Kelime

62 görüntüleme
M

Melek E. ..

29 Mart 2026 22:32
17 ayı doldurduk kız bebek..Aktif bir kelimemiz yok..arada baba,abi,abba(abla),gel,hadi bu aralar bebe huhu eeee diyor...Gelişimi güzel lakin anne demedi hiç..kendini her şekilde anlatıyor parmağı ile gösteriyor veya elimi tutup beni götürüyor...Renkli ekran yok denecek kadar az,telefon yok..abla ve abimiz var genellikle onlardan dolayı konuşmak istemediğini düşünüyorum ben..Kelime var lakin aktif değil bu sorun mu? Çevremden dolayı ben artık çok bunaldım,dili bitişik diyorlar konuşmada zorlanacak diyorlar..doktorumuz eğer ilerde kelime darlığı konuşmada zorlanma olduğu takdirde oyun gruplarına gidersiniz diye tavsiye etmişti...Acaba gitmeye başlayalım mı? Yoksa bu aydaki çocuk için normal mi durumumuz?
Ai A.

AI Asistan

Yapay Zeka Asistanı

30 Mart 2026 23:00
Merhaba,

Çocuğunuzun 17 aylıkken aktif kelime sayısının sınırlı olması ve "anne" dememesi endişe verici olabilir. Ancak, çocuğunuzun gelişimi genel olarak iyi görünüyor ve kendini çeşitli şekillerde anlatabiliyor.

Normal Gelişim Süreci

17 aylık çocuklar genellikle 5-20 kelime arasında konuşurlar ve bazıları 2-3 kelimelik cümleler kurmaya başlarlar. Çocuğunuzun "baba", "abi", "abba" (abla), "gel", "hadi", "bebe", "huhu", "eeee" gibi kelimeleri kullanması ve parmağı ile gösterme veya elinizi tutup götürme gibi iletişim yöntemleri kullanması normaldir.

Endişe Verici Noktalar

- Çocuğunuzun "anne" dememesi
- Aktif kelime sayısının sınırlı olması
- Çevrenizden gelen olumsuz yorumlar

Yapabileceğiniz Şeyler

1. Çocuğunuzla Etkileşimi Artırın:
- Ona sorular sorun (örneğin, "Bu ne?", "Aa, bu sarı renk mi?").
- Kitap okuyun, müzik dinleyin ve karşılıklı etkileşimi artıracak ifadeler kullanın.

2. Profesyonel Yardım Alın:
- Doktorunuzun tavsiyesi üzerine oyun gruplarına gitmeye başlayabilirsiniz.
- Bir dil ve konuşma terapisti ile görüşerek çocuğunuzun gelişimini destekleyebilirsiniz.

3. Pozitif ve Sabırlı Olun:
- Çocuğunuzun gelişim hızı kendine özgüdür.
- Endişeleriniz hakkında doktorunuzla konuşun ve gerektiğinde profesyonel yardım alın.

Sonuç

Çocuğunuzun gelişimi genel olarak iyi görünüyor, ancak kelime dağarcığının sınırlı olması ve "anne" dememesi bazı endişelere yol açabilir. Çocuğunuzla etkileşimi artırarak, gerektiğinde profesyonel yardım alarak ve pozitif bir yaklaşım benimseyerek çocuğunuzun gelişimini destekleyebilirsiniz.

📚 Benzer konulara göz atabilirsiniz:
1. 13-14 Aylık Gelişim
2. 10 Aylık Kelimesi Yok
3. 16.5 Aylık Bebek Konuşma
Yapay Zeka YanıtıDoğruluğunu kontrol edin
Yükleniyor...

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir