Dil ve Konuşmaya Dair Sorularınızı Yanıtlıyorum

737 görüntüleme
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

29 Ekim 2025 20:48
Herkese merhaba. Ben Dil ve Konuşma Terapisti Merve Kılıç. İletişim, dil, konuşma, ses ve yutma becerilerindeki problemlere yönelik değerlendirme ve rehabilitatif müdahale süreçlerini yürüten bir sağlık profesyoneliyim. ✨

Çalışma alanlarım:
- Disleksi
- Gecikmiş dil konuşma
- Gelişimsel dil bozukluğu
- Otizm’de dil bozukluğu
- Konuşma sesi bozuklukları (sözcükleri yanlış söyleme, düşük konuşma anlaşılırlığı, seslerin hatalı üretimi)
- İşitme kaybına bağlı dil bozukluğu
- Kekemelik
- Afazi (inme sonrası konuşmakta zorlanma)
- Ses bozuklukları (ses kalitesinde bozulma, nodül/polip, ses kısıklığı, seste çatallanma, seste gerginlik)
- Yutma bozuklukları (disfaji)

Aşağıdaki konulara yönelik sorularınız varsa bana ulaşabilirsiniz. ✨

- İletişim, iletişimsel problemler
- Dil gelişimi, dil gecikmesi
- Konuşma, konuşma geriliği
- Anlama ama konuşmama
- Sözcük sayısı azlığı (sözcük dağarcığında kısıtlılık)
- Ekran maruziyeti
- Kekeleme, kekemelik
- Bay bay jesti, elle işaret etmede gecikme
- Sosyal gülümseme
- Göz teması ve bakışma
- Taklit (hayvan sesleri vb.)
- Otizm/Down Sendromu/İşitme Kaybı/Serebral Palsi tanısına bağlı iletişim ve konuşma problemleri
- Epilepsi nöbeti sonrası konuşmanın kaybı
- 2 haftadan uzun süren ses kısıklığı
- Yutma problemleri
- Disleksi, okuma güçlüğü, harfleri ters yazma, okuma öğreniminde yaşanan problemler

Ayrıca sosyal medya hesaplarımı takip edebilir, bu konulara yönelik paylaştığım bilgilendirici içeriklere göz atabilirsiniz. ✨

Video içeriklerimden bazıları şu şekilde:
- Konuşması anlaşılmıyor, okula başlayabilir mi?
- Otizm’de erken dönem sosyal iletişimsel belirtiler
- Anlıyor ama konuşmuyor, eliyle işaret ediyor?
- Müdahale için 3 yaşa kadar beklenir mi?

https://www.instagram.com/reel/DQFN-0oDCsU/?igsh=MW51NW04ZmZrOWMxOQ==

https://www.instagram.com/reel/DP9fm5hDEmz/?igsh=MXBvMGRtNXBlMnJqMg==

https://www.instagram.com/reel/DPzMYJjjM7k/?igsh=MXYweXlqcHIwZHV2ag==

https://www.instagram.com/reel/DOYCk4kDHjZ/?igsh=MWtiYTJxMm90czJzYQ==

N

Nurcan Ö.

29 Ekim 2025 20:50
Merhaba Merve hanım oğlum düzeltilmiş 13 aylık anne baba dede mama kurbağa gel hadi gibi kelşmeleri var ama bilinçli değil ayrıca eline kitapları alıp anlamsız sesler çıkarıyor sizce nasıl dil gelişimi cevap verirseniz sevinirim teşekkürler
N

Nurgül

29 Ekim 2025 20:50
Merhaba ekranı keseli 2 ay oldu 2 3 kelimesi arttı zaten 8 kelimesi vardı arada gıdıgıdı karıkarı tarzı şeyler söylüyor 26 aylık normal mi sizce
İ

İlayda ..

29 Ekim 2025 20:51
Hocam bebeğim 23 aylık erkek bebek . 35 civarı kelimesi var şu anda 2 3 kelimeli şeyler anlatmaya çalışıyor ama anlamıyoruz dediklerini çok kızıyor genelde işaretle anlaşarak ihtiyaçlarını gideriyor 2 3 aydır kreşe gidiyor ama bu ara aşırı hırçın konuşacak diye bekliyoruz doğru mu yapıyoruz acaba?
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

29 Ekim 2025 20:56
@Nurcan Özdemir Nurcan hanım merhaba. 12-15 ayda ilk sözcüklerin gelmesini bekleriz, eğer bu sözcükleri farklı anlarda üretiyorsa sözcüğü edinmiş diyebiliriz, üretimlerin bilinçli olup olmamasına buna göre karar verebilirsiniz. Tutarlı üretmiyor dahi olsa şu an için aralığın başında sayılır, 15 aya kadar 3-10 farklı sözcük üretmezse bu noktada durum değerlendirilmelidir. Bu süreçte şunları öneririm:

- Çocuğunuzun dil gelişimini destekleyin. Ona kitaplar okuyun. Onun oynadığı oyunlara dahil olun.
- Ekran varsa tamamen kesin, kesemiyorsanız da ekranı etkileşimli hale getirin. Ekran etkileşimli izlenmediği takdirde dil gelişimini büyük ölçüde olumsuz etkiler. Ayrıca çocuğun televizyon izlemesi, tablet oynaması da ekran maruziyeti olduğu gibi sizin çocuk bakmazken onun yanında sesli şekilde telefon televizyon kullanmanız da ekran maruziyetidir.

Konularla alakalı videolarımı aşağıya ekliyorum. ✨

https://www.instagram.com/reel/DOI_pY_jGww/?igsh=bDZsdGZ2bWQ1ajdx

https://www.instagram.com/reel/DOGEHHjCgUh/?igsh=MXIwczhvZGp4dG9ndA==

Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

29 Ekim 2025 21:00
@Nurgül Nurgül hanım merhaba. Ekranı kesmeniz harika olmuş, 2 yaşa kadar hiç önermem ben. Ekran sonrası toparlanma süreci biraz zaman alabilir. Eğer 27-28 ay civarında kelime sayısı hala benzer sayılarda ise bu noktada terapi gerekecektir. 3 yaşa kadar beklememenizi öneririm.

- Sözcük sayısını doğru hesaplamanız adına, dil gelişimini nasıl destekleyebileceğinize dair videolarımı ekliyorum. ✨

https://www.instagram.com/reel/DO32uR3jD3W/?igsh=MThyd3M5cWtlN3I1cg==

Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

29 Ekim 2025 21:13
@İlayda İlayda hanım merhaba. Kelime sayısı ve cümle uzunluğu yaşına uyumlu duruyor. Bu noktada sözcükleri yanlış söyleme, sesleri hatalı üretme şeklinde gördüğümüz bir bozukluktan bahsediyor olabiliriz, bu noktada çocuğunuzun konuşmasındaki hataları bilmek önemli çünkü çocuklar doğal gelişim sürecinde zaman zaman böyle hatalar yapabilmekte. Eğer bir bozukluk varsa kendiliğinden geçmemektedir. Kreşle çözülmesi de beklenemez. Ama dediğim gibi yaptığı hataları belirlemek önemli bu noktada. Değerlendirme yaptırmanızı öneririm. Benden randevu almak isterseniz Instagram üzerinden bana ulaşabilirsiniz. ✨

https://www.instagram.com/reel/DQFN-0oDCsU/?igsh=MW51NW04ZmZrOWMxOQ==
Ö

Öznur U.

29 Ekim 2025 21:13
Bebeğim 6 ay 1 haftalık dil gelişimi için nasıl destek olabilirim ?
Elif B. .

Elif B. ..

29 Ekim 2025 21:17
Merhabalar 🍀Bebeğim 13 aylık bu hafta rutin kontrol için doktora götürdüm. ba-ba-ba , ma-ma-ma diyor ve sıraliyor (canı isterse birkaç adım atıyor) ismine her seslenisimde bakmıyor ama neredeyse 2-3 aydir saklambaç oynuyouz mesela ben odanınbirine saklanıp Çınar beni bulamaz dediğimde mutlaka gelir bulur beni. Doktor 13 ayda hem yürüme hem de 9-10 kelime bekliyoruz 2 ay içinde yürüme konuşma olmazsa gelin norologa sevkedecegim dedi ve işitme testi istedi. Göz kontağı vs çok iyi. Oynarken tepki verir beni veya sevdiği birni görünce güler. Yemesi içmesi gayet iyi. Panik olmam gereken bir durum yok bence ama içim çok kötü oldu. Gerçekten bir sorun belirtisi mi bu durumlar?
G

Güllü Ö.

29 Ekim 2025 21:18
Merhaba Merve hanım, benim 11 aylık oğlum var düzeltilmiş 10 aylık. Bir çok ses çıkarıyor, çoğunlukla bağırma ama hecesel tekrarları yok. Yani bir kaç kere baba dede anne dedi ama çok nadir ve uzun zaman geçti üzerinden. Ekran göstermiyoruz bolca şarkı söylüyoruz göz teması kurup.
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

29 Ekim 2025 21:21
@Öznur Uçar Öznur hanım merhaba. Ben dil gelişimini destekleme konusunda en çok kitap okunmasını öneriyorum. Onun haricinde bazı yöntemler de tavsiye ediyorum. Bu konuyla alakalı kapsamlı bir Youtube videom var, izlemenizi öneririm, işinize yarayacaktır. Aşağıya bırakıyorum. ✨

https://www.instagram.com/reel/DOGEHHjCgUh/?igsh=MXIwczhvZGp4dG9ndA==

N

Nurgül

29 Ekim 2025 21:21
Peki Merve hanım 27 28 ay olduğunda ortalama kaç kelime olursa evde devam ediyim yada kaç kelimenin altında kalırsa mutlaka gidiyim
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

29 Ekim 2025 21:28
@Elif Baloğlu Elif hanım merhaba. Tek tek değinmek isterim söylediklerinize.

- Çocuğunuzun sözel olmayan yani konuşma gerektirmeyen becerileri (sosyal gülümseme, göz teması ve bakışma gibi) iyi bir gelişim göstermiş gibi duruyor.
- Anlama yani ‘alıcı dil’ dediğimiz boyut gelişmesine rağmen bazı çocuklarda ‘ifade edici dil’ yani ‘konuşma’ becerisi geriden gelebiliyor.
- Bu noktada çocuğunuzun sözcük sayısını doğru hesaplamak önem taşımakta. Mesela hayvan seslerini üretir mi, çünkü bunları da sözcük olarak sayarız. İlk yapacağımız şey sözcük sayısını doğru hesaplamak olmalı. Bununla alakalı videomu aşağıya ekliyorum.
- 12-15 ayda ilk sözcüklerin gelmesini ve çocukların 3-10 farklı sözcük üretmelerini bekleriz. 15 aya kadar hala bu sayılara ulaşamazsa bu noktada bir Dil ve Konuşma Terapistinden değerlendirme ve danışmanlık almanızı öneririm.
- Bu süreçte ekran varsa tamamen kesmelisiniz. Çocuk tablet telefon oynamak veya televizyon izlemek zorunda değil, siz onun yanında sesli şekilde bunları yapıyorsanız bu da ekran maruziyetidir.
- Bu süreçte bol bol kitap okumanızı, çocuğunuzun oyunlarına dahil olmanızı ve dil gelişimini desteklemenizi öneririm.

Konularla alakalı videolarımı izlemenizi öneririm. ✨

https://www.instagram.com/reel/DO32uR3jD3W/?igsh=MThyd3M5cWtlN3I1cg==

Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

29 Ekim 2025 21:31
@Güllü Özdemir Güllü hanım merhaba. Bu aylarda babıldamaların yani hece tekrarlı üretimlerin artmasını bekliyoruz. Şarkı söylemeniz ve ekran olmaması harika. Bu noktada dil gelişimini bol bol desteklemeniz önem taşıyor. Siz heceleyebilir ve çocuğunuzun sizi duymasını sağlayabilirsiniz. Ne kadar fazla duyarsa o kadar kolay edinecektir. Konularla alakalı videolarımı aşağıya ekliyorum. ✨

https://www.instagram.com/reel/DNtF3ys2Cxa/?igsh=MXFkOGpudDRmdzBtYQ==

Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

29 Ekim 2025 21:34
@Nurgül hanım benim önerim 50’nin altında kalırsa mutlaka gitmeniz yönünde. Çünkü ekran maruziyeti nedeniyle yaşanan gecikmelerin dil gelişimini bol bol desteklediğiniz takdirde hızlı toparlamasını bekleriz. Eğer ısrarla yaşanan bir gecikme durumu olursa bir değerlendirme yaptırmak ve danışmanlık almak gerekir. ✨
N

Nurgül

29 Ekim 2025 22:08
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim 🙏🏻🫶🏻
İ

İpekkiii

29 Ekim 2025 22:15
22 aylık kelime olarak saymadım ama 2li 3lü 4 lü cümleleri var bazı sesleri çıkaramıyor normal mi mesala imdat dicek didat diyor s harfini söylemiyor su demiyor uf diyor meyve suyu demiyor meyve uf diyor renklerde herseye mavi diyoruz ısrarla göster değinde tüm renkleri gösteriyor ama hersey mavi kelime sayısı yani konuşmasını akıcı hale nasıl getirebilirim ve gelişimsel dil olarak nasıl sizce
G

Gülin K. ..

30 Ekim 2025 03:45
Kızım 2 yaşında. 6-7 anlamlı kelimesi var. Herşeye kendi isim veriyor. Mesela anne demek yerine hep dada diyor. Birde kelimelerin ilk hecesini söylüyor. Ağaç için hep ağ diyor mesela. Ya da şarkı için şa. Herşeyi anlıyor ve yapıyor onda hiç sorun yok. Ekran sabah 15 dk akşam 15 şeklinde.
G

Gamze K. ..

30 Ekim 2025 03:54
2yas oğlum.var söyledikleri10kelimeyi geçmezheeseyi anliyo ama işaretederek.gosteriuo ayrıca oyun hamuru yadaherhamgi bıhamur bildilgimiz görüncemidesi bulaniyo elleyemiyor normal birdyrum.mudur sizce
G

Gül A. B. ..

30 Ekim 2025 05:15
Merhabalar hocam. Oğlum 1 yaşında . İşaret edip “bu” diye gösteriyor , alkış var, göz teması var. El sallama yok öğretemedim bi türlü yada kendi de hazır değil.daha önceleri dedeee nene diyordu bunları kullanmıyor pek ama onları ve hayvan seslerini de sayarsak 8 kelime biliyor diyebilirim. Kafamı karıştıran ismine tepki şekli . Parka, oyun oynarken yada bizim seslenmelerimize çok bakmıyor . Bazen ise anında dönüp bakıyor . Araba nerede, getir yada başka şeyler söylendiğinde anlıyor getiriyor sesini çıkarıyor arabanın. İsme tepki konusu beni biraz düşündürüyor .
E

Elif B.

30 Ekim 2025 17:43
Oğlum dokuz aylık ama babıldamıyor klinefelter tanısı var ne yapmam lazım otizm dende korkuyorum @Merve Kılıç

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir