Bebeğim Ek Gıda İstemiyor, Aç Değilse Zorlamalı Mıyım?

702 görüntüleme
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

28 Ekim 2025 07:04
6. ayına yaklaşan bazı bebeklerde “yemek reddi” gibi görünen durumlar, aslında aç olmadan ek gıda teklif edilmesiyle ilgili olabilir. Açlık sinyalleri göstermeyen bir bebeğe, sadece saat doldu diye yemek sunmak bazen süreci zorlaştırabiliyor🤗

❗️Dikkat etmeniz gereken nokta bebeğinizin kilo alımı iyi gidiyorsa, bu her şeyin yolunda olduğunun ilk işaretidir💐

Peki ek gıdayı reddettiğinde veya ağladığında nasıl yaklaşmalı derseniz?

🔹 Bebeğinize “Acıktın mı?” gibi kısa bir cümleyle teklif edin.
🔹 Kafasını çevirmesi veya ağzını kapatması, istemediğini gösterir.
🔹 Bu gibi durumlarda ısrar etmek yerine beklemek, onun beslenme ritmini keşfetmesine yardımcı olur.
🔹 Öğünler arasında uyku sonrası, oyun sonrası gibi sakin zamanlar tercih edilebilir.
🔹 Her red sonrası ısrar etmemek, bebeğe “hayır diyebilirim ve bu kabul görüyor” duygusunu kazandırır😇

Bu başlık altında dilerseniz gün içindeki öğün düzeninizi, zorlandığınız anları ya da işe yarayan yöntemlerinizi paylaşabilirsiniz👇🏻
Özge U.

Özge U.

16 Kasım 2025 21:58
Merhaba kızım 20 aylık son 1 aydır yemekleri ağzında tutmaya başladı. Özellikle yumurta, et gibi besinleri reddetmeye başladı. Haşlanmış yumurtayı asla yemek istemiyor. Eti verdiğimde ise ağzında uzun uzun çiğneyip çıkarıyor yutmuyor. Mesela eline yemesi için salatalık ve havuç verdiğimde de çiğneyip çiğneyip tükürüyor. Ne yapacağımı şaşırmış durumdayım.
Bengül A.

Bengül A.

17 Kasım 2025 02:53
@Esra Yerlikaya çok teşekkür ederim🙏🙏
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

17 Kasım 2025 07:07
@Özge U.C Özge hanım merhaba🤗Bazen çocuklar henüz bazı dokulara hazır olmayabiliyorlar. Bu yüzden yeni bir besini ağzında tutması, çiğneyip tükürmesi ya da hiç ağzına almaması gelişimin bir parçası olabilir. Ama bazen de Hadi yut, yut artık gibi yönlendirmeler çocukta inatlaşmaya dönüşebiliyor. Hatta bazı çocuklar çiğneyip tükürmeyi bir oyun haline getirip ebeveynin tepkisini gözlemleyebiliyor🤷‍♀️
Bu tarz durumlarda önerim biraz geri çekilip gözlem yapmanız. Yemeğe dair tutumlarınızı yeniden şekillendirmek yol gösterici olur. Mesela şöyle bir yaklaşım deneyebilirsiniz.
Ağzında tutuyorsun, demek ki yemek istemiyorsun. Sanırım karnın tok, sofrayı kaldırıyorum açıklamasından sonra kaldırmanız. Bu açıklamayı yapıp gerçekten sofrayı kaldırmanız, yemek konusunda ısrar olmadığını ve yemeğin bir oyun alanı değil, sınırları olan bir rutin olduğunu anlamasını sağlar🤗
Özge U.

Özge U.

17 Kasım 2025 13:49
@Esra Yerlikaya teşekkür ederim 🙏🏻 dediklerinizi uygulayacağım
K

Kübra B.

19 Kasım 2025 15:35
Esra hanım merhaba bebeğim şuan 11 aylık ama düzeltilmiş on aylık çok iştahlı bir bebek değildi ama 3 öğüne geçene kadar en azından ek gıda güzel yiyordu sonra diş dönemine girdik o dönem azaldı ama yinede yememezlik yapmıyordu şu son bir ay içinde herşeyi reddediyor arada birşey vermiyorum yemiyor sevdiği şeyleride artık yememeye başladı aç kaldığı içinde uykusuzluk tuvalete çıkma ve sürekli ağlama halinde emiyor sadece sabaha kadar ayaktayız bu yüzden 9 aylık kan tahlili yaptırdım kansızlık vardı ama ilaçlarına devam ediyorum aç kaldı diye bazen zorladığım dönemlerde oldu ama çoğu zaman zorlamıyorum ne yapmam lazım sizce bir süre ek gıdayı kesmelimiyim
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

21 Kasım 2025 06:23
Merhaba Kübra Hanım, her şeyi reddetmesi sizi çok yormuş belli, ama bu durum genellikle geçicidir. Bu yaş grubunda ek gıdayı tamamen kesmek doğru değil. Ancak ısrar ederek yedirmeye çalışmak da ters etki yaratır. Rutin öğün saatlerinizi koruyun, masaya oturtup sunun ama yemiyorsa zorlamadan kaldırın. Demir tedavisine devam etmeniz çok öneml. Ancak bebeğiniz kilo kaybı yaşadıysa günlük emzirme ve beslenme düzeni çok bozulduysa bir uzman çocuk doktoru hem de beslenme uzmanı ile değerlendirmeniz yararlı olacaktır 🤗 @Kübra Bayraktar
A

Aysun K.

21 Kasım 2025 08:25
Merhaba bebeğim 8 aylik ama ek gıda red ediyor sürekli. püre bile olsa öğürüyor şimdi ise ağzını kilitliyor kesinlikle istemiyor. Sadece anne sutu istiyor o da fazlasiyla iciyor bazen.ne yapmam lazım bilemedim diş çıkarıyor ama diş süreci bu kadar etkiler mi yemeği bilemedim.
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

21 Kasım 2025 08:33
@Aysun Karadeniz Bebeklerde sürekli çok minik ve çok ezilmiş kıvamlar sunulduğunda ağız içi gelişimi yeterince desteklenmez için biraz daha taneli bir besin geldiğinde baş edemeyip öğürme refleksi çalışabilir.
Veya bazı bebeklerde ağız içi duyusal eşik daha yüksektir, yeni dokuya alışmaları zaman alır. Burada yaşadıkları birkaç kötü deneyim sonrası da yemek = zorlanma şeklinde bir eşleşme oluşarak ek gıda reddi gelişebilir.
Bu nedenle kıvam geçişi çok yavaş değil, bebeğin gelişimine uygun ve basamaklı şekilde yapılmalıdır💐
S

Sümeyra Ş.

22 Kasım 2025 12:33
Hocam şuan 11 aylık düzeltilmiş dokuz buçuk takvim ayına göre dokuz aylıkken ek gıdaya geçtik ama hep püre üç aydır meyve püresi sebze püresi yoğurt sabahları yumurta sarısı sorun çiğnemeyi bilmiyo gibi pütürlü ne verirsem boğazında kalıyor gün boyu yediklerini kendini zorlayarak kusuyor çok yoruldum nasıl bir yol izleyelim iki gündür diş ve boğa ağrısı ile su bile zor içiyor ekmek veriyorum ağzına götürmüyor elma 20 sn sonra atıyor önüne yemek koyuyorum ilgilenmiyo
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

23 Kasım 2025 23:06
@Seval Çel Karnının gurultusuna rağmen yememesi aslında yaşadığı rahatsızlık ya da süreçten daha yoğun olduğunu gösteriyor. 7–8. ay civarında hastalık, diş çıkarma, büyüme atağı gibi durumlar hem mamayı hem ek gıdayı geçici olarak tamamen reddettirebiliyor. Bu dönemde zorlamamak çok önemli zorlandığını hissederse sizinle inatlaşma ve tamamen kapama davranışı gelişebilir. Mama biberondan almak istemiyorsa kaşık, bardak gibi alternatif yöntemlerle küçük miktarlarda sunabilirsiniz. Ancak eendişenizi şöyle azaltabilirsiniz eğer bebeğinizin kilosu ve gelişimi normal aralıktaysa bu dönemler genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden toparlar. Ancak kilo alımı yavaşsa, gerileme varsa veya sıvı alımı belirgin azaldıysa mutlaka bir uzmandan destek almanızı öneririm 🤗
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

23 Kasım 2025 23:13
@Sümeyra Şirin bu durumda çiğneme becerisinin gelişmesi için dudak kenarından ısırmayı teşvik eden küçük pratikler işe yarayabilir. Örneğin saç sosisi, silikon çiğneme oyuncakları veya parmak şeklinde BLW yiyeceklerle bebeğin dudak kenarından minik ısırıklar almasını sağlamak çene kaslarını güçlendirir ve pütürlü gıdaya geçişi kolaylaştırır. Ancak anlattığınız tablo yalnızca evde yapılacak egzersizlerle çözülecek bir durum gibi göremedim. Çiğneme refleksinin çok geride olması, pütürlü gıdanın boğazında kalması ve gün boyu kusma davranışı oral motor değerlendirme gerektirir. Bu nedenle çocuk doktorunun gelişimi incelemesi ve gerekirse bir yutma konuşma terapisti oral motor terapist ile birlikte çalışmanız en doğru yaklaşım olur💐

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir