4. Ay Uyku Gerilemesi 🫣
628 görüntüleme

Fatma U.
Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog
27 Ocak 2026 10:12
4. ay uyku gerilemesi, aslında zihinsel ve fiziksel yaşamda yaşanan devasa bir "sıçrama" dönemidir. Belirttiğiniz döngüsel değişimlerin yanında, taşıma kapasitesinde şu önemli gelişimler gerçekleşiyor:
Neler Gelişiyor?
Sosyal Farkındalık: Bebeğiniz artık sadece sizin sesinizi değil, çevredeki her ayrıntıyı fark eder. İnsanları tanır, sosyal gülümsemeler artar ve ilgi görmediğinde tepki verir.
Motor Beceriler: Sadece dönmemek değil; el-göz koordinasyonu gelişir, oyuncaklara uzanıp onların ağzına götürmeye başlar. Bu yeni yetenek deneme isteği uykusunu böler.
Görme ve İşitme: Görme yetisi neredeyse yetişkin düzeyine ulaşır. Artık farklı uçtaki bir hareket farklılaşabilir, bu da aksamalarını zorlaştıran bir uyarandır.
Duygusal İfade: Mutluluk, heyecan veya hayaller halindeki gülüşlerle ya da farklı tonda gözyaşlarıyla daha net kavga etmeye başlıyor.
Bu Süreçte Uyku Düzeni İçin Öneriler
Bu dönemde "hayatta kalmak" ve taşınmaya yeni düzende rehberlik etmek için şu adımları izleyin:
Uyku sinyallerini izleyin: Esneme, göz ovuşturma veya kulak çekme gibi kurutulabilir ve (genellikle 1,5 - 2 saatlik aralıklık sonrasında) onu muhafaza edilir. Aşırı yorulan bozulma, kortizol seviyesi artar ve uyuması imkansızlaşır.
Tutarlı Bir Ritüel Oluşturun: Her uyku öncesinde aynı düzende yapılan (Banyo -> Masaj -> Kitap/Şarkı -> Yatak) kısa bir rutin, beynie "uyku zamanı geldi" mesajını verir.
Ortamı Optimize Edin Edin: Oda tamamen karanlık olmalıdır (gece uyanmalarında çevreyi fark edip oyun istememesi için). Dış sesleri bastırmak ve döngü geçişlerini değiştirmek için beyaz gürültü (beyaz gürültü) cihazını kullanabilirsiniz.
Uykulu Ama Uyanıkken Yatırın: Onu tamamen uyutup yatağa koymak yerine, gözler ağırlaşmışken büyümeye bırakın. Bu, kendi kendini kurtarma dalma becerisinin ilk adımıdır.
Gece Müdahalelerini Minimumda Tutun: Gece uyandığında hemen kucağa alıp sallamak yerine, önce fısıltıyla veya hafifçe dokunarak kendi başına geri dönüşü için ona 1-2 dakika şans tanıyın.
Neler Gelişiyor?
Sosyal Farkındalık: Bebeğiniz artık sadece sizin sesinizi değil, çevredeki her ayrıntıyı fark eder. İnsanları tanır, sosyal gülümsemeler artar ve ilgi görmediğinde tepki verir.
Motor Beceriler: Sadece dönmemek değil; el-göz koordinasyonu gelişir, oyuncaklara uzanıp onların ağzına götürmeye başlar. Bu yeni yetenek deneme isteği uykusunu böler.
Görme ve İşitme: Görme yetisi neredeyse yetişkin düzeyine ulaşır. Artık farklı uçtaki bir hareket farklılaşabilir, bu da aksamalarını zorlaştıran bir uyarandır.
Duygusal İfade: Mutluluk, heyecan veya hayaller halindeki gülüşlerle ya da farklı tonda gözyaşlarıyla daha net kavga etmeye başlıyor.
Bu Süreçte Uyku Düzeni İçin Öneriler
Bu dönemde "hayatta kalmak" ve taşınmaya yeni düzende rehberlik etmek için şu adımları izleyin:
Uyku sinyallerini izleyin: Esneme, göz ovuşturma veya kulak çekme gibi kurutulabilir ve (genellikle 1,5 - 2 saatlik aralıklık sonrasında) onu muhafaza edilir. Aşırı yorulan bozulma, kortizol seviyesi artar ve uyuması imkansızlaşır.
Tutarlı Bir Ritüel Oluşturun: Her uyku öncesinde aynı düzende yapılan (Banyo -> Masaj -> Kitap/Şarkı -> Yatak) kısa bir rutin, beynie "uyku zamanı geldi" mesajını verir.
Ortamı Optimize Edin Edin: Oda tamamen karanlık olmalıdır (gece uyanmalarında çevreyi fark edip oyun istememesi için). Dış sesleri bastırmak ve döngü geçişlerini değiştirmek için beyaz gürültü (beyaz gürültü) cihazını kullanabilirsiniz.
Uykulu Ama Uyanıkken Yatırın: Onu tamamen uyutup yatağa koymak yerine, gözler ağırlaşmışken büyümeye bırakın. Bu, kendi kendini kurtarma dalma becerisinin ilk adımıdır.
Gece Müdahalelerini Minimumda Tutun: Gece uyandığında hemen kucağa alıp sallamak yerine, önce fısıltıyla veya hafifçe dokunarak kendi başına geri dönüşü için ona 1-2 dakika şans tanıyın.
B
Büşra K. ..
27 Ocak 2026 10:15
Dün gece 19.00 23.00 a kadar uyumadi sürekli emzir kucakta sallama sonra kendi uykusu gelince çığlık çığlığa zor emzirerek uyuttum sabah 6.00 da kalkti 9 a kadar uyumadi yine aynı şekilde uyuttum bir şekilde ama 45 dk uyudu şuan 19. Hafta içerisindeyiz bu şekilde mi olacak
B
Büşra K. ..
27 Ocak 2026 10:23
Fatma Hocam merhaba bebeklerin aylarına göre uyku aralıklarını ve kaç uyku yapması gerektiğini paylaşır mısınız
İ
İbrahim A.
27 Ocak 2026 10:27
19.00 24.00 arası gündüz uykusu gibi kısa uykular yapıyor 24.00 dan sonra denk gelirse 2,3 saatlik uykular yapıyor

Ilgım G.
27 Ocak 2026 11:42
Fatma Hocam 6 aylık bebeğimin gündüzleri 1,5-2 saatte bir uykusu geliyor arayı uzatmaya çalışıyorum ama çok da kıymıyorum, genel olarak uyku düzeninden de memnun olduğum için böyle yapıyorum ama doğru mu yapıyorum bilemiyorum?
B
Burcu ..
27 Ocak 2026 12:20
4 aylık bebek, gece 2 saatte bir uyanmalar başladı dünden beri, gündüz yatagına bırakınca uyanıyo, yapısık olduk iyice , atak dönemleri bitmiyor 🥲

Hatice C. ..
27 Ocak 2026 12:21
Bizde 5,5 aylığız gündüz kendi isteğiyle uzun uyuyor sonrasında benim zorlamamla uyusada kısa kısa uyuyup geri kalkıyor dün akşam 9 da başladım uyutmaya 11 i buldu uyuması

Fatma U.
28 Ocak 2026 09:25
@Büşra Korkmaz Merhabalar 🌼herhangi bir hastalık durumu yoksa muhtemelen destekle uyuduğu için her ara uyanmada aynı desteği istiyor olabilir. Kademeli destekleri kesebilirsiniz

Fatma U.
28 Ocak 2026 09:29
@Büşra Kılıçaslan Merhaba tabii, 0-3 ay bebekler istediği kadar uyuyabilir. 2 uyku arasında 1-1 buçuk saat ayakta kalabilir. 4-6 ay bebekler 3 uyku yapabilir 2 uyku arasında 2 - 2 buçuk saat ayakta kalabilir. 7-9 aylık bebekler 2 uyku yapabilir. 2 uyku arasında 3-3 buçuk saat ayakta kalabilir. 10-12 aylık bebekler 2 uyku yapabilir. 2 uyku arasında 3-4 saat ayakta kalabilir. 13-24 ay bebekler 2 veya tek uyku yapabilir. 2 uyku arasında 5-6 saat ayakta kalabilirler.

Fatma U.
28 Ocak 2026 09:31
@İbrahim Akay Merhabalar bebeğiniz 7-8 aydan büyükse gece uykusuna 19.30.20.00 gibi geçirebilirsiniz. Ara uyanmalar başlamadanpat pat desteği vererek uyku geçişini kolaylaştırabilirsiniz

Fatma U.
28 Ocak 2026 09:32
@Ilgım Göbekli Merhabalar 6 aylık bebeklerde genelde 2 uyku arasını 2-2 buçuk saat tutmayı öneririz. Ancak bebeğiniz bu düzende devam ediyor ve huzurlu ise problem olmayacaktır

Fatma U.
28 Ocak 2026 09:33
@Hatice Celik Merhabalar. Gündüz uykularını 1 saat ile sınırlayabilirsiniz. Yani her uykusunu 1 saat yaptırabilirsiniz.

Hatice C. ..
28 Ocak 2026 10:25
@Hatice Celik Merhabalar. Gündüz uykularını 1 saat ile sınırlayabilirsiniz. Yani her uykusunu 1 saat yaptırabilirsiniz.
V
Vaveyle
28 Ocak 2026 19:15
Merhaba hocam 1 hafta sonra 4. Ayı dolduracağız. Gece de gündüzde uykuya dalması çok zor oluyor. Kucakta hoplatarak ve aynı anda emzirirerek uyutabiliyorum çok yorucu ne yapmalıyım nereden başlamalıyım
B
Berrin G.
30 Ocak 2026 00:08
Merhaba Fatma hocam, bebegim haftaya 5 aylik olacak aksam saat 5.30/6 gibi gece uykusuna geciyoruz uzatmaya calisiyorum ama cok agliyor o yuzden bu saatleri degistirmekten vazgectim gece 2/3 saatte bir mama icmek istiyor elimi emmeye basliyor hareket ediyor ve o gozunu acmadan mamayi veriyoruz dogrumu yapiyoruz bilemedim? Bi fikriniz varmi acaba yurtdisinda yasiyorum ve buradaki doktorlara sordum ama pek cevap alamadim, yani 5 aylik bebek icin gece uykusunda 2/3 saatte bir mama hala normalmi, acikiyormu aliskanlikmi gozemedim ne yapabilirim bi fikriniz varmi lutfen? Tessekurler
S
Seval B.
7 Şubat 2026 03:56
19.00 24.00 arası gündüz uykusu gibi kısa uykular yapıyor 24.00 dan sonra denk gelirse 2,3 saatlik uykular yapıyor
G
Gizem G. A.
7 Şubat 2026 14:12
Merhaba gece 1.5 2 gibi beslendikten sonra bazen 7 ye kadar uyuyor son bi kaç gündür böyle 5 saatlik uyku bu dönemde normal mi kendisi hala uyanmamış olsa da kalkıp besleyip geri yatırıyorum tamamen uyanışı genelde 8.5 civarı 3. Ayı dolacak kızımın
B
Buket B. ..
8 Şubat 2026 14:00
Merhaba 1 yaş bebek tek uyku için hazır mı

Betül E.
8 Şubat 2026 19:25
Fatma hocam bebeğim sürekli sabah 6 da uyanıyor güne başlıyor. Gece uyanmaları haricinde. Gece uyku saati 20:00 acaba 21:00 e mi çekmeliyim lütfen görün🙏🏻
Y
Yağmur Ç.
15 Şubat 2026 09:50
Bebeğim 5 ay 3 günlük uykuları çok düzenliydi. Şuan özellikle gündüzleri kabusa dönüşmüş durumda uykuya geçeceği zaman uyanıklık penceresini kaçırmama rağmen dakikalarca ağlıyor geceleri daha sık uyanıyor bu ara her şey çok zor
Ö
Özge C.
16 Şubat 2026 17:55
Merhaba bebeğim 3ay 3 haftalık zaten gece uykularımız çok uzun değildi bir haftadır falan maksimum iki saatte bir uyanıyor ve mama yiyor az az sık beslenmek istiyor mama biberon reddi de var maalesef ama uykusuzluk inanılmaz yoruyor mama yemeden de uykuya dönmüyor çünkü az yedigi için çabuk acıkıyor ne yapabiliriz ? Teşekkür ederim 🌸