Yaşa Uygun Oyuncak Seçimi: Gelişim İçin Doğru Oyuncağı Bulmak

93 görüntüleme
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

23 Temmuz 2025 12:16
Çocukların oyunla kurduğu dünya, onların gelişiminin en doğal ve en güçlü aracıdır. Özellikle erken çocukluk döneminde oyuncaklar, sadece eğlenmek için değil; duygusal, zihinsel, sosyal ve motor gelişim için de oldukça önemlidir. Ancak her yaş grubunun gelişimsel ihtiyaçları farklı olduğu için, oyuncak seçimi de buna göre yapılmalıdır.

0-6 Ay: Duyulara Hitap Eden Oyuncaklar
Bu dönemde bebekler görsel ve işitsel uyarana oldukça açıktır. Yüksek kontrastlı (siyah-beyaz) kitaplar, çıngıraklar, hafif sesli oyuncaklar ve yumuşak dokulu objeler önerilir. Bebekler nesneleri ağızlarına götürerek tanır, bu nedenle güvenli, toksik olmayan ve kolay temizlenebilir materyaller tercih edilmelidir.

6-12 Ay: Hareketi Teşvik Eden Oyuncaklar
Bu dönemde bebekler oturur, emekler ve ayağa kalkmaya başlar. Büyük bloklar, itmeli-çekmeli oyuncaklar, toplar ve iç içe geçen kaplar gibi motor becerileri destekleyen oyuncaklar uygundur. Ayrıca neden-sonuç ilişkisini keşfedecekleri düğmeli ve sesli oyuncaklar da ilgilerini çeker.

1-2 Yaş: Keşif ve Taklit Oyuncakları
Yürümeye başlayan çocuklar çevresini keşfetmeye başlar. Bu dönemde taklit oyunları başlar. Mutfak setleri, telefon, bebek arabası gibi günlük yaşamı yansıtan oyuncaklar; büyük legolar, basit yapbozlar ve kitaplar gelişimi destekler. Ayrıca büyük kas gelişimini destekleyen yürüteçler, itmeli arabalara da ilgi duyarlar.

2-3 Yaş: Sembolik Oyunlar Başlar
Çocuk bu yaşta artık sembolik oyunlara geçer. “Ben anne oldum, sen bebek ol” gibi oyunlarla sosyal roller canlandırılır. Kuklalar, peluş hayvanlar, kostümler, doktor setleri gibi oyuncaklar bu dönemde çok faydalıdır. Ayrıca ince motor becerileri desteklemek için parmak boyası, oyun hamuru, kalın saplı boya kalemleri tercih edilebilir.

3-6 Yaş: Yaratıcılık ve Kurallı Oyunlar
Bu yaş grubu, artık daha karmaşık oyunlara geçebilir. Oyun kurma, paylaşma ve sıra bekleme gibi sosyal beceriler gelişir. Lego setleri, masa oyunları, hikâye kitapları, rol yapma oyuncakları, sanat malzemeleri gibi yaratıcı oyunlara zemin hazırlayan materyaller önerilir.

Yaşa uygun oyuncak seçimi, çocuğun gelişimini desteklemekle kalmaz, aynı zamanda duygusal ihtiyaçlarına da cevap verir. Oyuncaklar çocuk için sadece birer eşya değil; keşfetmenin, öğrenmenin ve kendini ifade etmenin yollarıdır. Bu yüzden her yaşta oyuncağın hem eğitici hem de güvenli olması önemlidir.

Uzm. Psikolog Fatma Uygur
Feride Y.

Feride Y.

12 Ağustos 2025 09:57
Fatma hanım merhaba verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Benim bir sorum var oyuncak seçimi ile ilgili değil de oyun oynamak ile ilgili. Bebeğim neredeyse 6 aylık olacak 5. ayda çok zorlanıyorum bu zamana kadar kendi kendine oyun oynardı oyun halısında vakit geçirirdi vs ama bu ay sürekli kucakta olmak gezmek etrafı izlemek istiyor. Oyun oynasa da yanında bizi istiyor biz yanından ayrılınca bağırıyor. Kitaplar okuyorum sık sık o zaman biraz daha iyi vakit geçiriyoruz ama artık neden kendi kendine vakit geçirmediğini merak ediyorum. Bir de diş sürecine girdi onun da ilgisi olabilir mi acaba
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

12 Ağustos 2025 12:06
Bu durum, bu yaştaki bebeklerde görülen normal bir gelişim evresi olan ayrılık kaygısının veya bilişsel bir sıçramanın belirtisi olabilir.
Bebeğiniz artık çevresinin daha çok farkında ve sizin yanınızda olmanıza daha fazla ihtiyaç duyuyor. Diş çıkarma da tabii ki etkili olabilir, bu da huzursuzluğunu artırabilir. Ona güvenli bir bağ sunarken, kısa aralıklarla ve destekleyici bir şekilde ayrılığa alışma oyunları (peek-a-boo gibi) oynayabilirsiniz. Onunla aktif olarak yer seviyesinde etkileşim kurun, ancak kısa süreliğine güvenli bir şekilde yalnız oynamasına da fırsat verin. Bu dönemde sabırlı olmak ve onun artan yakınlık ihtiyacını karşılamak çok önemli. Unutmayın, bu bir bağımlılık değil, sağlıklı bir gelişim işaretidir.

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir