🍼 Ek Gıdada Öğün Sıklığı ve Kıvam

1005 görüntüleme
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

26 Kasım 2025 09:57
Bebeğimiz ek gıdayla tanışırken sadece ne verdiğimiz değil, ne zaman ve nasıl verdiğimiz de çok önemli 🌿

Öğün sıklığı, bebeğin ayına göre şekillenmeli. Amacımız, hala ana besin olan anne sütünü/mamayı ikinci plana itmeden ek gıdayla tanıştırmak.

📌 Genel öneriler:
✨6–7 ay: Sık emzirme + 2 ana öğün
✨ 8 ay: 3 ana öğün + 1 ara öğün
✨ 9–11 ay: 3 ana öğün + 2 ara öğün
✨ 12–24 ay: 3 ana + 2 ara öğün (Anne sütü kesilmediyse emzirme devam etmeli)

‼️Gereğinden fazla öğün, bebeğin süt alımını azaltabilir.

🥣 Kıvam Nasıl Olmalı?
Ne çok sulu ne çok katı: Bebeğin yutma ve sindirim kapasitesine uygun olmalı 🥄
✨6. ay: Sebze & meyve püresi
(Gerekirse anne sütü/mamayla seyreltin)
✨7–8 ay: Çatalla ezilmiş, pütürlü
✨9–11 ay: Parmak gıdalar + püre/lapalar
✨12–24 ay: Aile yemeğine uyumlu, küçük parçalar

Sorularınızı bekliyorum 👇🏻
E

Esra E.

25 Mart 2026 00:16
Merhaba, bebeğim 6 ay 1 haftalık ve 2 haftadır ek gıdaya geçtik. Anne sütü ve günde 6 kerede olmak üzere toplam 450 ml civarı mama içiyor. Versem daha da içer de ben vermiyorum. Şimdi de ek gıdaya saldırarak yiyor. Daha fazlasını istediği için de ağlıyor. Ne kadar, kaç kaşık vermeliyim? Ağladığında daha fazla vermeli miyim?
H

Hatice Ç.

25 Mart 2026 02:04
Merhaba Esra hanım bebe bisküvileriyle ilgili bilgi verir misiniz kaçıncı ayda nasıl verebiliriz biz 6. Aydayız ek gıdaya yeni başladık pürelere kahvaltılara katabilirmiyim yoksa erken mi
F

Figen P.

25 Mart 2026 15:51
Merhabalar bebeğim 9 aylık olmak üzere kilosu şuan 11

9.00 kahvaltı

13.00 6 ölçek mama

14.00 ara öğün çoğu zaman meyve yada yoğurt

17.00 çorba sebzeli yada kıymalı. Veya et çorba

Sonrasında nasıl ilerlemem gerekiyor bilmiyorum. Günde 700 ml mamayı tamamlamadığında her gece çok sık uyanıyor ve mama içmek istiyor
R

Rabia S.

26 Mart 2026 14:21
Mrhb 6.ayı doldurduk sağımla yalnız anne sütü alarak besleniyor ağzını kilitliyor hiç açmıyor biz yemek yerken oturtuyorum izlesin diye eline veriyorum yere atıyor ama ek gıda başlama kurallarına uyuyor çok güzel dik oturuyor yemek dışında herşeyi ağzına götürüyor ne yapmalıyım sadece tadım yapsın istiyorum yardımcı olur musunuz
K

Kutsal K.

27 Mart 2026 10:36
22 aylık ve hiç birşey yemek istemiyor kaşık sofra yemek gördüğü an tadına bile bakmadan kaçıyor ağlıyor bazen zorla vermeye çalıştım bu daha da ters tepsi oyun oynatarak suyla vs ama yine de yemiyor ne yapacağımı şaşırdım sabrım kalmadı maalesef 
Yükleniyor...

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir