Dil ve Konuşmaya Dair Sorularınızı Yanıtlıyorum

4601 görüntüleme
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

29 Ekim 2025 23:48
Herkese merhaba. Ben Dil ve Konuşma Terapisti Merve Kılıç. İletişim, dil, konuşma, ses ve yutma becerilerindeki problemlere yönelik değerlendirme ve rehabilitatif müdahale süreçlerini yürüten bir sağlık profesyoneliyim. ✨

Çalışma alanlarım:
- Disleksi
- Gecikmiş dil konuşma
- Gelişimsel dil bozukluğu
- Otizm’de dil bozukluğu
- Konuşma sesi bozuklukları (sözcükleri yanlış söyleme, düşük konuşma anlaşılırlığı, seslerin hatalı üretimi)
- İşitme kaybına bağlı dil bozukluğu
- Kekemelik
- Afazi (inme sonrası konuşmakta zorlanma)
- Ses bozuklukları (ses kalitesinde bozulma, nodül/polip, ses kısıklığı, seste çatallanma, seste gerginlik)
- Yutma bozuklukları (disfaji)

Aşağıdaki konulara yönelik sorularınız varsa bana ulaşabilirsiniz. ✨

- İletişim, iletişimsel problemler
- Dil gelişimi, dil gecikmesi
- Konuşma, konuşma geriliği
- Anlama ama konuşmama
- Sözcük sayısı azlığı (sözcük dağarcığında kısıtlılık)
- Ekran maruziyeti
- Kekeleme, kekemelik
- Bay bay jesti, elle işaret etmede gecikme
- Sosyal gülümseme
- Göz teması ve bakışma
- Taklit (hayvan sesleri vb.)
- Otizm/Down Sendromu/İşitme Kaybı/Serebral Palsi tanısına bağlı iletişim ve konuşma problemleri
- Epilepsi nöbeti sonrası konuşmanın kaybı
- 2 haftadan uzun süren ses kısıklığı
- Yutma problemleri
- Disleksi, okuma güçlüğü, harfleri ters yazma, okuma öğreniminde yaşanan problemler

Ayrıca sosyal medya hesaplarımı takip edebilir, bu konulara yönelik paylaştığım bilgilendirici içeriklere göz atabilirsiniz. ✨

Video içeriklerimden bazıları şu şekilde:
- Konuşması anlaşılmıyor, okula başlayabilir mi?
- Otizm’de erken dönem sosyal iletişimsel belirtiler
- Anlıyor ama konuşmuyor, eliyle işaret ediyor?
- Müdahale için 3 yaşa kadar beklenir mi?

M

Melek B. K.

27 Nisan 2026 08:20
Merhaba merve hanım . Oğlum 15 aylık 4-5 kelimesi var . Doğdupundan beri ekran göstermedik sadece görüntülü görüşmede ekran görmekte. Göz teması anlma komut alma uygulama hayvan sesleri taklidi mevcut. Şuan yoğunlukla ııııı diye işaret ediyor bir şey gösterirken. Salonda çıkardığımız kıyafeti odana götür kirli sepetine at diyoruz götürüyor. Ya da odandan şu oyuncağını getir diyoruz getieiyor. Bazen kelimeleri bağırarak söylüyor. Dil gelişimi konusunda geri kalmamıştır umarım
B

Beritan K. B.

3 Mayıs 2026 01:03
11ay 16 günlük ama anlamlı kelime yok
S

Senem Ü.

9 Mayıs 2026 23:53
2 yaş 85 kelime ıkılı cümle var normalmi hocam yani bazı kelımeleri tam cıkaramıyor
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

10 Mayıs 2026 19:22
@Fulya Deniz @Sübiye Aykın @Perihan Altay @Begüm Gülaçtı @Simge Yoleri @Gamze Zeybek @Hande S @Azra Işık @Elif Yaman @Gökçe Baykara @Nur @Gülseren Kale @Şeyhmus Azak @Duygu Saraylı @Seren Savcı Mutlu @Tuğba Yemenici @Nazlı Doğan @Elif Gözütok @Edanur Karaasma @Makbule Kaya @Senem Ülgüner @Zeynep Kılınç @Melek Baktemur Koçak @Beritan Kan Biçer sevgili ebeveynler, sizlere yardımcı olmayı isterim fakat burada yanıtlamaya kalktığımda çok karışacak çünkü bu konunun altında çok fazla soru ve cevap oldu, bana Instagram üzerinden ulaşıp sorularınızı sorarsanız yanıtlayabilirim hızlıca. Anlayışınız için teşekkür ederim. 🌸

https://www.instagram.com/dktmervekilic?igsh=MXJrcjRiZzJsczA3bA%3D%3D&utm_source=qr
H

Hatice T.

11 Mayıs 2026 22:11
Benim kızım çok hızlı konuşur ne yapabilirim ne kadar anlamadım tekrar et diyorum yine aynı 4.5 yaşında
S

S. B.

25 Mayıs 2026 23:01
Merhaba Merve hanım. Kızım yaklaşık 10 aylık. 11 kelimesi 3 cümlesi var. 7 aylıkken başladı kelimeleri. Şu an bilinçli olarak acıktığında mama, emzik istediğinde meme, uyumak istediğinde nennen diyor. Anne, baba, anneanne ve dedeyi de biliyor gördüğünde sesleniyor bu şekilde. Cümleleri “hadi gel”, “anne gel”, “dede gel”. Komutlarımızı da anlamaya başladı. “Arkaya bak”, “bana bak”, “otur”, “gel” vb bir çok komuta dönüt sağlıyor. 6. Ayda emeklemeye başladı, ayağa kalkıyor, yürüme arkadaşıyla çok seri olmasa da yürüyor. Gel gel, alkış, çak, bye bye 7. Aydan beri yapıyor. Öpücük atıyor. Gelişimini desteklemek için bir tavsiyeniz var mıdır? Bunlar zeka belirtisi diyebilir miyiz?
G

Gülistan İ.

26 Mayıs 2026 00:11
Merhaba üst dis arasindaki dudak yapaiskligi var 19 aylik ve sadece anne diyor
A

Ayşenur

26 Mayıs 2026 00:23
Merhaba bir yaşına bastığinda kac kelime bekliyoruz ilk kelime ne zaman gelir?
Yükleniyor...

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir