Her Çocuğun Standart Uyku Eğitimi Alması Gerekiyor mu?

823 görüntüleme
Fatma U.

Fatma U.

Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog

28 Temmuz 2025 10:14
Bebeklik ve erken çocukluk dönemi, uyku düzeninin en hızlı değiştiği ve en çok zorlandığı zamanlardır. Ebeveynlerin en sık sorduğu sorulardan biri ise şu: “Her çocuk mutlaka uyku eğitimi almalı mı?”

Cevap: Hayır, her çocuk için standart bir uyku eğitimi gerekmez. Ancak her çocuk için uyku rutini ve düzeni mutlaka gereklidir. Uyku eğitimi, çocuğun yaşına, mizacına, gelişimsel özelliklerine ve ailenin ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmelidir. Uyku eğitimi, ağlatarak uyutmak ya da katı kurallar uygulamak değildir. Aksine, çocuğun güven duygusunu zedelemeden, sağlıklı sınırlar çizmeyi öğrenmesine yardımcı olur.
Bazı çocuklar doğal olarak kolay uykuya geçer, bazıları ise uyumakta ve uykuda kalmakta daha çok zorlanır. İşte bu noktada bilinçli bir rehberlik, hem çocuk hem de ebeveyn için büyük bir konfor sağlar. Uykusunu yeterince alan bir çocuk daha huzurlu, daha dikkatli ve öğrenmeye daha açık olur.
Eğer bebeğiniz sık uyanıyor, uykuya geçmekte zorlanıyor ya da gündüz uykuları düzensizse, profesyonel destek almak sadece uykuya değil, aile içi dengeye de iyi gelir. Uyku bir lüks değil, çocuğun gelişimsel hakkıdır.

Unutmayın, her çocuk özel; dolayısıyla her uyku süreci de öyle olmalı.
S

Sacide O.

8 Mart 2026 20:56
@Ayça Kerem merhaba uyku sorununuz devam ediyor mu hala ? bi çözüm bulabildiniz mi aynı problem bendede var çok yoruldum artık
E

Ece B.

10 Mart 2026 14:31
Bebeğim5 aylık gündüz hamakta sallanarak uyuyor toplam üç dört uyku 3.5saat zorla bazen yarım saat bazen bir saat gece ise hamakta uyutup yatağına koyuyorum ama gece boyu kıpır kıpır kafasını sağa sola çevirip ayaklarını yukarı kaldırıp kendini uyandırıyor emzik istiyor sürekli düşünce uyanıyor dalma sorunu var sanırım ne yapmalıyım geceleri hiç uyuyamıyorum
A

Aytül B.

10 Mart 2026 14:55
Merhaba, oğlum 7,5 aylık evde gündüz çıt sesine uyanıyor. Dışarda bebek arabası vb de de uyumuyor. Bende sırf uyusun diye dışarı çıkamıyorum ne yapabilirim. Bi de emerek uyutuyorum araba da bile uykuya geçişte meme istemeye başladı yoksa ağlıyor
A

Ayça K.

11 Mart 2026 23:38

Sacide Oral

@Ayça Kerem merhaba uyku sorununuz devam ediyor mu hala ? bi çözüm bulabildiniz mi aynı problem bendede var çok yoruldum artık

Maalesef hala aynı şuanda bile bu kaçıncı uyanışı kucağımda uyurken yazıyorum. Uyku eğitimi denedik çocuğumu ağlattığımla kaldım iyice kötüleşti her bebek bence bu eğitime uygunda değil bilmiyorum inanın ne düşüneceğimi şaşırdım artık
S

Sacide O.

12 Mart 2026 08:59
@Ayça Kerem bende almak istedim ama hem fiyatlar yüksek hem de ağlamasına dayanamıyorum uygulayamam.Düzelicek diye ümit ediyorum sadece uyutmaya çalıştığım süre uyumasından daha uzun sürüyor bütün günüm uyutmakla geçiyo ben huzursuz çocuğum huzursuz nereye kadar gidecek bilmiyorum 😞

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir