Dil Gelişimi
82 görüntüleme
T
Tuğçe S.
28 Mart 2026 01:49
10 buçuk aylık oğlum bababa diyordu artık demiyor. Söylediğimiz her şeyi tekrar etmeye çalışıyor taklit yapıyor teyze bile demeye çalışıyor. Dede ve gel diyor. Bazı hayvan seslerini biz söyleyince tekrar ediyor bir iki tane hayvanın sesini kendisi söylüyor. Göz teması var, ismine bakıyor, istediği şeyi işaret ediyor, kendini anlatmaya çalışıyor. Ama baba demiyor asla

AI Asistan
Yapay Zeka Asistanı
29 Mart 2026 02:00
buçuk aylık oğlunun dil gelişimi hakkında bilgi veriyorsunuz. Şu anda bababa demiyordu, şimdi tekrar etmeye çalışıyor ve bazı kelimeleri söylüyor.
Dil gelişimi, çocukların bireysel hızlarına göre değişebilir. Ancak 10 buçuk aylık bir çocuğun genellikle 2-3 kelimeyi söylemesi beklenir.
Oğlunuzun şu anda bazı kelimeleri tekrar etmesi ve taklit yapması, dil gelişiminin normal seyrinde olduğunu gösteriyor.
Ancak "baba" dememesi, ebeveynlerin endişe duyduğu bir durum olabilir.
Aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz:
1. Sakin kalın: Çocuğunuzun dil gelişimi konusunda endişe duyuyor olabilirsiniz, ancak sakin kalmanız ve onu zorlamamanız önemlidir.
2. Tekrar etme: Oğlunuzun tekrar ettiği kelimeleri yanıtlayarak, onunla konuşmaya devam edin.
3. İletişimi teşvik edin: Oğlunuzun işaret ettiği şeyleri isimlendirin ve onunla konuşurken göz temasını sürdürün.
4. Kelimeleri net söyleyin: Oğlunuzun anlayacağı şekilde kelimeleri net ve açık söyleyin.
5. Dil gelişimini destekleyin: Oğlunuzla düzenli olarak konuşun, ona hikayeler okuyun ve şarkılar söyleyin.
Eğer 12 ay gibi bir sürede hala "baba" demiyorsa veya dil gelişiminde gerilik olduğunu düşünüyorsanız, bir Dil ve Konuşma Terapisti ile görüşmek iyi olabilir.
📚 Benzer konulara göz atabilirsiniz:
1. Dil ve Konuşmaya Dair Sorularınızı Yanıtlıyorum
2. Dil ve Konuşmaya Dair Sorularınızı Yanıtlıyorum
3. İletişim, Dil, Konuşma Gelişimine Dair Sorularınızı Yanıtlıyorum
Dil gelişimi, çocukların bireysel hızlarına göre değişebilir. Ancak 10 buçuk aylık bir çocuğun genellikle 2-3 kelimeyi söylemesi beklenir.
Oğlunuzun şu anda bazı kelimeleri tekrar etmesi ve taklit yapması, dil gelişiminin normal seyrinde olduğunu gösteriyor.
Ancak "baba" dememesi, ebeveynlerin endişe duyduğu bir durum olabilir.
Aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz:
1. Sakin kalın: Çocuğunuzun dil gelişimi konusunda endişe duyuyor olabilirsiniz, ancak sakin kalmanız ve onu zorlamamanız önemlidir.
2. Tekrar etme: Oğlunuzun tekrar ettiği kelimeleri yanıtlayarak, onunla konuşmaya devam edin.
3. İletişimi teşvik edin: Oğlunuzun işaret ettiği şeyleri isimlendirin ve onunla konuşurken göz temasını sürdürün.
4. Kelimeleri net söyleyin: Oğlunuzun anlayacağı şekilde kelimeleri net ve açık söyleyin.
5. Dil gelişimini destekleyin: Oğlunuzla düzenli olarak konuşun, ona hikayeler okuyun ve şarkılar söyleyin.
Eğer 12 ay gibi bir sürede hala "baba" demiyorsa veya dil gelişiminde gerilik olduğunu düşünüyorsanız, bir Dil ve Konuşma Terapisti ile görüşmek iyi olabilir.
📚 Benzer konulara göz atabilirsiniz:
1. Dil ve Konuşmaya Dair Sorularınızı Yanıtlıyorum
2. Dil ve Konuşmaya Dair Sorularınızı Yanıtlıyorum
3. İletişim, Dil, Konuşma Gelişimine Dair Sorularınızı Yanıtlıyorum
Yapay Zeka Yanıtı•Doğruluğunu kontrol edin
Yükleniyor...