Ek Gıdaya Ne Zaman Başlamalıyım?
184 görüntüleme

Fatma A.
Uzman Diyetisyen
22 Eylül 2025 20:15
Herkese Merhaba;
Gördüğüm kadarıyla ek gıdaya başlamak için  bir çok kişinin endişesi var.
Bebeklerde ek gıdaya başlamak için 3 kritere odaklanıyoruz‼️
1. Bebeklerde ek gıdaya 6. ayda başlanır. Sadece bu kriter yeterli değil.
2. Bebek başını dik tutabiliyor mu?
3. Desteksiz oturabiliyor mu?
Bunların yanında bir de ağzına bir şeyler götürme eğilimi varsa tadından yenmez.
Şu konuya da açıklık getirelim. Neden 6. Ay???
👉🏻İlk 6 ay anne sütü ve formül mamalar yeterlidir.
👉🏻Bebeklerin bağışıklık ve sindirim sistemleri 6. ayda hazır hale gelir.
👉🏻Ek gıdaya erken başlanması alerji riskini artırır. Geç başlanmasıysa vitamin, mineral eksikliğine sebep olur.
Gördüğüm kadarıyla ek gıdaya başlamak için  bir çok kişinin endişesi var.
Bebeklerde ek gıdaya başlamak için 3 kritere odaklanıyoruz‼️
1. Bebeklerde ek gıdaya 6. ayda başlanır. Sadece bu kriter yeterli değil.
2. Bebek başını dik tutabiliyor mu?
3. Desteksiz oturabiliyor mu?
Bunların yanında bir de ağzına bir şeyler götürme eğilimi varsa tadından yenmez.
Şu konuya da açıklık getirelim. Neden 6. Ay???
👉🏻İlk 6 ay anne sütü ve formül mamalar yeterlidir.
👉🏻Bebeklerin bağışıklık ve sindirim sistemleri 6. ayda hazır hale gelir.
👉🏻Ek gıdaya erken başlanması alerji riskini artırır. Geç başlanmasıysa vitamin, mineral eksikliğine sebep olur.
S
Sümeyye S.
22 Eylül 2025 21:25
Fatma Hanım, merhaba. Bebeğimiz 7 ay 26 günlük. 6. ayda tadımlara başladık. 6. ayın ilk haftasında bir seyahat planımız vardı. Seyahat dolayısıyla bir hafta sonra başladık tadımlara. Anneannesi vs. şehir dışında olduğundan çoğunlukla yalnız bakıyorum bebeğimize. İnanır mısınız kimi zaman tuvalete gitmeye fırsatım olmuyor bu nedenle ek gıda tadımında da benzer şeyi yaşadım. 2 gün tadım yaptıysak 3. gün yapamadık falan. 6. ayından bu zamana 3 gün kuralına uyarak tadım yapmış olsaydık yaklaşık 20 çeşit besin tatmış olmamız gerekiyor olacaktı. Ama öyle olmadı. Avokado, kabak, havuç, patates, yoğurt, armut, muz, şeftali bu besinleri tattırdık. Bu geç başlanmış anlamına gelir mi herhangi bir sorun olur mu? Şuan aslında hangi evrede olmuş olmalıydık? Cevaplarsanız çok memnun olurum, teşekkür ederim.

Fatma A.
Uzman Diyetisyen
22 Eylül 2025 21:35
Merhaba; hepimizin süreci farklı hepimiz farklı yollardan ve zorluklardan geçiyoruz. Lütfen kendinize kocaman sarılın. Şu an sebzelerin çeşit çeşit olduğu pazar tezgahlarının rengarenk olduğu bir mevsimdeyiz. Hem yazdan kalma sebzeler hem sonbahar sebzeleri 😍 Siz de şimdiden sonra tam gaz ilerlersiniz. Amacımız tertemiz bir bedene damak tadı oluşturmak. Geçmişi düşünüp kendinizi yormayın. Bugün yeni bir gün 💕
S
Sümeyye S.
23 Eylül 2025 06:07
Çok naziksiniz Fatma Hanım, çok teşekkür ederim. Burada ek gıda süreciyle ilgili endişeleri olan (boğulma riski nedeniyle) bir annenin yazısına denk gelmiştim, 7. ayda başlamak istediğinden bahsediyordu, yanlış hatırlamıyorsam konuda uzman birisi geç olabileceğini yazmıştı sonra kendi sürecimizle kıyaslayıp geç mi kaldık diye düşünmeye başladım. 6. ayında hiç tadım yaptırmadık değil, yaptırdık fakat her gün değil. O yüzden merak ediyordum. Peki, enginar falan tattırabilir miyiz mesela?

Fatma A.
Uzman Diyetisyen
23 Eylül 2025 06:16
Bebeklerin özel durumu sebebiyle erken ya da geç başlanılması doktor kontrolünde mümkün… siz geç değil besinleri sınırlı tutmuşsunuz. Bu arada her gün sadece tarhana çorbası içen binlerce çocuk var, öyle düşünün. tabii ki verebilirsiniz. Mevsim endişeniz varsa enginarın suyuyla beraber dondurucuda saklayabilirsiniz.

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
23 Eylül 2025 07:30
Fatma hocam, alerjenlere başlamak için ne zamanı beklemeliyiz? Bebeğimi ceviz, tahin, fındık, fıstık gibi ürünlerle ne zaman tanıştırmalıyım?

Fatma A.
Uzman Diyetisyen
23 Eylül 2025 07:40
Merhaba; ceviz ve fındık tahin ve fıstığa göre çok daha güvenlidir. Bu sebeple ceviz ve fındık altıncı aydan sonra başlanabilirken fıstık ve tahin sekizinci ayda başlanabilir. Bebeklerde boğulma riskine karşı mutlaka öğütülerek verilmelidir.

İlsu O. K.
26 Eylül 2025 20:53
Merhaba; prematüre bebekler için tadım kriterleri nedir? Takvim yaşı 6 ay (1 hafta sonra 7 aylık olacak) - Düzeltilmiş 4 aylık bebek baş tutuyor,oturma isteği var öne doğru büküyor kendini, destekle oturtuluyor, yiyecekleri başkası yerken heyecanlanıp almak istiyor, eline verilen şeyleri ağızına götürüyor. (Anne sütü+formül mama ile besleniyor)
Zaman konusunda nasıl bir süreç izlemek gerekir prematüre bebekler için?
Zaman konusunda nasıl bir süreç izlemek gerekir prematüre bebekler için?

Fatma A.
Uzman Diyetisyen
26 Eylül 2025 20:58
Merhaba; prematüre bebeklerde ek gıdaya geçiş için düzeltilmiş yaş baz alınır. Prematüre olduğu için tıbbi geçmiş, yutma refleksi gibi gelişim süreçleri de göz önüne alınması gerektiğinden doktorunuzla görüşüp ona göre bir yol izlemelisiniz🌸