Yenidoğan Döneminde Uyku Alışkanlığı Kazandırmak Mümkün mü?

200 görüntüleme
Elifcan S.

Elifcan S.

1 Ağustos 2025 05:49
Merhaba anneler 🌸
Yenidoğan döneminde (0–3 ay) bebeğinizin uykusu çok düzensiz, sık sık uyanıyor ve sadece kucakta ya da memede mi uyuyor?

Bu dönem gerçekten zorlayıcı olabiliyor çünkü:
– Bebeğin biyolojik saati henüz gelişmemiştir
– Gece-gündüz ayrımı oluşmamıştır
– Uyku döngüleri çok kısadır (yaklaşık 40–45 dk)
– Ve en önemlisi: bu dönemde uyku eğitimi verilmez.

Ama bu, hiçbir şey yapılamayacağı anlamına gelmiyor 🌿
Bu dönemde bebeğinize uyku alışkanlıklarının temellerini atabilirsiniz. Nasıl mı?

✨ Gün içinde 1 uykuyu mutlaka yatağında alıştırmak
✨ Uyku öncesi minik bir rutin oluşturmak
✨ Gece-gündüz ayrımını ışıkla, sesle öğretmek
✨ Uykulu ama aşırı yorgun olmayan anda uykuya geçirmek
✨ Ve uyku sinyallerini doğru okumak…

Her bebeğin ritmi farklıdır ama gözlem, tutarlılık ve nazikçe yönlendirme çok şey değiştirir.

Ben çocuk gelişimci ,aile danışmanı ve bebek uyku danışmanı olarak çalışıyorum. Ara ara bu döneme özel mini seminerler ve paylaşımlar yapıyorum; ilgisini çeken annelerle bilgileri memnuniyetle paylaşırım.

Siz bu dönemde en çok neyle zorlanıyorsunuz?
Yorumlarda deneyimlerinizi paylaşırsanız birbirimize çok güzel destek olabiliriz 💛
Yeter O. .

Yeter O. ..

1 Ağustos 2025 06:00
Kızım 51 günlük gece uykuları çok şükür hep iyi olmuştur gündüz için aynı şeyleri söyleyemıycem uykuya direniyor yatıyor 10 dakika sonra yine kalkıyor bazen çok güzel yatıyor bazende 5 10 dakika sonra kalkıyor yorucu olabiliyor
Z

Zehra M.

1 Ağustos 2025 06:05
Merhabalar kızım 49 günlük uyku konusunda çok zorlanıyorum. Sürekli ya kucağımda ya memede ya da ayakta sallayarak uyumak istiyor. Yatağına koyduğumda gerinmeye başlıyor bi kaç dk sonra da ağlayarak uyanıyor. Gündüz hep bu şekilde uyuyor asla yatakta uyumuyor. Akşam ise uykuya dalmakta direniyor ağlıyor. Uykusunun derinleşmesi için kucağımda 1-2 saat bekletiyorum ondan sonra gece uykusuna yatırıyorum ilk başta 5-6 saat uyuyor sonraki uyanmalarında ise daha huzursuz yatırınca hemen uyanıp ağlıyor ya da uyusada kısa süreli yarım saat de bir uyanıyor. Ne yapmam lazım nolur çok yorucu oluyor
Elifcan S.

Elifcan S.

1 Ağustos 2025 06:32
Sevgili Yeter Hanım, bebeğiniz gece gündüz ayrımını öğrenmiş gözüküyor. 6.haftadan itibaren beklentimiz gece uykularının düzene girmiş olmasıdır. Bebeğinizi artık gündüzde uyku rutinleri oluşturarak loş ortamda gündüz uykusuna yatırmaya başlayabilirsiniz. kısa uykuları her zaman uzatmaya çalışın, tutarlılığınızla beraber verdiğiniz emeğin karşılığını almaya başlayacaksınızdır.
Elifcan S.

Elifcan S.

1 Ağustos 2025 06:34
Sevgili Zehra hanım, bebeğinize güzel rahatlatıcı bir rutin oluşturmanız, çok yormadan uykuya geçirmeniz gerekir. yenidoğan bebeklerin desteksiz uyuması gerçekçi bir beklenti değildir ama en azından bu desteklerin sadece bir tanesi ile devam edebilirsiniz. Yenidoğan dönemi ile ilgili kapsamlı bir seminer veriyorum isterseniz sonrasında detayları size iletebilirim.
Yeter O. .

Yeter O. ..

1 Ağustos 2025 07:53
Çok teşekkür ederim elif hanım 🙏♥️
Z

Zehra M.

3 Ağustos 2025 11:10
Olur elif hanım teşekkürler
Elifcan S.

Elifcan S.

3 Ağustos 2025 12:14
instagramdan takip edebilirsiniz beni bilgileri oradan paylaşıyorum 😊
S

Sena S.

3 Ağustos 2025 17:00
Merhaba, bebeğim 8 aylık. Hem gece hem gündüz uyku düzeni oturdu sayılır. Birkaç gündür gündüz uykularında meme ile uykuya geçme alışkanlığını kırmaya çalışıyorum, emzirme sonrası sarılıp evde hafifçe dolaşıp ninni söyleyerek uyutuyorum. Bazen meme için çok direttiğinde emzirirerek uyutuyorum. Fakat gece uykusuna hala memede geçiyor. Memeyi bırakınca omzumda biraz uykuya dalmasına izin verip öyle yatırıyorum. Biraz destekle yatağında uykuya geçmesi için henüz erken mi? Yatağına koyup pışpış ve sakinleştirerek uyutmayı denesem de hemen ağlıyor ve sarılarak uyumak istiyor.
Canısı K.

Canısı K.

3 Ağustos 2025 17:16
4 ay 10 günlük diş sancılarından olsa gerek memede uyumak istiyor ve memeyi uyurken emzik gibi kullanıyor ayırıp yatağına koyduğum anda uyanıyor ve tekrar meme ağzına alınca susup uykuya dalıyor (normalde emzik kullanmıyoruz) hem uyku gerilemesi hem diş sancısı derken memede uyumayı alışkanlık edinmesinden korkuyorum bu süreçte nasıl bir yol izleyebilirim
Elifcan S.

Elifcan S.

4 Ağustos 2025 06:47
Sena hanım yatağına koyup pışpış aşamasına geçmeden önce emzirerek uyutmama konusunda tutarlılığınızı sağlamanız gerekir. mayıştırın memede ama meme de uyutmayın. sonrasında memede mayıştırmadan kucakta mayıştırma adımını oturtun sonrasında yatağa geçirme kısmı, adım adım yavaş yavaş alıştırarak. ama tutarlılığınızı korumak çok önemli, 2 ileri 1 geri olduğunda kimseye faydası olmaz üstelik emeğinize yazık olur. buraya kadar gelmişsiniz bundan sonrasını da yapabilirsiniz kendinize inanın 😊
Elifcan S.

Elifcan S.

4 Ağustos 2025 06:50
Canısı hanın doktorunuzun önerdiği bir diş granülü kullanabilirsiniz, emzirdikten sonra parmak fırçalarla dişetlerini kaşıyabilirsiniz hatta diş granülünü parmak fırçaya koyup o şekilde de kaşıyabilirsiniz, granülleri her saat başı veremiyoruz tabi çok zor da kalırsanız calpol e serçe parmağınızın ucuna sürüp o şekilde dişetlerini kaşıyabilirsiniz. yani evet emerek rahatlıyor ama emzirme zamanı değilse ve diş durumundan şikayetçi olduğunu düşünüyorsanız diğer rahatlatma yöntemlerinden destek alabilirsiniz emzirmek dışında 😊
C

Ceren A.

4 Ağustos 2025 08:13
benim bebeğim de 51 günlük gece uyuması iyi ama gündüz sorun yaşıyoruz 7de uyanıyo 11e kadar uyumuyo sonra 2-3 saat uyuyo akşam 11e kadar uyumuyo memede uyuyo sallıyoruz ama yatağa koyunca gerinip uyanıyor sürekli meme sallama uyutma uyanma döngüsündeyiz kolik değil ama ağlıyor devamlı kucakta kalmak istiyor ne yapacağımı şaşırdım
Rümeysa E. .

Rümeysa E. ..

4 Ağustos 2025 08:20
Merhaba bebeğim dokuz aylık diş çıkarıyoruz yedi aylıkken gece uykularımız çok iyiydi saat sekiz buçukta uykuya geçiyor ve sabah altı yediye kadar kesintisiz bir şekilde uyuyordu fakat iki aydır gece sürekli uyanıyor ağlıyor ne yapsam uykuya geçiremiyorum emziriyorum ama yine de uyumuyor mama yapıyorum mamasını içtikten sonra uyuyor acıktığı için uyandığını düşünüyorum artık gündüzleri ise ilk uykusunu uyandıktan iki saat sonra yapıyor bir saat sürüyor ikinci uykusunu uyandıktan üç saat sonra yapıyor yine aynı şekilde bir saat ve son uykusunu da yine uyandıktan üç saat sonra yapıyor ama bu biraz daha kısa sürüyor tek sorunumuz gece
Elifcan S.

Elifcan S.

4 Ağustos 2025 13:48
Ceren hanım tam da bu kafa karışıklıklarını giderecek, ne doğru ne yanlış kafanızda netleşmesini sağlayacak ve desteksiz uykuya hazırlık nasıl olur adım adım anlattığım yenidoğan semineri için instagramdan bana yazarsanız detaylı bilgi vereyim size.
Elifcan S.

Elifcan S.

4 Ağustos 2025 13:50
Rümeysa hanım bebeğinizin şu an 9 aylık olduğunu anlıyorum. bebekler 9.aydan itibaren gündüz 2 uykuya düşerler, günlük programını tekrardan yapılandırmalısınız 😊

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir