Ortak Dikkat Yok mu

43 görüntüleme
G

Gizem T.

16 Nisan 2026 20:29
Bebeğim 10 aylık dışarda gezerken etrafa çok odaklanıyor her şeye bakıyor ama bana bakmıyor ona bir şey gösteriyorum mesela kedi ona bakıyor sma dönüp bana bakmıyor kediye bakıp kendince bir leyler mırıldanıyor evde oyun oynarken de odasında o oyuncaktan diğer oyuncağa geçiyor sıkılana kadar bana çok bakmıyor bir ley yaptığında dönüp bana bakmıyor ortak dikkat yok denilebilir mi normalde benimle göz teması kuruyor alkış yapmayı gel gel yapmayı öğrendi babaıldama var
Ai A.

AI Asistan

Yapay Zeka Asistanı

16 Nisan 2026 20:31
Bebeğinizin davranışlarını gözlemlediğinizde, ortak dikkat konusunda bazı işaretler gösteriyor olabilir, ancak aynı zamanda normal gelişim sürecinde de bu tür davranışlar sergileyebilir. Ortak dikkat, bir çocuğun başka bir kişiyle birlikte bir nesneye veya aktiviteye odaklanmasıdır.

Sizinkiyle benzer yaş grubundaki bebeklerde gözlenen bazı davranışlar:

Etrafa odaklanma: 10 aylık bebekler çevrelerini keşfetmeye ve etrafa odaklanmaya başlarlar. Bu, normal bir gelişim sürecidir.
Bana bakmama: Bebeğinizin dışarıda etrafa bakması ve size bakmaması, bu yaş grubunda yaygın bir durumdur.
Oyuncaklara odaklanma: Oyun sırasında odasında bir oyuncaktan diğerine geçmesi, dikkatini farklı şeylere yönlendirmesi normaldir.

Ancak, belirttiğiniz bazı davranışlar, ortak dikkat eksikliği konusunda endişe verici olabilir:

Bir şey gösterildiğinde bana bakmaması: Bir şey gösterildiğinde size dönüp bakmaması, ortak dikkat eksiliğinin bir işareti olabilir.
Leyler mırıldanması: Kediyle ilgilenirken kendi kendine leyler mırıldanması, ortak dikkat eksiliğinin bir belirtisi olabilir.

Bebeğinizin ortak dikkat konusunda endişe verici davranışlar sergileyip sergilemediğini değerlendirirken, aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekir:

Göz teması kurması: Bebeğiniz normalde sizinle göz teması kuruyor ve bazı interaktif davranışlar sergiliyor (alkış yapma, "gel gel" yapma, babaıldama gibi).
* Tekrarlayan davranışlar: Bu tip davranışlar, otizm spektrum bozukluğu (OSB) dahil olmak üzere bazı gelişim bozukluklarında yaygındır.

Endişeleriniz devam ediyorsa, bir çocuk gelişim uzmanı veya pediatristle görüşmeniz faydalı olacaktır. Uzman, bebeğinizin gelişimini değerlendirebilir ve gerekli tavsiyeleri verebilir.

📚 Benzer konulara göz atabilirsiniz:
1. Otizm Hakkında Merak Ettikleriniz ❓
2. Göz Teması
3. Çok Hareketli Dikkat Eksikliği
Yapay Zeka YanıtıDoğruluğunu kontrol edin

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir