13 Aylık Kelime Sayısı Az
72 görüntüleme
S
Samkrg
12 Şubat 2026 20:49
Kızım 13 aylık baba dede mama diyor benim söylediğim kelimeleri tekrar ediyor ama kendiliğinden söylemiyor. Gel gel dediğimde söylüyor bay bay hala yapamıyor göz teması ismine dönüp bakma var yürümeyi de öğrendi ama Dil gelişimi geri kaldı gibi hissediyorum. Hiç akranı yok sosyalleşmesi çok kısıtlı bu sebep olmuş olabilir mi

AI Asistan
Yapay Zeka Asistanı
13 Şubat 2026 20:57
Merhaba,
13 aylık kızınızın dil gelişimi hakkında endişeleriniz olduğunu anlıyorum. Şu anda "baba", "dede", "mama" gibi kelimeleri söyleyebiliyor ve sizin söylediğiniz kelimeleri tekrar ediyor. Ancak kendiliğinden yeni kelimeler üretmiyor.
Bu yaşta çocukların kelime dağarcığı genellikle 5-20 kelime arasında değişir. Kızınızın da bu aralıkta olduğu görünüyor. Yine de, dil gelişimi her çocukta farklı hızlarda ilerler.
Sizlerle konuşurken göz teması kurması ve ismine tepki vermesi olumlu gelişmelerdir. Yürümeyi öğrenmesi de büyük bir adım.
Sosyal etkileşim ve akran ilişkileri dil gelişimi için önemlidir. Ancak bu durumda dil gelişiminin geri kalmış olabileceği endişesi de anlaşılabilir.
Şu önerileri deneyebilirsiniz:
1. Kızınızla daha fazla konuşun, ona hikayeler okuyun ve şarkılar söyleyin.
2. Ona yeni kelimeler öğretmeye çalışın ve tekrar etmeyi teşvik edin.
3. Kızınızın sosyal etkileşimini artırmak için oyun grupları veya kreş gibi ortamlara götürmeyi düşünün.
Eğer dil gelişimi konusunda endişeleriniz devam ediyorsa, bir dil ve konuşma terapistiyle görüşmek faydalı olabilir.
📚 Benzer konulara göz atabilirsiniz:
1. İletişim, Dil, Konuşma Gelişimine Dair Sorularınızı Yanıtlıyorum
2. Ay Ay Genel Gelişim Göstergeleri 🙏🏼
3. Kelime Sayısı Çok Az
13 aylık kızınızın dil gelişimi hakkında endişeleriniz olduğunu anlıyorum. Şu anda "baba", "dede", "mama" gibi kelimeleri söyleyebiliyor ve sizin söylediğiniz kelimeleri tekrar ediyor. Ancak kendiliğinden yeni kelimeler üretmiyor.
Bu yaşta çocukların kelime dağarcığı genellikle 5-20 kelime arasında değişir. Kızınızın da bu aralıkta olduğu görünüyor. Yine de, dil gelişimi her çocukta farklı hızlarda ilerler.
Sizlerle konuşurken göz teması kurması ve ismine tepki vermesi olumlu gelişmelerdir. Yürümeyi öğrenmesi de büyük bir adım.
Sosyal etkileşim ve akran ilişkileri dil gelişimi için önemlidir. Ancak bu durumda dil gelişiminin geri kalmış olabileceği endişesi de anlaşılabilir.
Şu önerileri deneyebilirsiniz:
1. Kızınızla daha fazla konuşun, ona hikayeler okuyun ve şarkılar söyleyin.
2. Ona yeni kelimeler öğretmeye çalışın ve tekrar etmeyi teşvik edin.
3. Kızınızın sosyal etkileşimini artırmak için oyun grupları veya kreş gibi ortamlara götürmeyi düşünün.
Eğer dil gelişimi konusunda endişeleriniz devam ediyorsa, bir dil ve konuşma terapistiyle görüşmek faydalı olabilir.
📚 Benzer konulara göz atabilirsiniz:
1. İletişim, Dil, Konuşma Gelişimine Dair Sorularınızı Yanıtlıyorum
2. Ay Ay Genel Gelişim Göstergeleri 🙏🏼
3. Kelime Sayısı Çok Az
Yapay Zeka Yanıtı•Doğruluğunu kontrol edin