Çocuklarda Görülen Otizm Belirtileri ve Aile Rehberi 🌼

426 görüntüleme
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

20 Eylül 2025 08:48
🧩 Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB): Belirtiler ve Ebeveyn Rehberi
Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), sosyal iletişim ve etkileşimde zorlukların yanı sıra, tekrarlayıcı davranışlar ve sınırlı ilgi alanlarıyla karakterize olan bir nörogelişimsel farklılıktır. Erken belirtileri fark etmek, çocuğunuzun gelişimini desteklemek için çok önemlidir.

🚩 Belirtiler Ne Zaman Fark Edilebilir?
OSB'nin belirtileri genellikle 12-24. aylar arasında daha belirgin hale gelir. Ancak bazı belirtiler daha erken aylarda da gözlemlenebilir.

🤔 Aileler Ne Tür Belirtilere Dikkat Etmeli?
Göz Teması ve Sosyal Etkileşim: Bebeğinizin göz temasından kaçınması veya sınırlı göz teması kurması, ismine tepki vermemesi veya geç tepki vermesi önemli ipuçlarıdır.

İletişim Becerileri: 12. aya kadar el sallama veya parmakla işaret etme gibi hareketleri yapmaması veya 16. aya kadar hiç kelime kullanmaması, iletişimde zorlukların göstergesi olabilir. Ayrıca, dil gelişiminde gerileme veya hiç babıldama yapmama durumu da dikkate alınmalıdır.

Tekrarlayıcı Davranışlar ve Sınırlı İlgi Alanları: Sallanma veya kanat çırpma gibi tekrarlayıcı hareketler yapması, dönen cisimlere aşırı ilgi duyması veya nesneleri sıraya dizmek gibi belirli oyunlara takılı kalması OSB belirtisi olabilir.

💡 Nasıl Bir Yol İzlenmeli?
Bu belirtilerden bir veya birkaçını gözlemliyorsanız, ilk adım bir çocuk gelişim uzmanına veya psikologa danışmaktır. Çocuğunuzun belirtilerini ve gelişimini detaylı bir şekilde anlatmanız, doğru tanı ve erken müdahale için çok önemlidir. Unutmayın ki erken teşhis ve doğru yönlendirme, çocuğunuzun gelecekteki gelişimini olumlu yönde etkiler.
Ş

Şeyma F.

20 Eylül 2025 08:54
Hocam merhabalar , oğlum 4,5 yaşında . Konuşurken göz temasını az kuruyor bizimle , veya istediği bişeyi tekrarlıyor sürekli örnek veriyorum tv açmak için kumandayı kendi almak istiyorsa babası veya ben bilmeden aldıysam ağlamalı tepki ve o kumanda tekrar aynı yerinde olmasını öyle almayı istiyor. Konuşmaya başladığında sohbetin ortasında araya başka birisi konuşmaya girdiyse ağlayarak konuşmasını tekrar en başa alıyor. Bir oluncak veya etkinliğe uzun süre yapamıyoruz hemen başka birini yapmak istiyor . Etkinliklerini tamamlamıyor bir sonrakine geçiyor. Bu konu hakkında bilgi verirmisiniz dikkat eksikliğimi yaşıyoruz 🙏🏻🙏🏻
A

Asya A.

20 Eylül 2025 09:53
Hocam merhabalar sekiz aylık kızım elini bilekten döndürüp yumruk yapıyo neden olur acaba
M

Melike g.

20 Eylül 2025 13:19
Hocam Merhaba 8 aylık bebeğim sürekli kanat ve bacak çırpıyor özellikle heycanlandığın da bugün de kafasını sağa sola sallama çıktı. Bir şey istemediği zaman elleriyle iter. İsmine çoğu zaman bakar göz teması kurar alkış yapmayı öğrendi ama canı isterse yapar babıldama da var ama bu tekrarlayıcı hareket beni korkutuyor bu hareketler ne zaman risk taşır kaç aylıkken mesela
S

Saime Ç.

20 Eylül 2025 23:29
Hocam merhaba kızım 11 aylık ileri geri sallanmaya başladı ama sürekli yapıyor gecenin bir yarısı kalkıp bile yapıyor ama transa gecer gibi değil ben seslenince dikkatini dağıtınca bakar bana durur oyuncak veririm oynar falan babıldaması var baba mama gibi. Komutlarımdan anlıyor gel hadi hayır yat vs. Alkış canı isterse nadir yapar taklit yapmıyor mimiklerimi vs. Sadece güler dikkatle bakar cıkardıgım seslere falan güler mesela inek nasıl ses cıkarıyordu diye sorarım hemen güler möö diyeceğimi bilir ama tekrarlama taklit yok göz teması cok iyi benimle babasıyla güleroyun oynarız kitapokuruz vs. Kendi halinde oynamayı da sever genelde sakinsessiz bir bebektir yabancıları sevmez dik dik bakar ya da aglar yani kafam çok karıştıbazen diyorum acaba belirtileri varmı sallanıyor taklit yok bazen de iletişimiz cok güzel evham yapıyorum diyorum sizce doktora götüreyim mi bu arada ismine de bazen bakar herseye cok meraklı herseye dokunmak ellemek agzına götürmek istiyor
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

21 Eylül 2025 06:03
@Şeyma Filiz Merhabalar 🌸
4,5 yaşındaki oğlunuzda göz temasından kaçınma, kelime tekrarları ve etkinlikleri bitirememe gibi davranışlar, dikkat eksikliği belirtileri olabilir. Bu durum, çocuğun bilgiyi işlemede zorlandığını gösterir.
Bu davranışlar, duygusal regülasyon veya duyusal hassasiyet gibi farklı sorunlardan da kaynaklanabilir. Bu nedenle, öncelikle bir uzmandan destek almak önemlidir.
Günlük yaşamınızda bazı basit stratejiler uygulayabilirsiniz: kısa ve net yönergeler verin, tutarlı rutinler oluşturun ve dikkat dağıtıcı unsurları azaltabilirsiniz. Yaptığı olumlu davranışları övmek, onun özgüvenini artıracaktır. Bu genel önerilerle birlikte, uzman bir çocuk psikoloğuna danışmak, çocuğunuzun ihtiyaçlarını daha iyi anlamanıza ve en doğru desteği almanıza yardımcı olacaktır. 🍀
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

21 Eylül 2025 06:06
@Asya Aksu Merhabalar 🌸 Sekiz aylık kızınızın elini bilekten döndürüp yumruk yapması, bu yaşta bebeklerde sık görülen bir davranıştır. Bu hareket genellikle motor gelişim sürecinin bir parçasıdır ve bebeğinizin el ve parmak kaslarını keşfettiğini, güçlendirmeye çalıştığını gösterir.
Bu davranış, bebeklerin ellerini ve vücutlarını kontrol etmeyi öğrenme çabasıyla ilgilidir ve genellikle endişelenmenizi gerektirecek bir durum değildir. Ancak, bu hareketin yanı sıra bebeğinizin başka gelişimsel endişe verici davranışları varsa (göz teması kurmaması, seslere tepki vermemesi gibi), bir çocuk doktoruna danışmanız faydalı olabilir. Çoğu zaman bu hareket, bebeğinizin yeni bir beceri kazandığının normal bir işaretidir.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

21 Eylül 2025 06:09
@Melike g Merhabalar 🌸 8 aylık bebeğinizin kanat ve bacak çırpması, heyecanlandığında kafasını sallaması oldukça normal ve gelişimsel bir durumdur. Bu hareketler, bebeğinizin duygularını ifade etme ve vücut kontrolünü öğrenme çabasının bir parçasıdır. Göz teması kurması, ismine tepki vermesi ve babıldaması gibi sağlıklı gelişim göstergeleri olduğu için endişelenmenize gerek yok. Bu hareketler, genellikle bebeğinizin yeni bir şey keşfettiğinin veya heyecanlandığının normal bir işaretidir. Ancak, bu hareketler istemsiz ve sürekli hale gelirse, bir uzmana danışmanız en doğrusu olacaktır. 🍀
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

21 Eylül 2025 06:12
@Saime Çam Merhabalar 🌸 11 aylık kızınızın ileri geri sallanması, bu yaşta bebeklerde sık rastlanan ve genellikle uykuya geçişe yardımcı olan bir rahatlatma mekanizmasıdır. Gece yarısı bile devam etmesi, bu hareketin kendi kendini sakinleştirme yöntemi haline geldiğini gösterir.
Bebeğinizin komutları anlaması, taklit yapması ve sosyal beceriler göstermesi (babasıyla gülme, kitap okuma vb.), sağlıklı bilişsel ve sosyal gelişiminin işaretleridir. Yabancılara temkinli yaklaşması da bu yaşta normal bir durumdur. Bu davranışlar genellikle endişe verici değildir. Ancak bu sallanma hareketi çok şiddetli ve uzun süreliyse, bebeğinizin gelişimini engelleyecek kadar yoğunsa veya başka gelişimsel endişeleriniz varsa bir uzmana (çocuk doktoru, psikolog, çocuk gelişim uzmanı) danışmanız en doğrusu olacaktır.
A

Aynur Y. ..

21 Eylül 2025 20:36
Hocam merhabalar , kızım15 aylık baba gitti abi gitti gibi küçük cümlelerkurabikiyor renkleri hayvanları dışarıda gördügumuz her şeyi anlatıyoruz siyah ve mavi rengi ayırt edebiliyor söylüyor araba veya bir elma gördüğünde eli ile işaret edip isimlerini diyebiliyor ancak parkta çocuklardan kaçıyor kendisi gibi 1.5 yaşcocuklari yanınageldigin de uzaklaşıyor eşyalarını paylaşmak istemiyor oyuncakları ile bir oyunu en fazla 3-4 dakika oynuyor sıkılıp oda değiştirmek istiyor ve çok öfkelendigi zamanlar oluyor otizmden şüphe etmeli miyiz
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

22 Eylül 2025 07:36
@Aynur Yevlal Bu yaşta çocukların kendi akranlarından kaçması, eşyalarını paylaşmak istememesi ve tek bir oyuna uzun süre odaklanamaması oldukça yaygındır. Çocuklar bu dönemde bireyselleşme sürecine girer ve "benim" kavramını öğrenirler. Eşyalarını paylaşmak istememesi veya arkadaşlarıyla hemen yakınlaşmaması, sosyalleşme becerilerinin henüz gelişme aşamasında olduğunu gösterir. Bir oyuncağa 3-4 dakika odaklanıp sıkılması ve sürekli oda değiştirmek istemesi de bu yaştaki çocukların kısa dikkat sürelerinin bir sonucudur.
Kesin otizm veya otizm şüphesi gibi kesin bir yorum yapmak mümkün değildir. Ancak belirtiler, sadece bu gözlemlerle değil, çok daha geniş bir çerçevede değerlendirilmelidir.
G

Gülsüm S.

22 Eylül 2025 19:53
Hocam merhaba 3 yaşında kızım var ancak konuşma gecikmesi var sadece anne baba bir kaç kelimesi var ismine tepkisi yok ve göz teması zayıf birde oyuncaklarını bir araya topluyor. Tv telefon izlemiyor işitme testi yaptırıp çocuk psikiyatra götürdüm direk otizm tanısı dendi isme tepki olmadığı için ve odada fazla oyuncak vardı arabanın tekerini çevirdiği için özel eğitim alsın dendi. Bu tanı yeterli mi bu sebepler için acaba
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

23 Eylül 2025 06:27
@Gülsüm Süer Anlattığınız belirtiler (geç konuşma, isme tepkisizlik, zayıf göz teması, oyuncakları bir araya toplama, araba tekerine odaklanma) otizm spektrum bozukluğu şüphesi uyandırmaktadır. Çocuk psikiyatristinin bu belirtilere dayanarak tanı koyması ve özel eğitim önermesi, erken müdahalenin önemini vurgular. Teker çevirme gibi tekrarlayan davranışlar otizmin belirgin özelliklerindendir. Bu belirtiler, tanı için yeterli olabilir.
G

Gülsüm S.

23 Eylül 2025 07:54
Ancak bizi 5dk dışarı çıkardı o sürede gözlemledi bu yeterli mi 5 dk. İsmine tepkisi yok ama komut alımı güzel göz teması hiç yok değil bakıyor arabayı sadece tekerini çevirmiyor yerde de sürüyor. Evde bu şekilde orda masa çok oyuncak doluydu alan yoktu
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

23 Eylül 2025 08:14
Psikiyatristin 5 dakikalık bir gözlemle tanı koyması sizin için yeterli görünmeyebilir ancak bir uzmanın bu süre zarfında edindiği izlenimler oldukça kıymetli olabilir. Zira isme tepkisizlik, göz temasının zayıflığı ve tekrarlayan davranışlar (elbette ki sadece arabanın tekerini çevirmesi tekrarlayan hareket belirtisi değildir) otizm spektrum bozukluğunun tipik belirtileridir. Psikiyatristler, bu tip belirtileri saniyeler içinde fark edebilecek tecrübeye sahiptir.Yine de aklınızda soru işaretleri var ise önce başka bir psikiyatriste daha sonra psikoloğa götürebilirsiniz. 🌼
İ

İpekkiii

23 Eylül 2025 09:46
3,5 yaş göz teması nadir komut alma nadir Ekolali herseyitekrar etme tek tip beslenme farkını bişe yediğinde kusma tek oynama yaşıtları oynama yok yan bakma oyuncakları dizme seslere karşı tepki
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

24 Eylül 2025 07:40
@İpekkiii Merhabalar 🌼 Göz teması, nadir komut alma nadir ekolali her şeyi tekrar etme tek tip beslenme var farklı bir şey yediğinde kusma var tek oynama yaşıtları ile oynama durumları yok doğru mu anladım ?
R

Rumeysa T.

24 Eylül 2025 08:49
Hocam merhaba oğlum bir hafta sonra 1 yaşa girecek gel gel yapıyor ba ba de de ci ci ha di şeklinde babıldamalar mevcut adını söyleyince başka şeye dikkatini vermediyse bakıyor ama bişey ilgisini çektiyse defalarca söylesemde bakmıyor bay bay yapmıyor şuan çok üzülüyorum defalarca gösterdim bir aydır sadece iki kez farklı zamanlarda yaptı. Alkış yapıyor kimi zaman yap dediğimde kimi zaman sevindiğinde yada canı isteyince. Fikrinizi almak istiyorum kendimi çok yıpratıyorum
R

Rumeysa T.

24 Eylül 2025 09:32
@Osman Gönülalhocam nolur lütfen görün
R

Rumeysa T.

24 Eylül 2025 09:56
@Fatma Uygur
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

25 Eylül 2025 06:32
@Rumeysa Taşdelen Merhabalar 🌼 Bu yaşlarda her çocuğun gelişimi kendine özgü olsa da, bu tür belirtiler, uzmanların dikkatle takip ettiği bazı durumları işaret edebilir. Özellikle isme tepki vermemek ve göz temasının zayıf olması, sosyal ve iletişimsel gelişimin kritik bir parçasıdır. Bebeğinizin ilgisini çeken bir şeye odaklanıp başka hiçbir şeye bakmaması, sabit ilgi alanı olarak adlandırılan bir durum olabilir. Bu ilgi alanı, otomobil tekerleği gibi döner nesneler de dahil olmak üzere farklı objelere yönelebilir.
Bu tür belirtiler, kesinlikle bir tanıyla eşdeğer değildir; ancak bir uzman tarafından değerlendirilmesi, olası bir gelişimsel farklılık durumunda erken müdahaleye olanak tanır. Çocuğunuzun bu davranışları, onun dünyayı algılama ve etkileşim kurma biçiminin bir yansıması olabilir ve bu davranışların arkasındaki nedenin anlaşılması önemlidir.

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir