Yemek Yemeyen Bebek: Katı Gıdaları Kabul Ettiremiyoruz

102 görüntüleme
Y

Yunus E. G.

18 Nisan 2026 23:08
Hocam merhabalar,

Durumu en baştan, detaylı ve net bir şekilde aktarmak istiyorum. Bebeğimiz şu an 14 aylık. İlk 8 aya kadar anne sütü ve mama ile ilerledik. Ancak 8. aydan sonra biberon ve mamayı tamamen reddetmeye başladı ve bir daha kabul etmedi.

Ek gıdaya zamanında ve doğru şekilde başlamıştık. Başlangıçta pütürlü ve taneli besinler de tüketebiliyordu. Fakat biberon reddinden sonra, sıvı besinleri bile ağzında uzun süre bekletmeye ve pütürlü gıdaları doğrudan diliyle dışarı itmeye başladı. Bu nedenle bir süre sadece çorba ve muhallebi kıvamında besinlerle devam etmek zorunda kaldık.

Aralıklı olarak tekrar pütürlü gıdalar denesek de hiçbir çiğneme refleksi göstermeden hepsini ağzından çıkarıyor. Ekmek içi gibi basit gıdalarda bile aynı durum söz konusu; ağzına alıyor ancak yutmadan geri çıkarıyor. BLW yöntemini de denedik fakat maalesef sonuç alamadık.

Ayrıca bazı besinlere karşı duyusal hassasiyeti olduğunu düşünüyoruz. Peynir, makarna ve muz gibi gıdalara dokunmak istemiyor, dokunduğunda ya da ağzına aldığında hemen geri itiyor. İlginç şekilde kağıt gibi nesneleri ağzına götürüp çiğneme davranışı sergileyebiliyor; ancak aynı davranışı besinlerde göstermiyor.

Şu an geldiğimiz noktada, dikkatini dağıtmadan çorba gibi pürüzsüz besinleri bile tüketmekte zorlanıyoruz. Et, balık, meyve gibi alması gereken temel besinleri yeterince tüketememesi bizi hem endişelendiriyor hem de oldukça zor bir sürece sokuyor.

Bu durumu nasıl yönetmemiz gerektiği konusunda desteğinize ve yönlendirmenize çok ihtiyacımız var. Benzer süreçleri yaşamış ebeveynlerin deneyimleri de bizim için çok kıymetli olacaktır.

Şimdiden ilginiz ve desteğiniz için teşekkür ederiz.
G

Gamzenur D.

18 Nisan 2026 23:13
Dokunma hassasiyeti dün kuzenimle konuşmuştuk aynı bunları söylemişti bir bölüme götürdüğünü söylemişti ama beslenme reddini bilmiyorum 🫠
A

Ayşe İ.

19 Nisan 2026 11:46
Benım kızım da 14 aylık aynı sekılde katı gıdaları çiğnemiyo ısırıyor gerı agzından cıkarıyo corbaları taneli yapıyorum onlarında çiğnemeden dırek yutuyo ama dedıgınız gıbı bazı besinleri de alması gerekıyo bu konuda bende cok rahatsızım
Y

Yunus E. G.

19 Nisan 2026 12:33
Ayşe İmirhan
Benım kızım da 14 aylık aynı sekılde katı gıdaları çiğnemiyo ısırıyor gerı agzından cıkarıyo corbaları taneli yapıyorum onlarında çiğnemeden dırek yutuyo ama dedıgınız gıbı bazı besinleri de alması gerekıyo bu konuda bende cok rahatsızım
Bu konu üzerinde bir görüş aldınız mı peki nasıl bir yıl izliyorsunuz?
Yükleniyor...

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir