Diş Çıkarma Hakkında

171 görüntüleme
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

11 Ağustos 2025 09:34
Merhaba Sevgili Anneler ve Babalar,
Diş çıkarma dönemi ile alakalı bazı sorularınız olduğunu görüyorum ancak arama butonu ile hepsine ulaşamıyorum bu sebeple sizin aklınıza takılan soruları buraya iletip cevap alabilirsiniz 🫶🏻
Diş çıkaran bebeklerin anneleri olarak burada buluşalım 🙏🏼

Kısaca bilgi verecek olursam ;

Diş çıkarma süreci 4-6 aylık dönemde başlasa da çoğunlukla ilk diş 6-8 ay gibi sürelerde ağız içerisinde belirir 🦷

Peki bebeğiniz diş çıkarırken onu rahatlatmak için neler yapabilirsiniz?

1- Soğuk uygulamalar; 🧊
bebeğinizin emziğini soğuk suda bekleterek vermek, diş kaşıyıcıları buz dolabında saklamak veya müslin bezleri biraz ıslatarak soğutmak gibi yöntemler tercih edebilirsiniz

2 - Soğuk gıdalar;
Eğer bebeğiniz ek gıda sürecinde ise soğuk gıdalar ile kaybolan iştahını biraz hareketlendirebilir ve ağrılarını dindirebilirsiniz. Soğuk çorbalar, smoothieler hazırlayabilirsiniz.

3- Diş çıkarma jelleri ve granülleri, 🪥
İçeriği temiz ürünleri kullanabilirsiniz.

Bu içeriğin video haline ve önermediğim başlıklara ulaşmak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
👇🏼

Instagram: drnazligulec

https://www.instagram.com/reel/DNNVKMsoNye/?igsh=MTlydGxzYnhpcjVnaQ==

Sevgiler 💕
Feride Y.

Feride Y.

11 Ağustos 2025 10:00
Nazlı hocam merhaba öncelikle böyle bir konu oluştuğunuz için çok teşekkür ederim ☺️ oğlum 5 buçuk aylık on gündür çok huzursuz eli sürekli ağzında saldırgan tavırları var ☺️ dün alt damağında dişi gördüm henüz patlamamış ama gördüğüm şeyin de diş olduğunu düşünüyorum şeffaf görünüyor dokunuyorum ama hissetmiyorum. Emziğine enjektör ile süt doldurup donduruyorum sonra damaklarına masaj yapıyorum. Tabi bazen o sütü içiyor soğuk olması zarar verir mi acaba
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

11 Ağustos 2025 10:06
Merhaba Feride hanım 💕 ilk dişiniz hayırlı olsun 😍
Bebekler için gerçekten zor bi süreç, düşünsenize konuşamıyorsunuz, derdinizi anlatamıyorsunuz ve bakımınız hep başkasına bağlı ve gerçekten hayatta çok büyük acı olarak tanımlanan diş ağrısı çekiyorsunuz 🥲 Bebeklerimizin huyunda suyunda değişiklik olması çok normal. Ama hepsi geçici..
gördüğünüz şey dişin beraberinde sürdüğü ‘kapsül’ diyelim.. temas etmenize gerek yok, o yavaş yavaş sürecek. Bazen bu mor bi hal alabilir buna ‘erüpsiyon kisti’ denir. Diş sürme kisti, ve tamamen zararsızdır.
Burda bi kaç önemli nokta var 🍀
1- artık dişleriniz var o yüzden diş fırçalama yapmaya başlamalısınız, dilerseniz silikon parmak fırçalar tercih edebilirsiniz başlangıç olarak.
2. Ek gıda ve süt verme sonrası ağız içerisini hafifçe ya biz tülbent ya gazlı ben ile silin sürekli fırça ile yapamazsanız

Sorunuza gelecek olursam arada enjektör olduğu ve ucu çooook minik olduğu için çok sorun teşkil etmez. Rutinde ben ‘buzlu’ uygulamaları önermiyorum 🥲
Buz yok ama soğuk var. Burada uygulayıcı siz olduğunuz ve kontrol sizde olduğu için sorun yok 💕
Mideye gidene kadar o minicik süt hiiiiç sorun yaratmaz. Ben oğluma soğuk buzlu suda beklemiş emzik veriyorum, öyle örneklendireyim içiniz rahat etsin 🥰

Sevgiler 🍀
Feride Y.

Feride Y.

11 Ağustos 2025 10:26
Çok teşekkür ediyorum 😍 konuyla ilgili ilerleyen zamanlarda yeni sorularda görüşmek üzere ☺️
E

Ebru Y.

11 Ağustos 2025 10:42
Nazlı hanım merhaba benim bebeğim 6 aylık dişlerinde patlama kızarıklık benzeri bulgu yok ama çok iştahsız beslenmeyi reddediyor ve aşırı derecede ağzına ne alsa kuvvetli bir şekilde bastırıyor dişle ilgili bir durummudur bu çünkü muayene ettirdim herhangi bir hastalıkla ilgisi yok dedi doktorumuz eğer diş ile ilgiliyse ne yapabilirim beslenme konusunda şimdiden teşekkür ederim
M

Merve

11 Ağustos 2025 10:44
Nazlı hanım merhaba kızım 5 aylık diş çıkarma dönemine girdi bir kaç gündür inanılmaz huysuz ve çok fazla uyumak istiyor gün içinde uykuları kısa ama çok fazla uykuya yatmak istiyor dişle alakası varmıdır?
Bir de ateş yok mesela diş çıkarırken ateş tüm bebekler yaşıyor mu?
Damağı sertleşmiş ve kabarmış çok huysuz ne yapmam lazım dişlik almıyor her türlüsünü denedim sokuyor geri çekiyor ağızından
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

11 Ağustos 2025 10:55
Merhaba Ebru hanım, dişlerin çıkması ve hareketlenmeye başlaması farklı şeyler. Muhtemelen şuan hareketlenme aşamasındasınız, benim oğlum 4. Aydan itibaren böyle. Doktorunuz değerlendirdiğinde aksi bir durum görmediyse bebeğinizin beslenmesi yeterlidir bence, bazen biz annelere az geliyor sadece ☺️ ben soğuk çorba hazırlıyorum yoğurt ve baklagiller ile, bir de smoothie yapıyorum yine yoğurt ayran veya kefir ile bi meyve kullanıyorum. Meyve hafif don oluyor bu sayede mideyi rahatsız etmeyecek kadar soğuk ama yenecek kıvamda oluyor 🫶🏻 sağlıkla gelsin dişleriniz
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

11 Ağustos 2025 10:57
Merve hanım, benim oğlum da diş çıkarma sürecinde. Ateş hiç yaşamadık, tabi ki her bebek ateşlenecek diye bir durum yok. Uykuları çok bölündüğü için uyku hali var ama tabi ki dilediği gibi bir dinlenme olmuyor. Bunu konforlu hale getirmek lazım, uyku hijyeni açısından. Ağrıyı dindirmediğimiz zaman olan bir durum. Soğuk uygulamaları bi deneyin eğer çözüm olmazsa diş jelleri veya granülleri deneyebilirsiniz
Diş kaşıyıcıları benim oğlum da aynen böyle kullanıyor, ağzına sokup çekerek kaşıyor.
Sanırım kendi dişleri kendi kararları 😅 ellerine verip kendilerine zarar vermedikleri sürece özgür bırakmak lazım.
F

Fatma K. M. A.

11 Ağustos 2025 11:04
Hocam merhaba,

Oğlum 9 ay 2 günlük. Henüz dişi yok ama alt ve üst damaklarının kabardığını düşünüyorum. Bir de alt ön dişlerinin olduğu yerdeki diş etlerinde ince ince kılcal kanlı damar diye tabir edebileceğim şeyler görünüyor. Bu normal mi? Kan testleri çok iyi ama 9 ay diş çıkarmak için biraz geç değil mi? Başka bir sorun olabilir mi yoksa endişelenmeli miyim? Sevdiği bir kaç çorba dışında yumuşak da olsa çiğnemek zorunda olacağı hiçbir şeyi istemiyor. Sadece çorba vererek çok mu yanlış yapıyorum acaba? Canı acıdığı için mi yemek istemiyor yoksa yemek seçtiği için mi bunu ayırt etmenin bir yolu var mıdır acaba?
A

Ayşe A.

11 Ağustos 2025 11:34
Hocam merhaba oğlum 4 aylık 3. Aydan beri dişleri çok kaşınıyor elleri ağzında sürekli ve ağzının suyu çok akıyor bu süreçte öncelikle şunu sormak istiyorum kehribar kolye aldım iyi geliyor dedikleri için bu konudaki düşünceniz nedir :) bir de damak yastıkları demişti rutin kontrolde doktorumuz ama aşırı kırmızı ve fazla belirgin sert gibi normal midir acaba her iki taraf damağında var oraları özellikle çok kaşıyor. Bir de sanırım yanlış yorum yapmıyorsam önce üst kesicilerin yanları çıkacak gibi böyle bişey mümkün mü? Cevabınız için şimdiden teşekkürler 🙏🏻
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

11 Ağustos 2025 12:13
Merhaba Fatma hanım, diş çıkma döneminde çene kemiğinde genişlemeler, damar artışı benzeri görseller, bazen tamamen beyazlamalar normaldır. Sağlıklı bir bebeğin (12. Ay itibari ile d vitamini seviyeleri kontrol edilmiş) ilk dişi 16-18 aya kadar çıkmayabilir, endişe etmeyin. Ancak taneli gıda sizi endişelendirse de pütürlü tüketebilir hatta bazı güvenli gıdaları bütün eline verebilirsiniz dişini kaşıması için, her çocuğun gelişimi kendiyle değerlendirilmeli ancak eğer bir yeme hassasiyeti gözlemliyorsanız çocuk doktorunuz ile danışarak ilerlemeniz ve size önerilir ise duyu tamamlama/bütünleme gibi yaklaşımlar yapmanız gerekebilir.
Dipnot: bunu çok yeni yapıyor ve daha önce yiyordu ise diş çıkarma ile bağdaştırabiliriz, bebekler genelde ağrıları varken çiğneme yapmak istemezler hatta tamamen iştahsız dahi olurlar. Bunun ayrımını en iyi siz bilebilirsiniz 🙏🏼
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

11 Ağustos 2025 12:21
Merhaba Ayşe hanım,
Tükürük artışı normal bi süreç, bebeğiniz diş haricinde normal gelişimi ile gıda sürecine de hazırlanıyor, ayrıca oral dönemde yani ağzı ile dünyayı tanıyor ve emme refleksi ile rahatlıyor yani tüm yazdıklarınız normal.
Kolyeye güvenlik açısından karşıyım, yine de tercih sizin. Kopma, yutma, boğulma gibi sorunlar olabiliyor. Lütfen dikkat edin.
Damak yastıkları dediğiniz şey damağınızın iç tarafında kalıyor ise rutin takip ile takip edilir, bunun haricinde dudak ile çene kemiği arasında üst çenede bulunan emme yastıklarından bahsediyorsanız bunlar da normal, zamanla kaybolacaklar. Kaşıma veya ağıza sokulan cisimler ile hatta bazen uzamış tırnaklar ile zedelenebilir, normaldir.
Diş sıralası her ne kadar alt keserler şeklinde olsa da klinikte de gördüğümüz literatürde de olan farklı sıralamalar mevcut. Nasıl ki hepimizin dişlerinin şekli ağız yapısı farklı ise bu süreçte de farklılıklar olabiliyor, bence bi önemi yok ☺️ çıkan dişlere iyi bakalım o önemli 💕
S

Serhan K.

11 Ağustos 2025 14:53
Merhaba Nazlı hanım bebeğim 8.5 aylık alt iki diş patladı yaklaşık 10 gün önce ancak hala tam olarak çıkışını tamamlamadı kaç gün sürede tamamı çıkmış olur acaba
T

Tuğba D.

11 Ağustos 2025 14:54
Nazlı hanım merhaba kızım 2. Aylıkken ilk alt dişini çıkardı şuan 5 aylık dişi büyüdü bir sorun yok gibi gözüyor. Yoktur dimi :) 😅
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

11 Ağustos 2025 19:03
Merhaba Serhan bey,
Öncelikle dişleriniz hayırlı olsun ☺️ bu süreç genelde en kısa 1 hafta en geç 1 ay içerisinde tamamlanıyor ama bu çok göreceli bir bilgi, tamamen çocuğa özel bir hız ve hızlı veya yavaş olması bişey ifade etmiyor.
Sadece şu açıdan önemli ve dikkat edilmeli; yarı sürmüş dişlerde de plak oluşur ve dişin devamı dişeti içerisinde olduğu için düzenli temizlenmelidir yoksa çok çabuk ağız kokusu veya lekelenme ileri aşamada da çürük yapabilir. 🌟
Tercihen ek gıdaya başladığımızda ama yapmadıysak ilk dişi gördüğümüz gibi hemen fırçalamalara başlıyoruz ☺️ tavsiyem önce siz dişlerinizi fırçalayın, merak etsin, görsün. Sonra siz ona fırça ile aynısını yapın. Böylece merakı ile öğrenmesi pekişecektir. 🍀
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

11 Ağustos 2025 19:07
Merhaba Tuğba hanım, herhangi bir sorun yok, biraz acele etmiş dişlerimiz 😅 sizin için zor olmuş olabilir tabi 🥲
Burda önemli olan nokta özellikle gece beslemelerinden sonra diş yüzeyini temizleyemediğiniz için ( muhtemelen yaparsanız uyanır) sabahları keyfi yerine gelince diş yüzeylerini karbonatlı su ile hafifçe silebilirsiniz. Günde 1 defa da silikon parmak fırça ile fırçalayalım. Ek gıdaya geçişle beraber silikon fırça veya bebek fırçası tercih edebilirsiniz 💕

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir