🍼 Ek Gıdada Öğün Sıklığı ve Kıvam
218 görüntüleme

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
26 Kasım 2025 06:57
Bebeğimiz ek gıdayla tanışırken sadece ne verdiğimiz değil, ne zaman ve nasıl verdiğimiz de çok önemli 🌿
Öğün sıklığı, bebeğin ayına göre şekillenmeli. Amacımız, hala ana besin olan anne sütünü/mamayı ikinci plana itmeden ek gıdayla tanıştırmak.
📌 Genel öneriler:
✨6–7 ay: Sık emzirme + 2 ana öğün
✨ 8 ay: 3 ana öğün + 1 ara öğün
✨ 9–11 ay: 3 ana öğün + 2 ara öğün
✨ 12–24 ay: 3 ana + 2 ara öğün (Anne sütü kesilmediyse emzirme devam etmeli)
‼️Gereğinden fazla öğün, bebeğin süt alımını azaltabilir.
🥣 Kıvam Nasıl Olmalı?
Ne çok sulu ne çok katı: Bebeğin yutma ve sindirim kapasitesine uygun olmalı 🥄
✨6. ay: Sebze & meyve püresi
(Gerekirse anne sütü/mamayla seyreltin)
✨7–8 ay: Çatalla ezilmiş, pütürlü
✨9–11 ay: Parmak gıdalar + püre/lapalar
✨12–24 ay: Aile yemeğine uyumlu, küçük parçalar
Sorularınızı bekliyorum 👇🏻
Öğün sıklığı, bebeğin ayına göre şekillenmeli. Amacımız, hala ana besin olan anne sütünü/mamayı ikinci plana itmeden ek gıdayla tanıştırmak.
📌 Genel öneriler:
✨6–7 ay: Sık emzirme + 2 ana öğün
✨ 8 ay: 3 ana öğün + 1 ara öğün
✨ 9–11 ay: 3 ana öğün + 2 ara öğün
✨ 12–24 ay: 3 ana + 2 ara öğün (Anne sütü kesilmediyse emzirme devam etmeli)
‼️Gereğinden fazla öğün, bebeğin süt alımını azaltabilir.
🥣 Kıvam Nasıl Olmalı?
Ne çok sulu ne çok katı: Bebeğin yutma ve sindirim kapasitesine uygun olmalı 🥄
✨6. ay: Sebze & meyve püresi
(Gerekirse anne sütü/mamayla seyreltin)
✨7–8 ay: Çatalla ezilmiş, pütürlü
✨9–11 ay: Parmak gıdalar + püre/lapalar
✨12–24 ay: Aile yemeğine uyumlu, küçük parçalar
Sorularınızı bekliyorum 👇🏻
N
Naciye D. Ö. ..
26 Kasım 2025 07:01
Son zamanlarda en merak ettiğim konu. 9 aylık oldu bazen güzel yiyor bazenyemiyor memeye dahaistekli oluyor. Ona bırakıyorum. Her çocuk özel diyerek ama kilo alımı biraz eksik.200 gram kadar. Nasıl destek olmalıyım yemek istemediği anları nasıl yönetmeliyim
B
Best
26 Kasım 2025 07:17
Merhaba. Bebeğim 7.5 aylık blw yöntemiyle vermek istiyorum bazen ama boğulur diye çok korkuyorum.
D
Dilara B.
26 Kasım 2025 08:02
6 aylık tadımları tamamladık yumurta vermek istiyorum. Sadece sarısı mı verilmeli ve tek şekilde mi vermem gerekli @Esra Yerlikaya
İ
İ.E.
26 Kasım 2025 08:10
Esra Hanim merhaba. Bebegim 13 aylik. Anne sutu almiyor. Sadece mama ve ek gidayla besleniyor. Bizim beslenme programimiz asagi yukari bazi gunler degisse de asagidaki sekilde. Hala puturlu yemede ufak sorunlar var ama gozlemledigim kadariyla zamanla gelisiyor. Nasil gelistirebilirim? Bu program simdilik iyi mi?
6.30-7.00 kalkis
8.30-9.00 kahvalti
11 ogle uykusu oncesinde 6 olcek mama
13 meyve, cogunlukla hala pure maalesef
15 etli veya et sulu corba veya yemek, etli corba blender yapmadan icmiyor yemek de cok yemez cogunlukla corba iciyor.
17 yogurt
19 muhallebi tarzi kasik mamasi yatmadan once
20.00-20.30 gece uykusu aksam 9 olmadan uyur
Bazi geceler 4-5 gibi 3 olcek mama. Her gece uyanmaz.
6.30-7.00 kalkis
8.30-9.00 kahvalti
11 ogle uykusu oncesinde 6 olcek mama
13 meyve, cogunlukla hala pure maalesef
15 etli veya et sulu corba veya yemek, etli corba blender yapmadan icmiyor yemek de cok yemez cogunlukla corba iciyor.
17 yogurt
19 muhallebi tarzi kasik mamasi yatmadan once
20.00-20.30 gece uykusu aksam 9 olmadan uyur
Bazi geceler 4-5 gibi 3 olcek mama. Her gece uyanmaz.
E
Elif Ö.
26 Kasım 2025 08:18
Esra hanım merhaba bebeğim 6 aylık tadımlara yeni başladık tadım sonrası su veriyorum biraz ama bebeğim daha fazla su içmek istiyor içmesi gereken su miktarı ne kadar olmalı

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
26 Kasım 2025 09:17
@Naciye Duygu Öğütlü merhaba Duygu hanım, bu yaşadığınız gerçekten çok yaygın. 9 aylık dönemde diş çıkarma, hareketlenme gibi değişkenler iştahı etkilemekte. Onu zorlamadan, yemeği keyifli hale getirin. Parmak gıdalarla kendi yeme becerisini destekleyebilirsiniz. İdeal olan, büyüme takibini düzenli yapmak ve gerekirse küçük dokunuşlarla öğünleri düzenlemek işinizi kolaylaştırabilirsiniz 💐
S
Sümeyye K. ..
26 Kasım 2025 13:16
16 aylik yemek yerken çok midesini bulandırıyo neden olabilir acaba

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
26 Kasım 2025 13:29
@Best BLW’de tıkanma riski düşündüğünüz kadar yaygın değil ama endişe hissi çok anlaşılır. Bu süreci güvenle yürütmek için oturuş pozisyonu, gıdanın kıvamı ve şekli öneöşi ilk başta buharda yumuşatılmış, avuç içi büyüklüğünde uzun gıdalarla başlayabilirsiniz. Boğulma ve öğürme farkını da öğrenmek sizi rahatlatır.
Bu arada, BLW sadece katı yiyecekleri elle yemeye başlamak gibi düşünmeyin sıvı gıdaya dokunmak, parmaklarını emmek, kaşığı keşfetmek gibi deneyimsel süreçleri de kapsar. Yani bebeğiniz her şekilde öğreniyor 💛
Bu arada, BLW sadece katı yiyecekleri elle yemeye başlamak gibi düşünmeyin sıvı gıdaya dokunmak, parmaklarını emmek, kaşığı keşfetmek gibi deneyimsel süreçleri de kapsar. Yani bebeğiniz her şekilde öğreniyor 💛
A
Aleyna Y. ..
26 Kasım 2025 16:20
Merhaba benim kızım 7 aylik ve kıyma vermek istiyorum 5. Ayda ek gıda tadimina basladik şuan daha yeni yeni 4 5 kasik yiyor diyebilirim bu sürece kadar da hep çatalla ezdim verdim. Şimdi de kıyma tattırmak istiyorum fakat kıymayı nasil vereceğim boğulur diye korkuyorum zaten ilk zamanlar hep öğüren bir bebekti ve beyaz tenli olduğu için kızarınca korkuyorum kıymayı blender dan geçirin diyen var nasil yapmaliyim

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
26 Kasım 2025 17:44
@Dilara B. Hanım, 6. ayda yumurta sarısının 1/4 oranla başlayıp ay sonunda 1/2’ye ulaşması yeterli olur. 7. ayda ise tam yumurta sarısına geçebilirsiniz 🌸 Alerjik bir tepki yoksa, bu geçişi kısa sürede tamamlayabilirsiniz. Yumurtanın iyi pişmiş olması önemli. Ezerek, mamaya karıştırarak ya da 7. aydan sonra parmak gıda şeklinde sunarak verebilirsiniz 🥚✨

Ilgım G.
26 Kasım 2025 17:48
Merhaba kafamı karıştıran bir konu var
İlk bir yıl inek sütü yasak ancak 6 aylıkken ek gıdaya geçeceğiz, yoğurdu hangi sütten yapmamız gerekiyor? Kendi sütümü sağıp biriktirmeli miyim? Teşekkür ederim
İlk bir yıl inek sütü yasak ancak 6 aylıkken ek gıdaya geçeceğiz, yoğurdu hangi sütten yapmamız gerekiyor? Kendi sütümü sağıp biriktirmeli miyim? Teşekkür ederim

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
26 Kasım 2025 18:25
@İ.E. merhaba, sabahh ve gece verilen mamalar destekleyici olabilir. Ancak gün içindeki toplam mama miktarı biraz fazla olduğunda, bu durum katı gıdalara olan ilgiyi azaltabilir. Özellikle 11.00’de verilen mama sonrası, 13.00’teki meyve öğününde iştahsızlık yaşatabilir . Bu öğünü biraz hafifletmek veya atıştırmalık gibi sunmak daha rahat ilerlemenizi sağlar. Sürekli püre formunda kalması yerine, zamanla yumuşak parmak meyveler örneğin ezilmiş muz dilimi, haşlanmış armut -elma ile sunum değiştirilebilir. Blender gerektirmeyecek şekilde minik, ezilebilir sebzelerle yapılmış kıymalı yemekler, yumuşak köfteler, bulgur pilavı gibi dokusal gelişimini destekler. Pütürlü yemede zorluk yaşayan bebekler için parmak gıdalar oldukça destekleyicidir. Buharda yumuşatılmış sebze çubukları, minik köfteler, tam buğday makarna gibi kolay tutulan besinlerle ilerlemek çiğneme gelişimini teşvik eder🤗