Tuvalet❗️ Eğitimi Çıkmazları 🚽
2071 görüntüleme

Fatma U.
Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog
27 Eylül 2025 09:54
🚽 Tuvalet Eğitimi Çıkmazları: İnatlaşmayı Nasıl Aşarız?
🌼Siz de "Tuvaletini tutuyor ama bezi takınca hemen yapıyor" mu diyorsunuz? 🚽
❗️ Tuvalet eğitimi, bir başarı yarışı değil, çocuğun bedeni üzerindeki kontrolü keşfettiği bir gelişim sürecidir. Çoğu zaman gördüğünüz inatlaşma, aslında çocuğunuzun kaygı veya kontrol mücadelesi ile ilgilidir. Sünnet gibi deneyimler sonrası geri adım atması (regresyon), o bölgeyle ilgili yaşadığı travmatik bir algıdan kaynaklanabilir. Unutmayın, zorlama ve ceza sadece kaygıyı artırır ve süreci uzatır!
Peki👌🏻, Bu İnatlaşmayı Nasıl Aşarsınız?
❗️Kontrolü Ona Verin: Tuvalet saatleri belirlemek yerine, tuvalete gitme kararını kendisinin vermesini sağlayın.
❗️Sakin ve Destekleyici Olun: Altına kaçırdığında kızmayın. Ona kızgınlığınızı değil, sakinliğinizi sunun ("Bazen kazalar olabilir, endişelenme.").
❗️Küçük Başlangıçlar: Gündüzleri bezsiz, ama sadece evde iç çamaşırıyla kalmasını deneyin. Başarılı olduğunda büyük tepkiler yerine küçük sözel takdirler verin.
❗️Travmayı Anlayın: Eğer sünnet veya hastalık sonrası bir tutma varsa, zorlamak yerine bu konudaki kaygısını konuşarak hafifletin.
🌼Siz de "Tuvaletini tutuyor ama bezi takınca hemen yapıyor" mu diyorsunuz? 🚽
❗️ Tuvalet eğitimi, bir başarı yarışı değil, çocuğun bedeni üzerindeki kontrolü keşfettiği bir gelişim sürecidir. Çoğu zaman gördüğünüz inatlaşma, aslında çocuğunuzun kaygı veya kontrol mücadelesi ile ilgilidir. Sünnet gibi deneyimler sonrası geri adım atması (regresyon), o bölgeyle ilgili yaşadığı travmatik bir algıdan kaynaklanabilir. Unutmayın, zorlama ve ceza sadece kaygıyı artırır ve süreci uzatır!
Peki👌🏻, Bu İnatlaşmayı Nasıl Aşarsınız?
❗️Kontrolü Ona Verin: Tuvalet saatleri belirlemek yerine, tuvalete gitme kararını kendisinin vermesini sağlayın.
❗️Sakin ve Destekleyici Olun: Altına kaçırdığında kızmayın. Ona kızgınlığınızı değil, sakinliğinizi sunun ("Bazen kazalar olabilir, endişelenme.").
❗️Küçük Başlangıçlar: Gündüzleri bezsiz, ama sadece evde iç çamaşırıyla kalmasını deneyin. Başarılı olduğunda büyük tepkiler yerine küçük sözel takdirler verin.
❗️Travmayı Anlayın: Eğer sünnet veya hastalık sonrası bir tutma varsa, zorlamak yerine bu konudaki kaygısını konuşarak hafifletin.

Fatma U.
Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog
6 Kasım 2025 09:09
@Nur Semiz Merhabalar 🌼 3 yaşına girecek oğlunuzun tuvalet eğitiminde "çiş ve kaka" kavramlarını biliyor olmasına, lazımlığı fark etmeden ya da arkanız dönükken altına yapmasına ve en önemlisi kilot giymeyi reddederek ağlamasına odaklanmanız gerekir. Bu direnç, tuvalet eğitimine karşı değil, bağımsızlık ve kontrolü elinde tutma savaşıdır. Lazımlığı görmezden gelmesi, baskı hissettiği için bir kaçınma davranışı olabilir. Kilot giymeyi reddetmesi ise, bir geçişe hazır olmama veya bu geçişin getirdiği sorumluluğa karşı duygusal bir tepki olabilir.
N
Nur S.
11 Kasım 2025 18:42
Peki ne yapmam gerekli :( gerçekten çok yoruldum tabi bunu ona belli etmedim çişin var mı dediğim an çocuk korkar gibi bir tepki veriyor çişi yoksa bile var diyor saatlerce yapmasını beklesemde yapmıyor bende erteledim bu durumu anneannesinde yapıyor bizde yapmıyor
İ
İlkay Y. O.
Premium Üye
6 Nisan 2026 01:19
Hocam merabalar ne olursunuz yardim edin benim oglum 2 yasinda iken biz tualet egitimine basladik . Suan 32 aylik tam 8 aydir kakasini tutuyor. Ilk basta cok korktu gorunce. Ben korkusunu yenmesi icin kitaplar aldim. Kakasi ile vedalastirdim. Oyunlar oynattim. Oyun hamurlarini kaka yaptik susledik. Bebeklerine o sekilde kaka yaptirdik. Istedigin zaaman yapabilirsin ben senin yanindayim dedim destek olmaya calistim ama yok. Bi ara aciyor diyordu ama yumusak bile olsa tutmaya [calisiyordu.hosaf](calisiyordu.hosaf) v.s icirdim hep. Ishali bile tutmaya calisti. Egitimden 3 4 ay sonra ben kaka bezi die bisi uydurdum en azindan bezine yapsin tutmasin die. Cisi rahat yapti ama kakayi bezine de yapmak istemedi tualete [de.En](de.En) sonunda tualete gitmeyi komple birakti altinda bez var die. Simdi bezi de altinda aylardir son 4 aydir bezli ama yine kakasini tutuyor. Yapmicam ben diyor hungur hungur agliyor. Yaptigi zamanda yapmicaktim neden boyle oldu die daha cok agliyor. Tutabilmek icin o an yemek bile yiyemiyor uyku saatine denk gelse uyumamaya calisiyor .derdim tualet egitimi vermek degil artik isterse 4 yasa kadar bezleyeyim ama yeterki tutmasin diyorum bezli ama tutuyor yine. Ne yapmaliyiz tukendik artik
R
Rabia Y.
6 Nisan 2026 19:34
Merhaba hocam. Oğlum 35 aylık. Tuvalet eğitimini 25 aylıkken tamamladık. Gece gündz sorunumuz yoktu. Ancak son üç dört aydır geceleri sürekli altına kaçırıyor. Artık kaçırmasın diye iki saatte bir gece kalkıp tuvalete götürüyorum. Gündüz bi sorunumuz yok çok şükür. Doktor tahlillerine baktı tahlilleri de temiz çıktı. Gece altına kaçırmaması için ne yapabilirim? Nasıl tutma süresini uzatabilirim?
E
Ezgi B. ..
29 Nisan 2026 01:44
Merhaba hocam kızım bu hafta 2 yaşına giriyor. Algısı açık tuvalete hazır gibi hissediyorum 2 gündür gündüzleri deneme yapıyorum. İlk gün aparattan korktu( kaydıraktan falanda korkuyordu alışkınım) zorlamadım şarkı falan söyledik alıştırdım. [2.gün](2.gün) sevdi orayı hatta çişini de yaptı. Ama gün içinde çişini kaçırdı ve hiç söylemedi rahatsız bile olmadı. Ben farkettim yıkamaya gittik suyu da çok seviyor daha çol mutlu oldu 路♀️ acaba erken mi demeye başladım. Ben de üzülüyorum gözümde çok küçük gibi. Ama yazları hep pişik olur yazı da bezli geçirsin istemiyorum
E
Ezgi B. ..
29 Nisan 2026 01:44
Merhaba hocam kızım bu hafta 2 yaşına giriyor. Algısı açık tuvalete hazır gibi hissediyorum 2 gündür gündüzleri deneme yapıyorum. İlk gün aparattan korktu( kaydıraktan falanda korkuyordu alışkınım) zorlamadım şarkı falan söyledik alıştırdım. 2.gün sevdi orayı hatta çişini de yaptı. Ama gün içinde çişini kaçırdı ve hiç söylemedi rahatsız bile olmadı. Ben farkettim yıkamaya gittik suyu da çok seviyor daha çol mutlu oldu 路♀️ acaba erken mi demeye başladım. Ben de üzülüyorum gözümde çok küçük gibi. Ama yazları hep pişik olur yazı da bezli geçirsin istemiyorum
N
Nazlıcan B. K.
3 Ağustos 2026 19:18
Hocam merhabalar 26 aylık düzeltilmiş 23 ay 3 haftalık sinyalleri takip ettim ve tuvalet eğitimine başladım ancak hiç bir şekilde ne lazımlığa ne klozete yapıyor, konu ile ilgili kitaplar okuduk şarkılar söyledik ama inatla 4 saat kadar çişini tutup kaçırıyor kakasını da tutuyor, eğitimin 3.günü ama hiç gönlü yok bezden de kaçıyor

Hafize Ö.
19 Ağustos 2026 13:16
Fatma hocam merhaba,
2 yasında kızım var. Kendi isteğiyle bezi attı. Ona artık anne baba gibi çişini kakasını tuvalete yapması gerektiğini anlattm. Bezlerini birlikte topladık, başka bebeklere vereceğimizi söyledim hepsine tamam dedi. Fakat iş tuvalete yapmaya gelince basarı oranımız 2 günde %20lerde. Kazamız çok, ödül sistemi yaptım. Çiş yaparsan 1, kaka yaparsan 2 çikolata gibi. Ama oynadıgı yerde çişini kakasını yapıyor ve kalıyor. Anne çiş diyor. Sinyallerini takip etmeye calısıyorum fakat hep farklı seyler oluyor. Bazen çömelik bazen duraganken yapıyor. Kilodumuzun kuru kalması gerektiğini, daha rahat olacağımızı söylüyorum. Sürekli çişin kalan var mı demek istemiyorum. Kilodun kuru mu?, tuvalete girmek istediğin zaman söyle, kilodunda şekil olarak tavşan var ve tavşan ıslanmak istemiyor kuru mu kontrol edelim mi gibi şeyler söylüyorum. Ne yapacagımı bilemedim. Yardımcı olur musunuz?
2 yasında kızım var. Kendi isteğiyle bezi attı. Ona artık anne baba gibi çişini kakasını tuvalete yapması gerektiğini anlattm. Bezlerini birlikte topladık, başka bebeklere vereceğimizi söyledim hepsine tamam dedi. Fakat iş tuvalete yapmaya gelince basarı oranımız 2 günde %20lerde. Kazamız çok, ödül sistemi yaptım. Çiş yaparsan 1, kaka yaparsan 2 çikolata gibi. Ama oynadıgı yerde çişini kakasını yapıyor ve kalıyor. Anne çiş diyor. Sinyallerini takip etmeye calısıyorum fakat hep farklı seyler oluyor. Bazen çömelik bazen duraganken yapıyor. Kilodumuzun kuru kalması gerektiğini, daha rahat olacağımızı söylüyorum. Sürekli çişin kalan var mı demek istemiyorum. Kilodun kuru mu?, tuvalete girmek istediğin zaman söyle, kilodunda şekil olarak tavşan var ve tavşan ıslanmak istemiyor kuru mu kontrol edelim mi gibi şeyler söylüyorum. Ne yapacagımı bilemedim. Yardımcı olur musunuz?
S
Sevginaz S.
20 Ağustos 2026 03:16
Hocam merhaba 34 aylık oğlumla 17 gün önce tuvalet eğitimine başladık ilk gün bi kaç kazadan sonra çişi lazımlığa yapması gerektiğini anladı ve çok sevdi hatta kendi gidip yapmaya bile başladı. Ama konu kakaya gelince ilk gün sinyal vermeden altına çamaşırına yaptu ve yapar yapmaz bez olmadığı için değişik hissetti ve çıkardı ben kızmadım tabiki kakayı gösterdim yeri burası buraya yapmamız lazım dedim lazımlığa koydum ve sonrasında çiş gibi klozete döküp kakaya bay bay dedik. Anlıyor ve güzel tepki veriyor kakalar buraya diye gösteriyor bile. İkinci gün yalnız kalmak isteyip bi anda kakayı lazımlığa yaptı ama yaparken kalkıp sürekli kontrol ettiğini varsayıyorum (yanında istemediği için kapıdan takip etmeye çalıştım) kendine ve etrafına bulaştırdı ve bu durumdan çok tiksindi sorun yok diyip temizledim ve ertesi gün lazımlığa oturmak istemedi çamaşırına yaparken sinyalini yakalıp götürdüm biraz ısrarla kakanın başlangıçı çamaşırına devamını lazımlığa yaptı ama korkarak ve rahatsız hissederekti ve bu son oldu bir daha yapmadı devamındaki günlerde çamaşırına yapıyodu sinyalini görünce götürüyodum oturunca tutuyodu ya da hiç oturmayıp kaos ve stres yaratıyodu ilk fırsatta çamaşırına yapıp temizletmek için geliyodu hatta kendi temizlemeye bile çalıştı ama ısrar etmemle alakalı olsa gerek bir gün yapmayıp tuttu ve ertesi gün biraz kaka sertleşmişti sanırım canı yandu ve artık çamaşırına da yapmanın konforlu olmadığını da anlayıp çıkartıyor öyle yapıyor çoğu zaman kendini sıkarken kendi çıkıyor ayaktayken koşarken kaçarken düşüveriyo oturtabildiğim zamanlarda oluyo ama geldiğini hissettiği an ıkınmak yerine tutuyo acıyo acıyo diyip kalkıyo ağlıyo krizler yaşanıyo sürekli kakası aslında sert değil her gün yapıyo ve beslenmesini kontrol ediyorum sürekli yumuşak tutacak şeyler yediriyorum ama o kakanın gelme hissini acıyo olarak tarif ediyo. her adımda daha da kötü noktalara gidiyoruz resmen çişi çok güzel öğrenip uygulamasına rağmen kaka sorunundan dolayı artık dışarı çıkamıyoruz her an her yerde soyunup yapabilir sonuna kadar tutuyo kendini ve toplumda daha da gerilip daha da kötü olabilir bezi teklif ettiğimde istemediği için ısrar etmedim ve tuvalette rahatlaması için kitap okuyorum oyun oynuyorum ayağının altına su doldurup koydum suyla oynamasına izin veriyorum hatta telefonla ekran bile verdim rahatlayıp yapabilsin diye ama hiç çözğm olmadı evde 6 haftalık bi bebek var bide ona tepkisi güzel seviyor öpüyor kardeşim diyor ama zaman zaman kıskandığını da hissettiriyor ilgi ondayken hemen hissedip geliyo dikkat çekmeye çalışıyor ama yüksek dozda şeyler değil zaman zaöan oluyır
B
Berna
23 Ağustos 2026 07:40
Tuvaletinin geldiğini anlıyor tutabiliyor ama yapmak istemiyor tuvalete veya herhangi bir yere tutamayacak hale gelene kadar tutuyor en son kaçırıyor ne yapmalıyım bilmiyorum
A
Ayfer A.
23 Ağustos 2026 13:33
Hocam merhabalar oğlum 27 aylık tuvalet eğitimine başladık gün içinde çisini söylüyor tuvalete yapıyor kakasini yapmaktan korkuyor ama suda rahatlatınca tuvalete ayakta boynuma sarılarak yapıyor yaptıktan sonra mutlu ama gün içinde devamlı kakam var diyor ama günün sonunda ancak yapıyor bu ona zarar verir mi ve üç gün hersey yolunda gitsede birden cisini kaçırdığı oluyor söylemediği de oluyor devamlı başa mı sarmis oluyor ne kadar sürede duzene girer
S
Sema
23 Ağustos 2026 15:08
Hocam merhabalar 21 aylık oğluma bezi bıraktırmak istiyorum çalışan anneyim kolaylıkla başarmak istiyorum yardımcı olurmusunuz birde kakasını yaptığında anne eg eg diye söylüyor kakalı bezden çok rahatsız oluyor sabahları bezi idrarlı kalkıyor ama hemen sonrasında kakasını yapıyor küçük klozet almıştım kıyafetlerini çıkartıp oraya oturmak istiyor çok hoşuna gidiyor klozette oturmak oturdugunda yapmıyor tabiki nasıl bir yok izlemeyelim
Yükleniyor...