Yüksek Ani Seslerden Korkma
112 görüntüleme

Yasemin İ. K.
20 Eylül 2025 20:37
Merhaba, oğlum 23aylık oldu. Doğduğundan beri ani ve yüksek seslerden çok korkuyor. Evde süpürge, blender, mikser çalıştırdığım anda sanki kıyamet kopuyor. Aşırı derecede korkuyor, ağlıyor ve o ses devam ederken sakinleşemiyor. Büyüdükçe düzelir diye bekledim durdum ama artık iyice endişe etmeye başladım. 6aylık bir bebeğim daha var ve o hiç korkmuyor. Her bebek aynı değildir diye kendimi telkin etmeye çalıştım ama bu sıralar oğlum eskisinden daha çok korkmaya başladı ve hiçbir düzelme olmadığı için kaygılanıyorum. Normal bir durum mu acaba yardımcı olabilir misiniz?
S
Sevval Ç.
20 Eylül 2025 20:51
Başka dikkatinizi çeken bir sey var mi takıntılı hareketler sosyal iliskilerde problem oyuncaklarla gerektiği gibi oynamama gibi gibi. Eğer cevap hayırsa bir sey çıkacağını sanmıyorum birlikte çalıştırmayı deneyebilirsiniz benim oglum da korkuyordu kucağıma alıp şarkı soyleyerek dusuk devirde süpürge ve blender çalıştırdım hadi birlikte yapalım vs dedim 15 aylik artik o kadar korkmuyor

Yasemin İ. K.
20 Eylül 2025 22:42
Sosyal bir bebek, çabuk kaynaşır, girişken. Oyuncaklarla olması gerektiği gibi oynamaz ama tabi. Çabucak sıkılır ve kendi istediği oyunlara geçer(hoplamak, zıplamak, koşmak, sırta binmek vs hareketli oyunlar) İki kelimeli cümlesi var iki tane. Yani kucağıma alıp birlikte yaptırmayı da deniyorum, sesli aletleri gösteriyorum anlatıyorum. Anlıyor ama aşırı korku ile kapat kapat diyor, çok ağlıyor yani titreyerek sarılıyor. 2 yaşına girecek ve hiç azalmadığı gibi artıyor da diyebilirim… çözüm bulamıyorum.farklı bir sebebi mi var diye endişeleniyorum artık
S
Sevval Ç.
20 Eylül 2025 22:47
Oyuncaklarla olmasi gerektiği gibi oynamak derken bir araba düşünelim çevirip tekerini mi döndürüyor yoksa dütdut diye sürebilir mi gibi. Bir sey çıkacağınısanmıyorum ama mutlaka bir kaç farkli doktorun fikrini alın. 1 doktorla da kalmayın

Yasemin İ. K.
20 Eylül 2025 22:54
Şimdi anladım demek istediğinizi. Yok araba ile normal oynar, sürer normal ama tabi hemen sıkılır. İki dakika bile sürmez bir oyuncağa olan merakı:) Otizm gibi bir şeyden şüphelenmedim açıkçası ama bu elektrikli aletlerin seslerinden çok korkmasının sebebini bulamadığım için olumlu bir sonuca da bağlayamadım. Sadece bekliyorum, özenli davranmaya çalışıyorum, anlatıyorum, sakinleştiriyorum vs vs. Fikirlerinizi tavsiyelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim 🙏

Fatma U.
Uzman Psikolog
25 Eylül 2025 07:00
Merhaba 🌼 Her çocuğun duyusal eşiği farklıdır ve oğlunuzun bu seslere karşı tepkisi, kendi özel deneyiminden kaynaklanmaktadır. Bu durumun zamanla artması, dış dünyadan gelen uyaranların onun için daha tehditkâr hale geldiğini gösterir. Oğlunuzun kaygısını azaltmak için, ani sesler çıktığında onu kucaklayıp güvende olduğunu hissettirin ve duygusunu normalleştirin Süpürgeden korktun, ben yanındayım" gibii . Sesli aletleri, önce ona göstererek, sonra kısa süreliğine çalıştırıp kapatarak yavaş yavaş alışmasını sağlayabilirsiniz. bu durum çok ilerler ise uzmandan destek almanız faydalı olacaktır

Yasemin İ. K.
25 Eylül 2025 22:00
Çok teşekkür ederim🧡