Erken Verildiğinde Riski Olan Gıdalar❗️
878 görüntüleme

Fatma A.
Uzman Diyetisyen
24 Eylül 2025 11:12
Herkese Merhaba 🎀
Bebeklerimiz hem her şeyi tatsın istiyoruz hem de biraz korkuyoruz. Sizlere yol göstermesi açısından erken verilmesi durumunda riski fazla olan gıdalar:
Bal → 1 yaş öncesi botulizm riski
Tuzlu/şekerli yiyecekler → Böbreklere yük
İnek sütü → 1 yaş öncesi uygun değil
Çiğ gıdalar (çilek, domates, yumurta beyazı vb. alerji riski yüksek gıdalar) → genellikle 8–12 ay sonrasında kademeli denenir
Kuruyemiş, sert parçalar → Boğulma riski (Öğütülerek uygun aylarda denenebilir.)
Siz en çok hangi gıdayı denerken tedirgin oldunuz?
Bebeklerimiz hem her şeyi tatsın istiyoruz hem de biraz korkuyoruz. Sizlere yol göstermesi açısından erken verilmesi durumunda riski fazla olan gıdalar:
Bal → 1 yaş öncesi botulizm riski
Tuzlu/şekerli yiyecekler → Böbreklere yük
İnek sütü → 1 yaş öncesi uygun değil
Çiğ gıdalar (çilek, domates, yumurta beyazı vb. alerji riski yüksek gıdalar) → genellikle 8–12 ay sonrasında kademeli denenir
Kuruyemiş, sert parçalar → Boğulma riski (Öğütülerek uygun aylarda denenebilir.)
Siz en çok hangi gıdayı denerken tedirgin oldunuz?
S
Sinem T.
16 Kasım 2025 15:19
Hocam merhaba ,keçi sütünden yoğurt mu inek sütünden yoğurtmu ? 5 aylığız 5.5 aylıkken tadımlara başlamak istiyorum 6. Ayında yoğurt vermek istiyorum bilgilendirisrniz sevinirin

Fatma A.
Uzman Diyetisyen
16 Kasım 2025 21:08
@Sinem Taş Merhaba; doktorunuz tarafından erken ek gıdaya başlamaya yönlendirilmediyseniz tavsiye etmem. Konuya dair detaylı açıklamam hem platformda hem de instagram profilimde yer alıyor. Okuduktan sonra tekrar değerlendirmenizi öneririm 🌺
https://www.instagram.com/reel/DMyH9bRI2tS/?igsh=czF6d2hzdzA0MXRq
https://www.instagram.com/reel/DMyH9bRI2tS/?igsh=czF6d2hzdzA0MXRq
S
Sümeyye S.
21 Kasım 2025 19:36
@Fatma Atagün Fatma Hanım, merhaba. Nasılsınız? Umarım iyisinizdir. 😊 Ben bir kaç şey sormak istiyorum, yanıtlayabilirseniz çok memnun olurum. Eti Lifalif yulaf ezmesi ince öğütülmüş olan ürünü bebeklerde kullanabiliyor muyuz? Bu platformda görüp Makarna Lütfen markasından tam buğday unu, bebek irmiği, bebek tarhanası satın aldım. Yulaf, yulaf unu da mı bu şekilde temin edilmeli. Bir de annem kendisi tarhana yapmıştı, içeriğini biliyoruz. Biz bir gün kendimize o tarhanadan, tarhana çorbası yapmıştık, salça koyduk tuz koymadık bir çay kaşığı kadar tattırmak istedik çok sevdi. Sonra bebek tarhanası satın aldım bizim tattırdığımızı sevdiği için ama satın aldığımızı sevmedi. Annemin yaptığı tarhanadan içmesinin bir sakıncası var mı? Bebek salçası da ayrıca mı satın alınmalı?

Fatma A.
Uzman Diyetisyen
22 Kasım 2025 16:30
@Sümeyye Saygılı Merhaba; söylemiş olduğunuz markanın etiketi bilgisinde eser miktarda bazı kuruyemişleri içerebileceği belirtilmiş. Bebeğinizin belirtilen kuruyemişlere alerjisi yoksa kullanabilirsiniz. Tarhanayı da kullanabilirsiniz.
K
Kübra T.
23 Kasım 2025 21:38
İyi günler diliyorum. 6 ay ek gıda başlangıcında koyun sütünden yoğurt verilebilir mi?
Verilemezse doğru zaman ne zaman?
Verilemezse doğru zaman ne zaman?

Fatma A.
Uzman Diyetisyen
23 Kasım 2025 23:21
@Kübra T. Merhaba; küçük miktarlarda 3 gün kuralıyla verebilirsiniz fakat başlangıçta riski az olan sebzelerle başlamak daha doğru olacaktır 🌻
K
Kübra T.
24 Kasım 2025 05:38
Teşekkür ederim Fatma hanım 🌸
R
Rabia ..
24 Kasım 2025 19:34
Merhabalar hocam , bebeğim besinlere çok hevesli , kaşıklara çok ilgi duyuyor, bizim kahvaltı ve akşam yemeklerimizde masaya gelmek için ağlıyordu ,5.ay doktor kontrolünde danıştık doktorumuza 5.5 ayı geçmemizi tavsiye etti
1 haftadır ek gıdaya başladık daha önce de babaannesi dedesi sağolsunlar tadımlar yaptırdılar : D
Kızarıklıklar gözlemlediğim için garanti besinimiz olan yoğurtla start vermek istedim ben de , yumurtadan çok korkuyordum bebeğim alerjik bir bebek gibi her şeye kızarıyor 🥲 yumurta sarısı ile devam ettik sorun olmadığını düşünüyorum..
Miktarlar konusunda şüpheliyim sadece
Alması gerekeni hesaplayarak ana ve ara öğünlere bölerek mi gitsem , blw ye devam mı etsem kendisi istediği kadar mı yese kafam karışık 🤓
1 haftadır ek gıdaya başladık daha önce de babaannesi dedesi sağolsunlar tadımlar yaptırdılar : D
Kızarıklıklar gözlemlediğim için garanti besinimiz olan yoğurtla start vermek istedim ben de , yumurtadan çok korkuyordum bebeğim alerjik bir bebek gibi her şeye kızarıyor 🥲 yumurta sarısı ile devam ettik sorun olmadığını düşünüyorum..
Miktarlar konusunda şüpheliyim sadece
Alması gerekeni hesaplayarak ana ve ara öğünlere bölerek mi gitsem , blw ye devam mı etsem kendisi istediği kadar mı yese kafam karışık 🤓

Fatma A.
Uzman Diyetisyen
25 Kasım 2025 11:30
@Rabia Bi̇ni̇ş Merhaba; bebeğiniz çok küçük ve tadım aşamasında.. Hala anne sütü ve formül mama öncelikli.. İstediğiniz yöntemi uygulamada bir sakınca yoktur 🌸

Eda C.
26 Kasım 2025 10:48
5 aylık ek gıdaya başladik balık yedirebilir miyim hamsi

Fatma A.
Uzman Diyetisyen
26 Kasım 2025 19:24
@Eda Candan Merhaba; özel bir durumunuz yoksa erken başlamışsınız, tavsiye etmem.