Ek Gıdaya Ne Zaman Başlamalıyım?

980 görüntüleme
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

22 Eylül 2025 23:15
Herkese Merhaba;
Gördüğüm kadarıyla ek gıdaya başlamak için bir çok kişinin endişesi var.
Bebeklerde ek gıdaya başlamak için 3 kritere odaklanıyoruz‼️

1. Bebeklerde ek gıdaya 6. ayda başlanır. Sadece bu kriter yeterli değil.
2. Bebek başını dik tutabiliyor mu?
3. Desteksiz oturabiliyor mu?
Bunların yanında bir de ağzına bir şeyler götürme eğilimi varsa tadından yenmez.

Şu konuya da açıklık getirelim. Neden 6. Ay???
👉🏻İlk 6 ay anne sütü ve formül mamalar yeterlidir.
👉🏻Bebeklerin bağışıklık ve sindirim sistemleri 6. ayda hazır hale gelir.
👉🏻Ek gıdaya erken başlanması alerji riskini artırır. Geç başlanmasıysa vitamin, mineral eksikliğine sebep olur.
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

12 Mayıs 2026 15:11
@Elif Tuğçe Merhaba; harika.. O zaman ek gıda döneminde pek zorlanmayacaksınız 💫 Sindirim sistemi henüz tam gelişmediği için 6 ayı beklemenizi öneririm 🌸
B

Beste U. T.

Premium Üye
13 Mayıs 2026 09:12
Merhaba Fatma hanım ek gıdaya geçme kriterlerinden desteksiz oturma henüz tam yok ama diğer şartları sağlıyorsa yine de başlanıyor mu ? Birde ek gıdaya geçiş nasıl olmalı nasıl başlanmalı kısaca bilgi verebilir misiniz ne kadar vermeliyiz öğünler nasıl oluyor ve nasıl arttırılıyor ..
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

13 Mayıs 2026 16:46
@Beste Uçkay Taşçı Merhaba; 6 aylık oldu ve diğer tüm şartları taşıyorsa destekli oturmada sıkıntı yaşamıyorsanız başlayabilirsiniz. Ek gıdaya geçiş süreci ile ilgili çekmiş olduğumuz bir video vardı, paylaşıyorum. Yönlendirici olacaktır 🌸

https://www.instagram.com/reel/DQXHlljiB5f/?igsh=MXhqNTh6ZnVuNXAzdg==
Z

Zeynep B.

24 Mayıs 2026 00:16
Merhaba Fatma hanım, biz 5 aylık kontrolümüzde doktorumuzdan ek gıdaya başlama önerisi aldık, sırayla tadım yaparken yumurta sarısı verdiğim gün 2 kere peş peşe kaka yaptı ve kakada anladığımız kadarıyla toplu iğne başı büyüklüğünde bir kaç yerde kan vardı(tabi emin de değiliz,kana benzettik), ama ekstra bir huzursuzluk ağlama krizi ciltte herhangi bir problem olmadı ama ben yine de sonrasında korktuğum için yumurtayı kestim ve bir daha öyle bir kaka olmadı, ayrıca ara sıra baya mukuslu kaka yaptığı için 3. ve [5.ayda](5.ayda) doktorumuz gaita testi istedi ama şükür temiz çıktı, şimdi ise yumurtayı vermeli miyim ne yapmalıyım kafam çok karışık, ayrıca eğer yumurtaya alerjisi olsaydı ben sürekli tükettiğim için 5 buçuk aya kadar bir belirti vermez mıydı, kafam çok karışık, vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkür ediyorum ⚘️
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

11 Haziran 2026 10:58
@Zeynep Berkcan Merhaba; bana 18 gün önce yazmışsınız. Erken başladığınız için bebeğinizin sindirim sistemi henüz gelişmemiştir, bu sebeple olabileceği gibi alerjik reaksiyon kaynaklı da olabilir. 1 ay daha bekleyip yumurtanın 1/8 i ile tekrar deneme yapabilirsiniz.İkinci bir doktordan görüş alabilirsiniz🌸
Yükleniyor...

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir