“yasaklı Besin – Ödül İlişkisi” Çocukların Gözünden Besinler

88 görüntüleme
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

4 Ağustos 2025 12:27
💬 Aşağıdaki yazıyı okuyup kendi deneyiminizi paylaşın!

“Çocuklara sebze, meyve gibi sağlıklı besinleri sevdirmek için çok uğraşırız ama farkında olmadan ‘zararlı’ gördüğümüz gıdalara karşı daha çok sınır koyarız. Örneğin çocuğumuz 1 tabak sebze yemeği yiyince ‘Aferin, İstersen biraz daha alabilirsin.’ diyebiliriz. Ama aynı çocuk 2. kez çikolata istediğinde hemen ‘Hayır, bu sana yetti.’ tepkisini verebiliriz. Bu tutum, çocuğun gözünde bazı yiyecekleri daha özel, daha cazip hale getirir. Bir süre sonra çocuk sebze yerken “acaba sonunda ödül gelecek mi?” beklentisiyle hareket etmeye başlar…”

🍽 Sizce bu tutumlar çocukta nasıl bir etki bırakıyor?

💭 Siz neler yaşıyorsunuz? Evde bu dengeyi nasıl kuruyorsunuz?

👇 Yorumlara deneyimlerinizi ve görüşlerinizi bırakın. Birlikte düşünelim, birlikte öğrenelim!
Ayşenur A. .

Ayşenur A. ..

4 Ağustos 2025 20:52
Çocuklarım büyüdüğü için istemesem de arkadaş ortamında paketli gıdalar tüketiyor. Küçükken hiç yemek seçmeyen çocuklarım şimdi yemek seçmeye başladılar. Artık sağlıklı gıdaları bir tabak yerse seviniyorum. Ve asla yemek sırasında alternatif sunmuyorum ya bu yiyeceksin yada aç kalacaksın diyorum.Bizde durumlar bu şekilde
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

5 Ağustos 2025 11:53
Ayşenur hanım, eevde yemekle ilgili bir düzen ve ritüel olması gerçekten çok kıymetli. Çocuk bir sebze yemeğini sevmedığinde zorlamadan, “Demek ki bu yemeği sevmedin, birgün fasulyeyi farklı bir şekilde deneriz.” gibi pişirme yöntemine vurgu yapan bir yaklaşım, sebzeye karşı oluşabilecek ön yargıyı azaltır. Böylece bir sonraki sebze yemeğinin adını duyduğunda reddetme ihtimali de azalır. Diyetisyen gözüyle baktığımızda, bu yaklaşım çocuğun beslenmeyle kurduğu duygusal ilişkiyi de güçlendirir. Yemeği zorla yedirmek, korkutmak veya “yemeğini yersen abur cubur yiyebilirsin” gibi ödül veya şartlı ifadeler kullanmak, uzun vadede besin tercihlerinde dengesizlik ve zararlı besinlere yönelme riskini artırabilir. Bunun yerine, farklı pişirme yöntemleriyle sebzeleri yeniden sunmak ve olumlu bir dil kullanmak, hem besin çeşitliliğini hem de sağlıklı beslenme alışkanlıklarını destekler🤗
A

Aslı M. ..

7 Ağustos 2025 00:12
Merhaba 😊kızım 3.5 yaşında çok şükür ki yemek ayırmıyor. Kahvaktı öğle yemeği ve akşam yemeği sadece mutfakta masada ve ailecek yenir kuralımız var ara öğünlerimizi kendi odasında oyun oynarken yada ben kahve içerken yanımda yer. Ama 6.ayımdam itibaren asla zorlama yapamadım yemediği zaman. İstemiyor musun diye sordum evet dedi kalkabilirsin dedim bir kaç zaöan sonra aynı yemeği yeniden denedim Böyle böyle aştık. Şuanda çol memenunum 6 sağlık oğlum var inşallah oda ablaaı gibi olur 🤲😊 paketli gıdalarda gelince ödül olarak değil ama yiyior yani. Alsında ondan hiç sakınmadık şuanda da pek ilgisi yok istediği zaman yiyeceğini bildiği için bazen çok nadir çikolata istiyor. Ama genelde evde yapılan şeyleri çok seviyor umarım böyle de devam eder 😊

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir