Her Çocuğun Standart Uyku Eğitimi Alması Gerekiyor mu?

313 görüntüleme
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

28 Temmuz 2025 07:14
Bebeklik ve erken çocukluk dönemi, uyku düzeninin en hızlı değiştiği ve en çok zorlandığı zamanlardır. Ebeveynlerin en sık sorduğu sorulardan biri ise şu: “Her çocuk mutlaka uyku eğitimi almalı mı?”

Cevap: Hayır, her çocuk için standart bir uyku eğitimi gerekmez. Ancak her çocuk için uyku rutini ve düzeni mutlaka gereklidir. Uyku eğitimi, çocuğun yaşına, mizacına, gelişimsel özelliklerine ve ailenin ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmelidir. Uyku eğitimi, ağlatarak uyutmak ya da katı kurallar uygulamak değildir. Aksine, çocuğun güven duygusunu zedelemeden, sağlıklı sınırlar çizmeyi öğrenmesine yardımcı olur.
Bazı çocuklar doğal olarak kolay uykuya geçer, bazıları ise uyumakta ve uykuda kalmakta daha çok zorlanır. İşte bu noktada bilinçli bir rehberlik, hem çocuk hem de ebeveyn için büyük bir konfor sağlar. Uykusunu yeterince alan bir çocuk daha huzurlu, daha dikkatli ve öğrenmeye daha açık olur.
Eğer bebeğiniz sık uyanıyor, uykuya geçmekte zorlanıyor ya da gündüz uykuları düzensizse, profesyonel destek almak sadece uykuya değil, aile içi dengeye de iyi gelir. Uyku bir lüks değil, çocuğun gelişimsel hakkıdır.

Unutmayın, her çocuk özel; dolayısıyla her uyku süreci de öyle olmalı.
E

Emine A. ..

28 Temmuz 2025 07:40
Merhaba Fatma Hanım 6aylik ikizlerim var akşam saat 10 gibi uyuyorlar ama gece saat başı uyaniyorlar ve emmeden uykuya gecmiyorlar ve bu sureç beni çok yoruyor ne tavsiye edersiniz
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

28 Temmuz 2025 08:26
6 aylık ikizlerinizin gece saat başı uyanıp emmeden uykuya geçememeleri, güçlü bir "uyku dernekleşmesi" yaşadıklarını göstermektedir. Bu durum, bebeklerinizin kendi kendine uykuya dalma becerisini engellerken, ikiz olmaları nedeniyle sizleri çok daha fazla yormaktadır. Bu süreci yönetmek için, ikizlerinizi uykuya tam dalmadan, uyanık ama uykulu halde beşiklerine bırakmaya çalışın. Emzirmeyi uyku rutinlerinin daha önceki aşamalarına alarak, uykuya geçmeden önce ninni veya hafif okşama gibi alternatif sakinleştirici yöntemler kullanın. Gece uyanmalarında ise, hemen emzirmek yerine, önce sözlü veya nazik dokunuşlarla kendi kendilerine uykuya dönmelerini teşvik edin. Sabır ve tutarlılıkla bu alışkanlık değişebilir.
Z

Zübeyde Y.

28 Temmuz 2025 21:28
Merhaba Fatma hanım kızım 9 aylık olmak üzere en başından beri gündüz uykuları çok kısa ve en ufak bir seste uyanıyor ama gece karanlık ortamda uyuyordu ki tatil gelince evde ablası olduğu için onu uyutunca ya ablasını alıp dışarıya çıkıyorum ya da 15-20 dakika sonra uyanıyor ama iki üç haftadır gece uykuları da çok kötü defalarca odaya girip çıkıyorum tam daldı diyorum yine uyanıyor odadan çıkarıyorum susuyor sonra tekrar geliyorum uyutmak için yine aynı saat on ikiye kadar neredeyse dalmıyor ve max sekizde uyanıyor tabi bunların yanında bir taşınma mevzumuz var ve ben çok uykusuz çok gerginim artık gücüm kalmadı artık ne yapacağımı bilemiyorum yardımcı olabilir misiniz ne yapabilirim
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

29 Temmuz 2025 06:37
Zübeyde Yılmaz; 9 aylık olmak üzere olan kızınızın başlangıçtan beri kısa gündüz uykuları ve kolay uyanmaları, son iki üç haftadır gece uykularının da bozulması, yorgunluğunuzu artırmış görünmektedir. Bu durum, taşınma ve abla varlığı gibi çevresel değişimlerle tetiklenen bir uyku gerilemesi veya artan ayrılık kaygısına işaret edebilir. Bebeğinizin uykuya dalma ve sürdürme becerileri üzerinde çalışılması gerekmektedir. Öncelikle, mümkün olduğunca tutarlı bir uyku rutini oluşturun ve bu rutini her ortamda (taşınma sonrası dahi) sürdürmeye çalışın. Bebeğinizi yorgunluk sinyallerini fark ettiğinizde, henüz tam uykuya dalmadan yatağına bırakarak kendi kendine uyumasına fırsat tanıyın. Gece uyanmalarında ise, ona güvende olduğunu hissettirin ancak hemen müdahale etmek yerine kısa bir süre kendi kendine sakinleşmesini bekleyin. Bu dönemde sabırlı olmanız ve bebeğinizin adaptasyon sürecine destek olmanız çok önemlidir.
Z

Zübeyde Y.

29 Temmuz 2025 11:11
Teşekkür ederim 🙏
Ayşegül A.

Ayşegül A.

31 Temmuz 2025 07:39
Fatma hanım merhaba🙋🏻‍♀️ oğlum 76 günlük gündüz uykularımız malesef yatakta hiç olmuyor.Kucakta uyumak istiyor sadece.kucağımda uyursa 1 hatta bazen 2 saat bile uyuyor.dalması için iyice bekliyorum yarım saati geçmiş oluyor yatağına koyuyorum çok sakin bir şekilde ama anında uyanıyor.akşamları saat 9-12 arası uyuyor.genelde 10 gibi anca uyutabiliyorum.uyuduğunda çok güzel uyuyor.top atsak uyanmıyor sese alıştırdık.gece saat 3-4 arası emmek için artık kendi uyanıyor.sabaha karşı 5-6 arası bir daha uyanıyor ve şaşmıyor bu saatler.tabi saat 9-10 arası uyursa.gündüz uyumakta çok direniyor.kucağımda bazen yarım saatten fazla deniyorum zor uyuyor.bazen 10 bazen bir kaç dakka içinde uyuyor.ne kadar beklersem bekleyeyim o yatağa koyunca uyanıyor.kucağıma en başından beri alıştırdım bu günlerin geri gelmeyeceğini biliyorum ve onun da buna ihtiyacı var.sadece kilo almaya başladı ve artık yoruluyorum.hem uyuymaya çalışırken hem uyuduğunda mahvoluyorum.yatağında 1 saat bile uyusa ben de dinlenicem.onu da yapmıyor.4 aydan sonra düzene giricek sanırım o zaman yatağına nasıl alıştırabilirim yavaş yavaş başlamak istiyorum.45 dkk bile uyusa keyfi yerinde olucak çok ağlıyor uyumadığı için de.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

5 Ağustos 2025 07:58
Ayşegül Aydın; 76 günlük bebeğinizin kucakta uyuma isteği, bu dönemde bebeklerin yoğun yakınlık ihtiyacının bir yansımasıdır. Bu durumun sizin için ne kadar yorucu olduğunu anlıyoruz; bu yaştaki bebeklerde uyku düzeni oturmamış olabilir ve sizin de dinlenmeye ihtiyacınız var. Size önerim, bebeğiniz derin uykuya daldıktan sonra yatağına nazikçe bırakmayı çok yavaş ve sakin denemenizdir. Şimdilik bu durumu kabul edip, yavaşça ilerlemeyi hedeflemeniz önemlidir. Kendi dinlenmenizi sağlamak için destek almayı veya kısa molalar vermeyi ihmal etmeyin. 4. aydan sonraki kademeli geçiş planınız oldukça uygun.
İ

İ.E.

5 Ağustos 2025 13:31
Fatma Hanım merhaba
Bebegim neredeyse 10 aylik. Gece yatis saatimiz 19.30-20.30 arasi. Sabah 6-7 arasi da uyanir. 2 gunduz uykusu yapar. Gozlemledigim 3.5-4 saatte uykusu geliyor, daha once yatirmaya calisirsam asla uyumuyor. Gece uyumadan once cok kisa bir rutinimiz var. Hafif tempolu bir oyun, tulumumuzu giyeriz, isiklarimizi kapatiriz, emzigimizi aliriz, artik ee zamani uyuyacagiz derim. Daha tulum giyerken uyuyacagini anlar aglar ama kucaga gelince emzigini alinca susar. Bu arada emzigi sadece uyurken kullaniyor. Sonra ninnimizi soylerim ve kucakta ileri geri hafif yuruyusle mayisir. Gozler gitmeye baslayinca yatagina koyarim, iyi geceler derim, eline muslin bezi veririm, ayni ninninin muzik halini acarim. Bebegim muslin bezi kafasina ceker saga sola doner kendi kendine uyumaya calisir. Bazen kisa surede daliyor bazen 30dk ya da daha fazla suruyor bu durum. Gece muhtelif zamanlarda uyandigi oluyor. Emzigini veririm biraz pispisla sessiz ortamda bazen tekrar dalar bazen dalamaz. Dalamazsa, saat de gec ise acikmistir diye mama veririm tekrar dalar yine saga sola donup. Dalamazsa kesin disi agriyordur derim kucakta sakinlestirmeye calisirim. Yani tam desteksiz bir uyuma su ana kadar yapamadim ama kendi kendine uyumasini tesvik etmeye calistim.
Gunduz uykulari ise 30-40dk sonra uyanir gibi oluyor tekrar pispis yapip ya da kucakta hafif sallayinca tekrar uyur 1- 1.5 saati bulur sonunda uykusu. Uyaninca da yatakta kendi kendine oturuyor sessizce, beni gorunce agliyor. Uyku belirtilerini cok az gosteriyor. Goz ovma esneme vs yakalayamiyorum cogunlukla, sadece asiri huysuz oluyor ve yaptiklarindan tatmin olmamaya aglamaya basliyor o zaman uyanik kalma saatinden anliyorum uykusu geldigini. Bu durumu gelistirebilecek ne yapabilirim? Yavasca tum gece uyumasi, 30dk sonra uyanmasiyla kendi kendine uyumasini becerebilmesi beklentilerim arasinda. Yoksa tum bunlar normal mi? Beklentilerim mi fazla?
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

5 Ağustos 2025 13:45
10 aylık bebeğinizin mevcut yatış ve kalkış saatleri genel olarak uygun. Ancak gece ve gündüz uykularındaki sık uyanmalar, bebeğinizin uykuya geçişte bazı dış desteklere bağımlı olduğunu göstermektedir. Bebeğinizin muslin bezle kendi kendine denemesi çok olumlu bir adımdır. Size önerimiz, bebeğinizi uyku rutininin sonunda çok uykulu değil, uyanıkken yatağına koymaya çalışmanızdır. Bu, onun kendi kendine dalma becerisini geliştirecektir. Gündüz kısa uykularda da aynı bağımsızlığı desteklemek, gece uykularını da olumlu etkileyecektir. Beklentileriniz normaldir, bu adımlar uyku kalitesini artıracaktır.
H

Havvane Ş.

5 Ağustos 2025 14:04
Bebeğim 4 aylık başından beri gündüz uykuları düzensiz. Askında arakıklara uyunca düzen oluşuyor ancak süreleri bazen 30-40 dk bazen 1.5 saat henüz oturtamadım
S

Seher C. ..

6 Ağustos 2025 08:28
Benim bebeğim de 4. Ayına 12 gün var hep beşikte sallayarak uyumaya alıştı gündüz uykuları hep 30 dk sürekli yatırmamla uyanması bir oluyor uyanık kalma süresi en fazla 1 buçuk saat bazen tekrar sallayıp uyutuyorum o da günde 1 kez uyuyor 1 buçuk saat
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

7 Ağustos 2025 05:58
Havvane Şama; Bebeğinizin gündüz uykularını düzenlemek ve uzatmak için, tutarlı bir gündüz uyku rutini oluşturmaya özen gösterin. Bebeğinizin uyku sinyallerini (esneme, göz ovuşturma, huysuzlanma) takip ederek aşırı yorgunluğa düşmeden yatağına yatırınız. Uyku ortamını karanlık, sessiz ve rahat hale getirerek dış uyaranları en aza indirmelisiniz. 30-40 dakikalık kısa uyanmalarda hemen müdahale etmek yerine, birkaç dakika bekleyerek kendi kendine tekrar uykuya dalıp dalamayacağını gözlemlemek de faydalı bir stratejidir.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

7 Ağustos 2025 05:59
Seher Cantürk; Bebeğinizin sallanma alışkanlığını kademeli olarak azaltmanız önemlidir. Yorgunluk sinyallerini takip ederek, uykuya dalmadan hemen önce yatağına yatırmayı deneyebilirsiniz. Gündüz uykularını uzatmak için, odanın karanlık ve sessiz olduğundan emin olunuz. 30 dakikalık uykudan sonra uyandığında hemen müdahale etmek yerine, birkaç dakika bekleyerek kendi kendine tekrar uykuya dalıp dalamayacağını gözlemlemek faydalı olabilir. Bu süreçte sabırlı ve tutarlı bir yaklaşım sergilemeniz gerekmektedir.
S

Sema Y. ..

13 Ağustos 2025 09:40
Fatma Hanım Merhabalar;

Benim oğlum da 18 aylık akşam 10 gibi 11 gibi uyuyor gece 3 saat sonra mutlaka uyanıyor. Sabaha karşı 6 7 gibi uyuyor. Ağlayarak uyanıyor ve salona gidip ışık yakılması durumunda susuyor sadece. Gece kalkıp oyun oynuyor sonra da uyuyor.
Ama bu durum beni çok yıprattı ne yapabilirim. Sorun neden kaynaklanıyordur.
Kendimce tüm teorileri ürettim ve hala net bir sonuca varamadım.
En son nöroloji bölümüne mi götürmeliyim acaba diye bile düşünmeye başladım.
Dip not. Oğlum çok akıllı çok sakin bir bebek gün içinde de temel hayvanları 15 civarı bu hayvanların seslerini meyveleri sebzeleri renkleri temel olan 10 civarı hepsini biliyor aile bireylerinin tamamını tanıyor. Kendi vücudunu vs tanıyor 50 civarı kelimesi var ve baba gitti anne mama anne aldı tarzı basit cümlelerde kuruyor. Bir kaç kişi beynini çok yoruyorsun 18 aylığa göre çok şey biliyor bunlardan dolayı uyumuyor diyor. Bununla da bir alakaı var mııdr. Teşekkür ederim dönüşünüz için şimdiden
Esra D.

Esra D.

13 Ağustos 2025 09:56
Fatma Hanım Merhabalar,
Kızım 21 aylık emzik bıraktırma sürecindeyiz. Akşam bi şekilde zorlansakta uykuya geçiyor. Ama gece uyandığında su içmek için veya herhangi bi sebepten emzik arıyor bulamayınca ağlama krizleri uykuya dönemiyor vs çok zorluyor bizi. Ne şekilde davranmamız gerekiyor uykuya geri dönüş ve uykuya ilk geçiş için acaba
B

Betül H.

13 Ağustos 2025 11:20
Fatma hanım merhabalar çok merak ettiğim bir durum var .Uyku eğitim sayfalarında 3 aylık bebeğim için en geç 1.30 saatte uyutmam söyleniyor uyandıktan sonra .Uyku süresinin ise 2 saati aşmaması gerekiyor deniyor ancak benim bebeğim bazı günler böyle yapsam da çoğu zaman kendi saatine göre ilerliyor .Bir iki doktorda gördüm 2 3 saat uyuyabilir gündüz diyor .Yine bebeğin biricik olmasına mı bağlamalıyım bunu .Ben ne kadar rahat bırakıcam kendimi desemde bazen kalıplara uymadığından kendimi kötü hissediyorum .

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir