Z

Zehra M.

16 Haziran 2026 14:06
Elif
Merhaba konuyu açalı çok olmuş ama şu an ben de bu anlattığımız sorunu yaşıyorum acaba konuyu çözebildiniz mi ve ne kadar sürdü merak ettim
Merhaba maalesef çözemedik . 4 aylıkken çözmüştük 6 aylık olunca dişle birlikte geri başa sardık 8. Ayına kadar sürekli uykularında ağladı. Ondan sonra maalesef gene kucağa alıştı. Şuan 1 yaşında ya kucağımda sallayarak uyuyor ya da ayakta sallayarak. 😬 yanımda yatıyor. gece uykuları düzeldi sadece. Gece bir kez mamaya kalkıyor
E

Elif

Premium Üye
16 Haziran 2026 14:14
Zehra Melis
Merhaba maalesef çözemedik . 4 aylıkken çözmüştük 6 aylık olunca dişle birlikte geri başa sardık 8. Ayına kadar sürekli uykularında ağladı. Ondan sonra maalesef gene kucağa alıştı. Şuan 1 yaşında ya kucağımda sallayarak uyuyor ya da ayakta sallayarak. 😬 yanımda yatıyor. gece uykuları düzeldi sadece. Gece bir kez mamaya kalkıyor
Teşekkür ederim cevabınız için kolaylıklar diliyorum ikimize de😁
Z

Zehra M.

16 Haziran 2026 14:16
Elif
Teşekkür ederim cevabınız için kolaylıklar diliyorum ikimize de😁
İnşallah sağolun 🌸
Yükleniyor...

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir