İletişim, Dil, Konuşma, Ekran Maruziyeti, Taklit, Kekemelik…

2278 görüntüleme
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

20 Eylül 2025 20:33
Herkese merhaba. Ben Dil ve Konuşma Terapisti Merve Kılıç. İletişim, dil, konuşma, ses ve yutma becerilerindeki problemlere yönelik değerlendirme ve rehabilitatif müdahale süreçlerini yürüten bir sağlık profesyoneliyim. ✨

Aşağıdaki konulara yönelik sorularınız varsa bana ulaşabilirsiniz. ✨

- İletişim, iletişimsel problemler
- Dil gelişimi, dil gecikmesi
- Konuşma, konuşma geriliği
- Anlama ama konuşmama
- Sözcük sayısı azlığı (sözcük dağarcığında kısıtlılık)
- Ekran maruziyeti
- Kekeleme, kekemelik
- Bay bay jesti, elle işaret etmede gecikme
- Sosyal gülümseme
- Göz teması ve bakışma
- Taklit (hayvan sesleri vb.)
- Otizm/Down Sendromu/İşitme Kaybı/Serebral Palsi tanısına bağlı iletişim ve konuşma problemleri
- Epilepsi nöbeti sonrası konuşmanın kaybı
- 2 haftadan uzun süren ses kısıklığı
- Yutma problemleri
- Disleksi, okuma güçlüğü, harfleri ters yazma, okuma öğreniminde yaşanan problemler

Ayrıca sosyal medya hesaplarımı takip edebilir, bu konulara yönelik paylaştığım bilgilendirici içeriklere göz atabilirsiniz. ✨

https://www.instagram.com/dktmervekilic?igsh=MXJrcjRiZzJsczA3bA%3D%3D&utm_source=qr

https://youtube.com/@dktmervekilic?si=BcqeSuBJrZRLnCww
D

Demet T.

20 Aralık 2025 21:37
@Merve Kılıç Merve hanım oğlum16 aylık hiç kelimesi yok badıldama var ekran yok kitap okuma gün içinde var taklit ve komut alma var birlikte oyun oynama oyun kurma var ama kelime çıkışı yok 15 aylık kontrole gittiğimiz de doktorumuz B12 baktı ve takviye vermeye başladık B12 eksikligide konuşma gecikmesi yapar dedi.
R

Ruken K.

21 Aralık 2025 18:38
Merhaba. Kızım 27 aylık anne baba su al alma gibi tek kelimelik sözcükleri var cümle kurmuyor çok az kelimesi var kendi başına yemek yemiyor ben yediriyorum ve telefon açarak yemek yedirmek zorunda kalıyorum onunla konuşmaya çalışıyorum bana dönüp bakmıyor bile napmalıyım
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

22 Aralık 2025 21:02
@Demet Tunç Demet hanım merhaba. Ben kendi alanım açısından yanıt verecek olursam şunu söyleyebilirim, temeli yani neyden kaynaklandığı fark etmeksizin eğer bir konuşma gecikmesinden bahsediyorsak bu durumu ertelemeden bir Dil ve Konuşma Terapisti ile takip etmemiz gerek çünkü konuşma gecikmeleri 3-4 yaş sonrasında daha büyük problemlerle karşımıza çıkıyor, çocuk okul dönemine yaklaşınca bu durum onda kendini ifade edemediği için duygusal etkilenimlere de sebep oluyor. Bu noktada 3 yaşa kadar bekleyin diyen uzmanlardan değilim, aksine 3 yaş öncesinde müdahale edildiğinde ne kadar büyük ilerlemeler kaydedildiğini deneyimleyen gören bir uzmanım. 18 aya kadar beklemenizi ve hiçbir kelime gelmezse bir DKT ile görüşmenizi öneririm. Benden randevu almak isterseniz Instagram üzerinden bana ulaşabilirsiniz. Aşağıya bu süreçte boş beklememeniz adına birkaç öneri bırakıyorum: ✨
- Bol bol kitap okuyun. Kitaptaki resimleri 1–2 kelimeyle anlatın.
- Çocuğunuz su mu istedi, eliyle işaret mi etti, ‘su, su ver, su istiyorsun, suuu, su koydumm, su al, su, su içç, suyu içtin’ şeklinde birden fazla kez bu kelimeyi kullanın ki çocuğunuz fazlaca duysun, ne kadar fazla duyarsa o kadar hızlı söylemeye başlayacaktır.
- Ekran varsa tamamen kesin, siz de çocuğun yanında tablet/telefon/televizyon kullanmayın.
- Kuklalarla oyunlar oynayın. Örneğin hayvan kuklalarını alın, hayvanın adını söyledikten sonra çıkardığı sesi taklit edin.
- Bu esnada çocuğu ‘sen de söyle’ şeklinde zorlamayın.

https://www.instagram.com/dktmervekilic?igsh=MXJrcjRiZzJsczA3bA%3D%3D&utm_source=qr

Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

22 Aralık 2025 21:05
@Ruken Kocer Ruken hanım merhaba. 27 ay için üretimleri oldukça az gibi duruyor. Bu noktada bir Dil ve Konuşma Terapisi alması çok çok önemli. 3 yaşa kadar beklememenizi ve bir an önce müdahale sürecine başlamanızı öneririm. Bu süreçte de ekranı tamamen bırakmak faydalı olacaktır çünkü bazı çocuklar ekranı tamamen bıraktıktan sonra 1 ay içerisinde bile çok hızlı bir şekilde konuşma becerilerini geliştirebiliyorlar. Benden randevu almak isterseniz Instagram üzerinden bana ulaşabilirsiniz. ✨

https://www.instagram.com/reel/DPzMYJjjM7k/?igsh=MXYweXlqcHIwZHV2ag==

E

Ebru U.

24 Aralık 2025 09:32
Merhaba Merve hanım benim kızım şuan 3 yaş 3 aylık 2 sözcüklü cümleler kurmaya 2 buçuk yaşından sonra başladı 3 yaşında dil terapistine başladık şimdi evde bizimle 3 sözcüklü cümleler kullanıyor ama çoğu sorumuza cevap vermiyor ve 3 kişilerle kalabalık ortamlarda konuşmuyor iletişime geçmiyor bu konuda ne yapabiliriz
A

Ayşe A.

24 Aralık 2025 20:30
Merve hanım merhaba Oğlum 22 aylık şuan kelime sayısı 200 belki üstünde bilmiyorum anne bana su vergibi 4 kelimeli cümleler kurabiliyor ekran yok denecek kadar az sadece yemek zamanlarında açmak zorunda kalıyoruz yemedıgı için buna nasıl çözüm bula bilirim açmak istemiyorum ama yemiyor dırencıkce direniyor
M

Meliha T.

25 Aralık 2025 12:33
Merhaba oğlum 6ay10 günlük sürekli çığlık atıyor ama ba ba ba babıldama henüz yok kendisiyle sürekli iletşim halindeyim ve sesleri de veriyorum ama ne zamana kadar sürer acaba
N

NM

25 Aralık 2025 18:18
Merhaba bebeğmi 9 aylık yaklaşık 1 ay önce biraz babıldamaya başlamıştı ama şimdiaktif bir babıldama yok çok ara sıra oluyor ve taklit etme de öyle alkış gel gel yapıyordu ama şimdi çok çok nadir. Onun dışında göz teması sosyal gülümseme hepsi var. Endişe etmeli miyim
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

25 Aralık 2025 19:04
@Ebru Uykusuz Ebru hanım merhaba. Eğer utanarak konuşmuyorsa bu mizaç özelliğidir, bu noktada çocuğunuzun karakteri sessiz ve çekingen olabilir; ama eğer iletişim kurabilecek ve kendini ifade edecek yeterlikte ifade edici dil becerisi yani yeterli konuşma yeteneği yoksa iletişim kurmaktan kaçınıyor olabilir. Hala terapiye devam ediyorsanız çocuğunuzun iletişim becerilerinin ne seviyeye geldiğini sorabilir ve değerlendirilmesini isteyebilirsiniz. Onun haricinde aile danışmanlığı alarak nasıl ilerleyeceğinizi öğrenebilirsiniz. Benden randevu almak isterseniz Instagram üzerinden bana ulaşabilirsiniz. Bu süreçte bol bol kitap okuyabilir, kitapla ilgili sorular sorup sohbet edebilirsiniz. ✨

https://www.instagram.com/reel/DOI_pY_jGww/?igsh=bDZsdGZ2bWQ1ajdx

Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

25 Aralık 2025 19:20
@Ayşe Ateş Ayşe hanım merhaba. Kelime sayısı gayet yeterli, 4 kelimeli cümleler kurabilmesi de gayet iyi bir dil gelişimini işaret ediyor. Ekranın dil gelişimine olumsuz etki edeceğini düşünerek soruyorsanız yemek esnasında hareketli oyuncaklar kullanabilirsiniz veya şarkı açıp siz de eşlik edebilirsiniz, en azından etkileşim ortamı kurmuş olursunuz. Bana kalırsa ekranı tamamen kesmelisiniz ama illaki ekran gerekiyor diyorsanız etkileşimli şekilde izlemeniz önemli. Aşağıya ilgili videomu bırakıyorum, izlemenizi öneririm. ✨

Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

25 Aralık 2025 19:24
@Meliha Taşdemir Meliha hanım merhaba. Babıldamaların 6-9 aylık süreçte gelmesini bekleriz bu nedenle endişe etmenize gerek yok. Bu süreçte çocuğunuza elinizle dudaklarınızı işaret ederek bol bol babıldayabilir, ona düzenli olarak kitaplar okuyabilirsiniz. ✨

https://www.instagram.com/reel/DOytJrOjAZL/?igsh=MXVybnFhN2hsa3Bqeg==

Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

25 Aralık 2025 19:33
@NM merhaba. Öncelikle süreci sağlıklı yönetebilmek adına sakin kalmanızı öneririm. Bu süreçte gerilemesine neden olabilecek bir hastalık geçirdi mi, örneğin 2-3 hafta veya daha uzun süren bir gribal enfeksiyon durumu oldu mu? Veya çocuk doğrudan (kendi izlemesi şeklinde) veya dolaylı (sizin çocuğun yanında sesli şekilde telefon televizyon kullanmanız şeklinde) olarak ekrana maruz kaldı mı? Bunlar dil gelişimini olumsuz etkilemiş olabilir. Kapsamlı değerlendirmek ve bilgi almak en sağlıklısı olacaktır. Bu süreçte bol bol kitap okuyabilir, çocuğunuzun net göreceği bir açıda durum ona babıldayabilir, onunla bolca sohbet edebilirsiniz. Benden randevu almak isterseniz Instagram üzerinden bana ulaşabilirsiniz. ✨

https://www.instagram.com/reel/DOTErEkDKvJ/?igsh=NzFtNzZvZmJ6Y2Zz

G

Gözde A.

27 Aralık 2025 12:32
Merve hanım merhaba. Kızım 20 aylık sürekli kullandığı 15 kelimesi var. Nadiren kullandığı kelimelerle birlikte toplam 40 kelime falan saydım. Fakat 40 kelimeden bazılarını söylemeyi bıraktı . Bazen yeni kelimeler söylüyor ama 1 kez tekrar edip bir daha söylemiyor. Bazen 2li cümleler kuruyor. Bunlar normal mi? Öğle ve gece uykusundan önce mutlaka kitap okuyoruz. Gün içinde ne yapıyorsam anlatıyorum. Oyuncak bebeklerini konuşturup sohbet ediyorum kızımla. Adını yaşını söylüyor.
B

Berivan D.

28 Aralık 2025 21:09
Kızım 3 yaş 2 aylık ama konuşmasında sorun var belirli cümleleri kuruyor net konuşma yok anlıyo ama konuşmuyo sinirleniyor kızıyo herşeye ağlıyo kimseyle oyuncak felan paylaşmıyor versede geri alıyo yemek yemede bebekliğinden beri sorun yaşıyoruz ekransız da yapamıyor ağlama krizlerine giriyo kısıtlıyorum ama yemek yemediği için vermek zorunda kalıyorum ne yapmam gerek

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir