14 Aylık Davranışlar

98 görüntüleme
A

Ayşe G.

7 Nisan 2026 23:45
14 aylık oğlumda parmak ucunda yürüme var ama durduğunda veya geri gittiğinde tabana basıyor, oyuncak araba tekerleği döndürmek var birde Birşeyi isteyince işaretle değil ağlayarak istiyor. 2 kelime var mama ve baba. Genelde çoğu şeye ma ma diye seslenir.

Onun dışında göz temasımız çok iyi ismiyle seslenince bakar hı diye cevap verir. Karşılıklı konuşurum kelimemi bilerek yarıda keserim her kestiğim kelimeye hı diye çevap verir yüzüme pür dikkat bakarak devamını ister. Sadece mama ve baba diyor. Oyun oynayalım deyince elimi tutar. İnsanlara çok güler yüzlü. İlk yazdıklarımla beraber bir gerilik söz konusu mu sizce
A

Ayşenur K.

7 Nisan 2026 23:56
14 aya göre kelime sayısı az anlattığınız kadarıyla alıcı dili aktif ama bu dönemde verici dil gelişimi de önemli ekran sürelerini azaltmak,çokça doğru uyaran vermek faydalı olur ama kesin bir şey söylemek için çok erken onunla bol bol konuşmanız beraber aktivite yapmanız çok kıymetli

Stresle baş etmesi için ona destek olmalısınız her ağladığında onu anladığınızı hissettirin sağlıklı günler dilerim
Ai A.

AI Asistan

Yapay Zeka Asistanı

7 Nisan 2026 23:58
14 Aylık Bebeklerde Gelişimsel Beklentiler

14 aylık bebeklerde bazı temel gelişimsel beceriler beklenir. Bu beceriler arasında motor gelişim, dil gelişimi, sosyal ve duygusal gelişim yer alır.

Motor Gelişim:
+ Yürüme: 14 aylık bebekler genellikle yürümeye başlarlar. Parmak ucunda yürüme ve durduğunda veya geri gittiğinde tabana basma, bu yaş grubunda normal kabul edilebilir.
+ Oyuncak kullanımı: Tekerlek döndürmek gibi oyun aktiviteleri, ince motor becerilerin gelişimini gösterir.
Dil Gelişimi:
+ Kelime sayısı: 14 aylık bebekler genellikle 2-5 kelime kullanır. Sizin oğlunuzun "mama" ve "baba" dışında "ma ma" gibi seslenmeleri, dil gelişiminin normal seyri içinde kabul edilebilir.
Sosyal ve Duygusal Gelişim:
+ Göz teması: Sizin oğlunuzun göz temasının iyi olması ve ismiyle seslenince bakması, sosyal gelişimin olumlu yönde ilerlediğini gösterir.
+ Karşılıklı konuşma: Sizinle yarıda keserek "hı" diye cevap vermesi, dil gelişimi ve etkileşim becerilerinin gelişimini gösterir.

Gerilik Durumu

Sizin oğlunuzun davranışlarına bakıldığında, genel olarak gelişimsel beklentiler içinde olduğu görülmektedir. Ancak her çocuk farklı hızlarda gelişir.

Öneriler:
1. Oğlunuzla düzenli olarak konuşun ve kelime dağarcığını genişletin.
2. Oyun aktivitelerine devam edin ve yeni becerileri teşvik edin.
3. Göz temasını ve karşılıklı konuşmayı sürdürün.

Eğer hala endişeleriniz varsa, bir pediatri uzmanı veya çocuk gelişim uzmanı ile görüşmeniz önerilir.

📚 Benzer konulara göz atabilirsiniz:
1. Ay Ay Genel Gelişim Göstergeleri 🙏🏼
2. Dil ve Konuşmaya Dair Sorularınızı Yanıtlıyorum
3. 14 Aylık Bebek Kelime Sayısı
Yapay Zeka YanıtıDoğruluğunu kontrol edin
M

Merve K.

13 Nisan 2026 00:48
Merhaba bu anlattıklarınızın aynısı benim oğlumda var sadece mama baba diyor konuşma geriliği olabilir mi diye bende şüphe ettim herşeyi anlıyor yapıyor çok zeki hatta ama konuşmuyor hiç
A

Ayşe G.

13 Nisan 2026 00:50

Merve Kuzu

Merhaba bu anlattıklarınızın aynısı benim oğlumda var sadece mama baba diyor konuşma geriliği olabilir mi diye bende şüphe ettim herşeyi anlıyor yapıyor çok zeki hatta ama konuşmuyor hiç

Çok araştırdım. Ben 2 yaşında konuşmuşum. Aynı şekilde eşim de çok geç konuşmuş. Araştırdığımda konuşmanın aslında büyük oranda genetik yatkınlığa bağlı olduğunu öğrendim

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir