Bebeklerde Ağız Bakımı: Süt Dişlerine Nasıl Bakmalıyız?

1867 görüntüleme
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

29 Eylül 2025 22:17
Sevgili Anneler ve Babalar,

Ağız hijyeni rutinlerini oluşturmak çok önemli.
Sık sık sizden gelen sorularda bu konuda bazı kafa karışıklıklarını görüyorum bu sebeple sizi sıkmadan kısa bilgi vermek istedim ☺️

Haydi gelin birlikte nasıl oluşturulur bu ağız bakım rutinleri aşama aşama listeleyelim;

1- Diş çıkarsa ilk diş ile, diş henüz çıkmamış ancak en gıda tadımına başlanmış ise ek gıda süreci ile dişler (ağız içi) fırçalanmaya başlanır💕

2- Diş yoksa parmak silikon fırça varsa bebeklere uygun kıllara sahip fırçalar ile fırçalanır.

3- Diş yoksa macun ihtiyacı yoktur ancak ilk diş ile birlikte FLORÜRLÜ macun kullanılır. ( biliyorum bu konuda çok farklı görüşler mevcut ancak Türk pedodonti derneği ve Amerikan pedodonti derneğinin de bu konudaki güncel açıklamaları bu yönde, uygun dozda florür kullanmak durumundayız)
Macun fırçaya 2 yaşa kadar bulaştırma şeklinde sürülür. 2 yaş sonrası pirinç tanesine geçilir. 🪥

4- ASLA ama asla ağız floramızı bebeğimizle paylaşmamalıyız. Bu ne demek? Aynı kaşıktan yemek yeme, emziğini ağzımıza sokmak, elimizi ağzına sokmak veya onun elini ağzımıza sokmasına izin vermek vs. 👄

5- Günde 2 defa fırçalama yapmalıyız. ✌🏼

6- BU EN ÖNEMLİ KISIM: Hastalık geçirildi ise fırçayı ve macunu yenilemeliyiz. ( macun ayrı bir minik tahta karıştırıcı ile alınırsa değiştirmeye gerek yok) 🚮

7- Bebeğiniz / Çocuğunuz bir günde diş fırçalamaya başlamaz, bu alışkanlık sizin diş fırçalıyor oluşununuzu gördükçe. Size imrendikçe, bu eylemin birlikte yapılacak bir eylem olduğunu anladıkça ilgisi artar. Sıkıntı yaşayan bebeklerinize/ çocuklarınıza oyunlar üretebilirsiniz, onlara oyuncaklarının dişlerini fırçalama görevi vermek bunun güzel bir örneğidir. 💕

Olabildiğince sorularınıza cevap vermeye çalışıyorum ancak bu başlık altında diş bakımı ile alakalı sorularınızı sorarsanız benzer sorunu olan kişiler de faydalanabilir.

Aklınıza takılan, merak ettiğiniz şeyler için lütfen yorumlarda buluşalım 👇🏼

Sevgiler 🍀
Cansu Ö.

Cansu Ö.

14 Mayıs 2026 23:01
Nazlı hanım merhaba kızım 2 bucuk yaşında dişleri fırçalamamıza rağmen ağzı da bi koku oluşuyor nedeni ne olabilir
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

14 Mayıs 2026 23:03
Cansu Özdemir
Nazlı hanım merhaba kızım 2 bucuk yaşında dişleri fırçalamamıza rağmen ağzı da bi koku oluşuyor nedeni ne olabilir
Merhaba, ağızda çürük, sık geçirilen boğaz enfeksiyonu, burun akıntısı veya paketli gıdaların fazla tüketilmesi bu duruma yol açabilir. Yine aynı şekilde gece yatmadan önce şeker oranı yüksek ürün tüketilmesi veya süt verilmesi ancak sonrasında fırçalanmaması koku yapar. Rutin kontrollerinizde bu söylediğim şeyler yoksa eğer o zaman sorum florürlü macun kullanıyor muyuz? Dişleri sıkışık mı?
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

14 Mayıs 2026 23:04
Cansu Aslan
Kizim 18 aylık, 4 5 aydır fırçalamaya başladık silikon fırça ve florursuz macunla. Ama fircalatmiyor sadece fırçadaki macunu emip, sonra bitti diye bana veriyor. Üst dislerinde plak oluşmaya başlayınca kıl firca ile zorla fırçalamaya başladım. Önce ben fırçalayıp sonra fırçayı eline veriyorum. Macunu sadece emme amaçlı kullandığı için 2 yaştan once florurluye geçmek istemedim. Başka öneriniz olur mu
Merhaba, mesajınızı yeni gördüm. Hala bu şekilde mi devam ediyor ?
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

14 Mayıs 2026 23:04
Beyza Ercan
Merhaba nazlı hanım bebeğim 16 aylık hala emiyor. Aburcubur sürekli vermiyoruz. Dişlerini fırçalatmak istemiyor. Oyun denedık önünde fırçaladık.hiç bir şekilde istemedi. Yaklaşık 2.3 ay önce farkettik üst ön 2 dişinde aşınma gibi bir durum var. Elimizle değdiğimiz zaman pütür pütür geliyor çürüme mi doktora götürmeli miyim
Merhaba Beyza hanım mesajınızı yeni gördüm , evet bütünlük bozulmuş olabilir. Diş doktoruna götürdünüz mü?
Cansu Ö.

Cansu Ö.

14 Mayıs 2026 23:07
Nazlı Güleç Baca
Merhaba, mesajınızı yeni gördüm. Hala bu şekilde mi devam ediyor ?
Evet devam ediyor gece uykusuna geçmeden süt alışkanlığımız var ama yatmadan bir saat öncesinden oluyor sonrasında diş fırcalama ve uyku yapıyoruz
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

14 Mayıs 2026 23:10
Cansu Özdemir
Evet devam ediyor gece uykusuna geçmeden süt alışkanlığımız var ama yatmadan bir saat öncesinden oluyor sonrasında diş fırcalama ve uyku yapıyoruz
Cansu hanım size yazdığım cevap farklı sanırım karışıklık var.

Fırçalıyorsanız sorun yok gece, koku açısından çürük kontrolü yapılmalı diğer seçenekleri eliyorsak
Yükleniyor...

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir