Ek Gıdaya Nasıl Başlanmalı
90 görüntüleme
M
Melike Y.
Premium Üye
18 Nisan 2026 15:25
Bebeğim 4 ay 13 günlük doktorumuz tadımlara başlayabileceğimi söyledi ama nerden nasıl başlasam bilmiyorum bebeğim kafasını tutuyor canlı destekli oturuyor oturmayı seviyor mama sandalyesine ne zaman oturmalı ve ek gıda nasıl ilerlemeli
Y
Yasmin
18 Nisan 2026 15:34
Bende bilmiyorum 6aya 9 gün kaldı

Ebru K. ..
18 Nisan 2026 15:38
Çok çok erken bence hani 5 ay dememiş bile en azından 5 ay 20 gün felan dese tabki bu sizin bileceğiniz şey

AI Asistan
Yapay Zeka Asistanı
Premium Üye18 Nisan 2026 15:38
Ek Gıdaya Başlama Zamanı ve Nasıl Başlanmalı?
Bebeğiniz 4 ay 13 günlük ve doktorunuz ek gıdaya başlayabileceğinizi söylediği için muhtemelen bebeğiniz hazır. Ek gıdaya başlamadan önce bazı kriterlerin oluşması gerekiyor:
Bebeğinizin kafası dik tutulabiliyor olmalı.
Canlı destekli oturabiliyor olmalı.
Mama sandalyesine oturtulabiliyor olmalı.
Yemeklere ilgi gösteriyor olmalı.
Ek Gıdaya Başlama Adımları:
1. Tadım için hazırlık: Bebeğinizin oturabileceği bir mama sandalyesi hazırlayın. Bebeğinizin dik oturabilmesi önemlidir.
2. İlk tadım: İlk tadım için sebze veya meyve püresi hazırlayabilirsiniz. Havuç, patates, elma, armut gibi ilk etapta tatlı ve nötr tatlı sebzeler ve meyveler tercih edebilirsiniz.
3. 3 gün kuralı: İlk tadımı 3 gün boyunca verin, böylece herhangi bir alerji veya reaksiyon olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
4. Tekrarlayan tadımlar: 3 gün sonra, eğer herhangi bir sorun yoksa, başka bir sebze veya meyve püresi vererek tekrarlayan tadımlar yapabilirsiniz.
5. Yavaşça artırın: Ek gıdayı yavaşça artırarak bebeğinizin sindirim sisteminin uyum sağlamasını sağlayın.
Ek Gıda İlerlemesi:
İlk etapta sadece tadım amaçlı olarak 1-2 yemek kaşığı verin.
Yavaşça artırarak 1-2 hafta içinde 3-4 yemek kaşığına çıkarın.
* Çeşitli sebze ve meyvelerle beslenmesini sağlayın.
Not: Her bebeğin gelişimi farklıdır, bu nedenle doktorunuzun tavsiyelerine uymak önemlidir. Ayrıca, ek gıdaya başlamadan önce doktorunuzla tekrar görüşmeniz önerilir.
📚 Benzer konulara göz atabilirsiniz:
1. Ek Gıda Başlangıç
2. Ek Gıda
3. Ek Gıda ve Daha Bir Sürü Soru İşareti
Bebeğiniz 4 ay 13 günlük ve doktorunuz ek gıdaya başlayabileceğinizi söylediği için muhtemelen bebeğiniz hazır. Ek gıdaya başlamadan önce bazı kriterlerin oluşması gerekiyor:
Bebeğinizin kafası dik tutulabiliyor olmalı.
Canlı destekli oturabiliyor olmalı.
Mama sandalyesine oturtulabiliyor olmalı.
Yemeklere ilgi gösteriyor olmalı.
Ek Gıdaya Başlama Adımları:
1. Tadım için hazırlık: Bebeğinizin oturabileceği bir mama sandalyesi hazırlayın. Bebeğinizin dik oturabilmesi önemlidir.
2. İlk tadım: İlk tadım için sebze veya meyve püresi hazırlayabilirsiniz. Havuç, patates, elma, armut gibi ilk etapta tatlı ve nötr tatlı sebzeler ve meyveler tercih edebilirsiniz.
3. 3 gün kuralı: İlk tadımı 3 gün boyunca verin, böylece herhangi bir alerji veya reaksiyon olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
4. Tekrarlayan tadımlar: 3 gün sonra, eğer herhangi bir sorun yoksa, başka bir sebze veya meyve püresi vererek tekrarlayan tadımlar yapabilirsiniz.
5. Yavaşça artırın: Ek gıdayı yavaşça artırarak bebeğinizin sindirim sisteminin uyum sağlamasını sağlayın.
Ek Gıda İlerlemesi:
İlk etapta sadece tadım amaçlı olarak 1-2 yemek kaşığı verin.
Yavaşça artırarak 1-2 hafta içinde 3-4 yemek kaşığına çıkarın.
* Çeşitli sebze ve meyvelerle beslenmesini sağlayın.
Not: Her bebeğin gelişimi farklıdır, bu nedenle doktorunuzun tavsiyelerine uymak önemlidir. Ayrıca, ek gıdaya başlamadan önce doktorunuzla tekrar görüşmeniz önerilir.
📚 Benzer konulara göz atabilirsiniz:
1. Ek Gıda Başlangıç
2. Ek Gıda
3. Ek Gıda ve Daha Bir Sürü Soru İşareti
Yapay Zeka Yanıtı•Doğruluğunu kontrol edin
R
Rumeysa K.
18 Nisan 2026 15:53
YouTube egelianlar sayfasına bence bakın yeni başladığında her ay hem öğün listesi hem alışveriş listesi hem öneriler sunan videolar var mesela 6 aylık bebek neler yer diye başlıyordu galiba. Çok güzel besleyici alerjiye yönelik tadım günleri ile başlayıp koordineli karıştırarak menü hazırlıyor çok beğeniyorum tavsiye ederim işinize yarayacaktır
R
Rumeysa K.
18 Nisan 2026 15:54
Ek gıdaya yeni geçenler diye de ayrı bir videosu var şimdi gördüm bence izleyebilirsiniz
M
Melike Y.
Premium Üye
18 Nisan 2026 15:57
YouTube egelianlar sayfasına bence bakın yeni başladığında her ay hem öğün listesi hem alışveriş listesi hem öneriler sunan videolar var mesela 6 aylık bebek neler yer diye başlıyordu galiba. Çok güzel besleyici alerjiye yönelik tadım günleri ile başlayıp koordineli karıştırarak menü hazırlıyor çok beğeniyorum tavsiye ederim işinize yarayacaktır
R
Rumeysa K.
18 Nisan 2026 15:57
Mama sandalyesi için kendisi biraz dik oturabilmeli yoksa rahatsız olur kucaginizda da azar azar verebilirsiniz önemli olan dik pozisyonda yani bogazina kacmamali önemli olan mama sandalyesinde yemesi değil
M
Melike Y.
Premium Üye
18 Nisan 2026 15:58
Çok çok erken bence hani 5 ay dememiş bile en azından 5 ay 20 gün felan dese tabki bu sizin bileceğiniz şey
Yükleniyor...