🌙 Ay Ay Bebeklerde Uyku Düzeni 💤

1031 görüntüleme
Fatma U.

Fatma U.

Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog

10 Kasım 2025 11:10
❓Bebeklerin uyku ihtiyaçları ilk bir yıl boyunca dinamik bir şekilde değişir. Bu süreçte tutarlı bir rutin oluşturmak, sağlıklı gelişim için esastır.

🎡0-3 Aylık dönemde bebekler 24 saatte ortalama 14 ila 17 saat uyurlar. Gündüz uykuları 4 ila 6 defa, kısa ve düzensizdir; en uzun gece uykusu 3-4 saati geçmez. Bu dönemde gece ile gündüz ayrımını henüz öğrenmektedirler ve sık sık beslenme ihtiyacıyla uyanmaları normaldir.

🫐4. Ayda toplam uyku süresi 12-15 saate düşer. Gündüz uykusu sayısı 3-4 civarındadır, ancak 4. Ay Uyku Gerilemesi nedeniyle gündüz uykuları 30-45 dakikaya inebilir ve gece uyanmaları artabilir. Bu ayda en uzun gece uykusu 5-8 saate kadar çıkabilir ve uyku döngüleri yetişkinlere benzemeye başlar.

🍒5-6 Aylık bebeklerde toplam uyku 12-15 saat arasında seyreder. Gündüz uykuları düzene girerek genellikle 2 ana uykuya geçiş başlar ve gece 7-9 saat kesintisiz uyku potansiyeli gelişir.

🌷 7-9 Aylık dönemde toplam uyku yine 12-15 saat civarındadır ve gündüz 2 tutarlı uyku korunur. Gece 10-12 saatlik uzun uykular mümkündür, ancak yeni kazanılan motor beceriler (emekleme, oturma) nedeniyle gece uyanmaları tekrar sıklaşabilir.

🌷 10-12 Aylık bebekler toplam 11-14 saat uyur ve gündüz hala sabah ve öğle olmak üzere 2 tutarlı uyku yaparlar. Bu dönemde yürüme denemeleri nedeniyle uykuya dalışta zorluklar yaşanabilir; rutin ve kararlılıkla düzeni sürdürmek önemlidir. Unutmayınız ki, her yaşta uyku rutini ve ortam hijyeni (karanlık ve sessizlik), bebeğinizin gece uykusunu en iyi şekilde destekleyecektir.
S

Semra T. ..

17 Aralık 2025 07:11
Merhabalar hocam.55 gunluk kızım var gece uykuya gecislerimiz cok zor oluyo ayni rutinleri uyguluyorum dogdugundan beri. Los isikbez degisimi , ust degisimi sac tarama meme gaz cikarma. Ga, cikartirken aciyor gozlerini. Gazini cikartmadan besigine koyuyorum bazen gozler yine acik. Problemimiz benden ayrilip besige girdigi an uyanmasi bunu nasil çözebilirim
Y

Yasemin A.

19 Aralık 2025 15:37
Merhaba @Fatma Uygur hanım.9 aylık erkek bebek annesiyim ,doğduğundan beri uyku problemleri yaşıyoruz. Geceleri çok sık uyanıyor gündüz ise sürekli uykulu halde. Sabah en geç 8 gibi uyanıyor. Uyandıktan 1-1.5 saat sonra hemen uykusu geliyor o zaman uyutuyorum Max yarım saat uyuyup uyanıyor. Tekrar aradan 1-1.5 saat geçince tekrar uykusu geliyor huysuzlaşıyor tekrar 30 dakika gibi bir süre uyuyor bu kısır döngü böyle devam ediyor akşama kadar. Akşam ise en geç 22.00 gibi uyutmaya çalışıyorum gece boyunca yarım saatte bir uyanıp ağlıyor. Henüz daha bir saat kesintisiz uyuduğunu hatırlamıyoruz. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Tuğçe Ç.

Tuğçe Ç.

19 Aralık 2025 20:33
Bebeğim 11 aylık. Normalde akşam 8buçuk 9 gibi uyurdu bugün uyumadı bir türlü uyutamadı. Sallayarak veya yanına uzandığımda uyurdu. Ama bugün uyumadı çok ağladı direndi ben de serbest bıraktım oyun oynadı saat 11de bi anda ağlama krizine girdi asla ne yaptıysam susmadı elleriyle ağzına yüzüne sürtme hareketleri yaptı emziği ağzına koyup geri eliyle alıp atmalar falan sürekli bağırarak ağladı kucağımda ayağında salladım durmadı 5-10 dk sürekli bağırdı ağlama krizine girdi resmen bi anda sakşnleştiremedim.Sonra kucağıma alıp sağa sola hızlıca salladım hemen uyjuya daldı bianda daldı ve derin uykuya hemen geçti. Böyle bi ağlama krizi neden olur. Her gün düzenli olarak uykuya geçiş yapıyoruz pijama ılıklar kapama ninni vs ama bugün bu ağlamaneyin nesiydi anlamadım
R

Rumeysa K.

20 Aralık 2025 01:16
Bebeğim 15 aylık ve her gece saat 4 de muhakkak uyanıyor saat hiç değişmiyor uzun sürede uyumuyor ağlama vs hiçbir şey yok ne yapabilirim
B

Banu Ş. Ç.

20 Aralık 2025 18:31
Merhabalar. Bebeğim 14aylık. Normalde gündüz 2 uyku yapıyor. Akşam 7.30-8 gibi uyuyor. Gece de iki kere emmeye kalkıp 6-6.30 gibi uyanıyorr. Fakat son zamanlarda her şey aynı ilerlemesine rağmen sabah 5-5.30 da kalmaya başladı? Nasıl düzeltebilirim nerde yanlış yapıyo olabilirim acaba ne yapmam lazım bilemedim?
B

Beyza S. ..

30 Aralık 2025 22:13
Merhabalar benimde oğlum dokuz buçuk aylık oldu gündüz uykularında sıkıntımiz yoktu sabahları 8 veya 8:30 gibi uyanıp 1. Uykuya 12 gibi geçer 2.uykuyuda 15.30 gibi geçiyordu bir saat kadar uyurdu birkaç gündür oda bozuldu akşamlarında yedi sekiz gibi uykusu geliyor uyutuyorum fakat biraz uyuyup kalkıyor oynamaya devam.ediyor tekraren uykusu açılmadan uyutmaya çalışıyoruz ama çok direniyor hatta bazı zamanlar kendide uyumaya çalışıyor fakat dalamiyor uykuya zaten gecelerin en az üç dört defa bazen daha çok kalkıyor neler yapabiliriz bu durumla alakalı
N

Nisa B. ..

31 Aralık 2025 18:27
Merhabalar kızım tam 1 aylık oldu ama gece de gündüz de sürekli kucakta uyuyor beşige koyar koymaz uyanıyor artık kollarım dayanmıyor denemediğim yöntem kalmadı ne yapmalıyım lütfen yardımcı olun
C

Cennet C.

31 Aralık 2025 18:40
@Nisa Bakır bende aynı durumdayım ama gündüzleri kucağımdan yere bıraktığımda yine biraz uyuyor geceleri hiç uyumuyor
N

Nisa B. ..

31 Aralık 2025 19:13
@Cennet Ceynaklı maalesef benimki gece de gündüz de kucakta uyuyo tuvalete bile gidemiyorum ne yapacağımı şaşırdım ve çok yorgunum artık

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir