Uyku Sorunları Hakkında Konuşalım

3375 görüntüleme
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

26 Temmuz 2025 06:11
Bir psikolog ve uyku danışmanı olarak biliyorum ki, bebeklerin uyku düzeni ebeveynler için büyük bir soru işareti olabilir. Uykusuz geceler, bitkin düşen anne babalar... Bu döngüyü kırmak mümkün !
Genelde yaşanan sorunlar;
* Bebeğim neden gece sık sık uyanıyor?
* Kendi başına uykuya dalmasını nasıl sağlarım?
* Gündüz uykuları geceyi nasıl etkiler?
* Uyku eğitimine ne zaman başlamalıyım?
*Tüm çabalara rağmen sorunlar devam ederse ne yapmalıyım?

Peki, bebeğinizin uyku düzeniyle ilgili sizin aklınızdaki sorular neler? En çok hangi konuda destek arıyorsunuz?
H

Hülya G. ..

26 Temmuz 2025 06:18
Merhabalar Fatma hanım. Öncelikle bu konuyu açtığınız için teşekkür ederim. Oğlum aşırı gazlı bir bebekti ve 3 aylıkken diş çıkarmaya başladı. Uykuya geçirmek için mecburen salladik ve öyle de alıştı. Şimdi 21 aylık hala sallamadan uykuya geçmiyor ve sadece benim uyutmam gerekiyor. Babasını bile kabul etmiyor. Bunu nasıl aşabilirim bilmiyorum çok yorucu geçiyor artık. Desteksiz uyumasını istiyorum ama olmuyor maalesef
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

26 Temmuz 2025 06:22
Hülya Gürgöze; Rica ederim. Oğlunuzun 3 aylıkken gaz ve diş çıkarma nedeniyle sallanmaya alışmış olması ve 21 aylık hala desteksiz uykuya geçememesi, oldukça yorucu bir durum olabilir. Babasının bile uyutmayı başaramaması, uyku birliğinin sadece sizinle kurulduğunu gösterir. Bu yaşta, sallanma gibi dış destekle uykuya dalma alışkanlığı, kendi kendine sakinleşme becerisinin gelişimini zorlaştırır. Bu durumu aşmak için kademeli bir yaklaşım ve tutarlılık esastır. Uykuya geçiş rutinini sürdürürken, sallama süresini veya yoğunluğunu azar azar azaltmayı deneyebilir, uyandığında kısa sürelerle yatağında sakinleşmesine destek olabilirsiniz. Bu süreçte sabırlı olmak ve gerekirse bir uzmandan destek almak faydalı olacaktır.
H

Hülya G. ..

26 Temmuz 2025 06:30
Çok teşekkür ederim. Şu aralar mesela gece uyandiginda yataginda geri uyuması için konuşarak ninni söyleyerek geri uyumasını sagliyorum. Dediginiz gibi sallama süresini azaltarak devam etmem gerekiyor çok sağ olun değerli bilgileriniz için.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

26 Temmuz 2025 06:34
Rica ederim, kolaylıklar dilerim.
B

Burçak K.

26 Temmuz 2025 06:37
2 aylık bir bebeğim var. Aslında uykuları çok düzenli fakat gündüz sadece kucağımda uyuyor. Kucağımda uyuduğunda yaklaşık 2 saat uyuyor 1 saat uyanık kalıyor ve tekrar uyuyor geceleri saat 21.00 gibi gece uykusuna geçiyor ve yatağında uyuyor fakat gündüzleri sadece kucağımda uyuması beni biraz zorluyor. Uyku düzeni bu şekilde düzgün olduğu için geceleri iyi uyuduğunu düşünüyorum o yüzdende bozmak istemiyorum ama iki üç ay sonra işe başlıyacağım ve alışkanlık olur mu ne zaman uykuyu düzenlemeye geçmeliyim açıkçası kararsızım
B

Berna Ö.

26 Temmuz 2025 06:44
Merhaba,bebeğim 11 aylık.emerek uyuyor ve bütün gece boyunca neredeyse 6 kez uyanıp memeyle uykuya geri dalmak istiyor.yatağına gidip gelmekten o kadar yoruldum ki artık yanına yatıyorum bende.yalancı meme almıyor.su,pış pış evde gezinme herşeyi denedim 10 dk kadar uyuyup meme vermem için yine ağlayarak uyanıyor.artık 1 yaşına gelmek üzereyiz.12 kg bebeğim.gece beslenmesini kesmek istiyorum.sanki kesersek daha iyi uyabiliriz diye düşünüyorum.ama ne yapabilirim hiç bilmiyorum
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

26 Temmuz 2025 06:50
Buse Karaoğlu; 2 aylık bebeğinizin gündüzleri sadece kucakta uyuması ve 2 saat uyku sonrası 1 saat uyanık kalıp tekrar kucakta uyuması, geceleri ise yatağında düzenli uyuması, birçok ailenin yaşadığı bir durumdur. Gündüz kucakta uyuma alışkanlığı, hem bebeğiniz için bir rahatlama kaynağı hem de sizin için zorlayıcı olabilir. Geceleri iyi uyuduğunu düşündüğünüz için bu düzeni bozmak istememeniz doğal, ancak gündüzleri kucakta uyumanın alışkanlık haline gelme riski vardır. 2-3 ay sonra uyku düzenlemeye başlayacağınızı belirtmişsiniz; bu genellikle uyku eğitimi için daha uygun bir zamandır. (Uyku eğitimine genelde 4. Ayın sonu 5. Ayın başı gibi geçilmesi çok daha sağlıklıdır) Şimdiden, uykulu ama henüz uyumamışken beşiğine bırakma denemeleri yaparak bebeğinizin beşiğini güvenli bir uyku alanı olarak algılamasına yardımcı olabilirsiniz.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

26 Temmuz 2025 06:53
Berna Öksüzoğlu; Bebeğinizin 11 aylık olmasına rağmen emerek ve kucakta uyuması, gece 6 kez uyanması ve sizi yatağına gidip gelmekten çok yorması, oldukça zorlayıcı bir durumdur. 1 yaşına yaklaşan 12 kg bir bebek için gece beslenmelerini kesme düşünceniz, uyku kalitesi ve bağımsızlaşma açısından anlaşılırdır. Şııı pış-pış, evde gezinme gibi farklı yöntemler denemenize rağmen 10 dakika uyuyup tekrar ağlayarak uyanması, mevcut uyku birliğinin gücünü gösterir. Bu durum, sizin tükenmişliğe sürüklenmenize neden olabilir. Bu noktada, nazik ama tutarlı bir şekilde gece beslenmelerini azaltmayı hedefleyebilir ve bebeğinizin kendi kendine sakinleşme becerilerini desteklemeye odaklanabilirsiniz. durum daha fazla zorlayıcı gelmeye bağladığında bir çocuk doktoru veya yetkin bir uyku danışmanından destek almak hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için en doğru adımdır.
M

Merve

26 Temmuz 2025 07:02
Fatma hanım selamlar. Genel olarak aynı problemler var aslında 4 ay 12 günlük kızım 3 aya kadar hep kendi uyudu fakat uykuya dalamadığı ve beni ve de kendini çok uğraştırdığı için ayakta sallamaya geçtim maalesef istemeyerek. Bu sefer de yarım saat uyuyor uyanıyor sonra tekrar dalamıyor uykusu böyle olunca çok çabuk geliyor mesela 40 dk anca uyanık kalabiliyor ve ben saatlerce ayağımda sallamak zorunda kalıyorum anında uyumuyor ne yapacağımı şaşırdım
H

Hiranur Y. K.

26 Temmuz 2025 07:02
Merhaba Fatma hanım bebeğim 5.5 aylık önceden gece uykusu çok iydi fakat saat başı uyanıyor artık meme vermeyince uyumuyor. Meme versemde öyle çok doymak için değil de uykuya geçiş olarak kullanıyor. Çok yoruldum gece kalkmaktan. Ne yapmalıyım ne onerirsiniz. Gündüz uykuları 50 dk -1.5 saat aralığında ve 3 uyku yapıyor 4. De gece uykusu. Gece uykusuna 8 gibi geçiyor ve 1-2 ye kadar kesintisiz uyuyor ne oluyorsa o saatten sonra oluyor
Feride Y.

Feride Y.

26 Temmuz 2025 07:03
Merhaba Fatma hanım, oğlum beş aylık gece uykularını normalde 20.00-21.00 arası yaparken iki hafta önce 21.00-22.00 arası yapmaya başladı ve uyutmam çok zordu. Kucağımda uyutup beşiğine bırakıyordum ama artık kucağımda uyutmaya çalışırken sürekli kendini geriyor ve kalkmak istiyor böylece uykuya dalması uzun zaman alıyor. Ama gece 2 veya 3 kez uyanıyordu. İki haftadır tatildeyiz süreç aynı şekilde geçti fakat üç gündür yine eski düzeninde 20.00-21.00 arası gece uykusuna yatıyor. Ama bu sefer de çok sık sık uyanıyor. İlk bir saat iki kere uyanıp sonrasında 3-4 saat uyuyor. Sabaha karşı ise neredeyse saat başı veya bir buçuk saatte bir uyanıyor. Sabaha kadar toplam uyanma sayısı 6-7 oluyor. Hala tatildeyiz bu durum etkili olur mu acaba ve gece uyanmalarını nasıl azaltabilirim?
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

26 Temmuz 2025 07:23
Merve; Bebeğinizin 4 ay 12 günlük olmasına rağmen 3 aya kadar kendi kendine uyuyup sonrasında sallanma ihtiyacı duyması ve uykuya dalmakta zorlanması, ebeveynler için oldukça yorucu olabilir. Yarım saat uyuyup tekrar uyanması ve 40 dakika gibi kısa süreler uyanık kalabilmesi, uyku döngülerinin henüz olgunlaşmamış olduğunu ve uykuya geçişte desteğe ihtiyaç duyduğunu gösterir. Saatlerce sallamak zorunda kalmanız, tükenmişlik hissinizi artırır. Bu durum, "uyku gerilemesi" ile ilgili olabilir. Önemli olan, bebeğinize güvenli bir uyku ortamı sağlarken, yavaş yavaş sallama bağımlılığını azaltmaya yönelik adımlar atmaktır. Tutarlı bir rutin ve sabırla, bebeğinizin kendi kendine uykuya dalma becerilerini geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz. Bebeğinizin kendi kendine uykuya dalma becerisini geliştirmek için atılabilecek adımlar, sabır ve tutarlılık gerektirir. İlk olarak, uyku rutini oluşturmak çok önemlidir: her akşam aynı saatte banyo, masaj, emzirme/beslenme ve ninni gibi sakinleştirici aktivitelerle uykuya hazırlık yapın. İkinci olarak, bebeğinizi uykulu ama uyanık bir halde kendi yatağına nazikçe bırakmayı deneyin. Bu, yatağını uykuyla ilişkilendirmesine yardımcı olur. Üçüncü olarak, gece uyandığında hemen kucağa almak yerine, öncelikle yatağında kısa sürelerle sakinleştirmeye çalışın (sırtını okşama, fısıldama). Son olarak, uyku ortamının karanlık, sakin ve güvenli olduğundan emin olun. Bu adımlar, bebeğinizin bağımsız uykuya geçişine destek olacaktır.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

26 Temmuz 2025 07:26
Hiranur Yalçın Kan; Gündüz 50 dakika ile 1.5 saat arasında değişen 3-4 uyku yapması ve gece 8 gibi uyuyup 1-2'ye kadar kesintisiz uyuması, ardından sık uyanmalar yaşaması tipik bir uyku gerilemesi belirtisi olabilir. Bu dönemlerde bebekler, artan gelişimsel beceriler (motor, bilişsel) nedeniyle uyku düzenlerinde aksaklıklar yaşayabilirler. Çözüm olarak, uyku ve beslenme birliklerini ayırmaya odaklanmak, uyku rutinini güçlendirmek ve bebeğinizin kendi kendine uykuya dalma becerilerini desteklemek önemlidir. Bu süreçte sabır ve tutarlılık göstererek, bebeğinizin daha uzun ve kesintisiz uyumasına yardımcı olabilirsiniz.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

26 Temmuz 2025 07:28
Feride Yavaş; Beş aylık oğlunuzun gece uykularının 21.00-22.00'ye kayması ve uyutmakta zorlanmanız, ardından gece 6-7 kez uyanması oldukça yorucu bir durumdur. Kucakta uyutup beşiğe bırakma çabalarınızın artık sonuç vermemesi ve bebeğinizin kendisini gerip kalkmak istemesi, uyku birliğinin bozulduğunu ve uykuya geçişin zorlaştığını gösterir. Tatildeki düzensizliğin ardından eski rutinlere dönmeniz olumlu olsa da, bu kadar sık uyanma, bebeğinizin uyku döngüleri arasındaki geçişlerde desteğe ihtiyaç duyduğunu ve muhtemelen yeni bir uyku gerilemesi yaşadığını düşündürüyor. Bu durumda, tutarlı bir uyku rutini sürdürmek, bebeğinize kendi kendine sakinleşme fırsatları sunmak ve gece uyanmalarında kademeli olarak desteği azaltmak, uyanmaları azaltmada faydalı olabilir.
Aslıhan Ö.

Aslıhan Ö.

26 Temmuz 2025 07:29
Fatma hanım merhaba bebeğim 6 aylık gündüz uykusu kaç kez olmalı? Ve kaç saat uyumalı gündüz? Son günlerde gece uykusuna geçişimiz zorlaştı. Bu durumun gündüz çok uyuması ile bağlantısı var mıdır acaba? Gece zorda olsa uyuduğunda sabaha kadar uyuyor. Sadece uyuması gece 1 2 bazen 3ü buluyor. Şimdiden teşekkür ederim.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

26 Temmuz 2025 07:35
Aslıhan Özdemir; her bebekte farklılık olabilir ancak ortalama 6 aylık bebeğin gündüz uykusu 3 kez olmalı, gündüz toplam 4-5 saat uyumalıdır..Gece uykusuna geçisin zorlaşması bir çok faktöre bağlı olabilir bunların içinde gündüz yoğun ve uzun süreli uykularda olabilir. bu durumlara karşı; Uyku rutini oluşturmak fayda sağlayabilir.
B

Burçak K.

26 Temmuz 2025 10:26
Peki beyaz gürültü desteğiyle uyutuyorum. Beyaz gürültüyü ne zaman kesmeliyiz
B

Buket B. ..

26 Temmuz 2025 10:32
Bebeğim 6 ay 6 günlük 1 ay olacak sallamadan uyutuyorum yanına yatıyorum iki pış pış yapıyorum ama sürekli ya duası açık oluyor ya da ninni bu bebek için zararlı olur nu
P

Pınar D.

26 Temmuz 2025 10:44
Merhaba Fatma Hanım. Gece sık sık emmek için uyanmanın sebebi gündüz yeterince beslenemiyor olması olabilir mi? Şuan 5 aylık ve geceleri 2 saatte bir kalkıyor uzun bir süredir. Emmeden asla geri uyutamıyoruz.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

26 Temmuz 2025 10:45
Buse Karaoğlu; 2 aylık bebeğinizi beyaz gürültü desteğiyle uyutmanız, özellikle yenidoğan döneminde sıkça başvurulan ve bebeğin anne karnındaki seslere benzer bir ortam sağlayarak rahatlamasına yardımcı olan bir yöntemdir. Beyaz gürültüyü ne zaman keseceğiniz, bebeğinizin uykuya geçiş becerilerine ve dış uyaranlara olan hassasiyetine bağlıdır. Genellikle, bebek 6-12 aylık olduğunda veya uykuya dalmak için buna daha az ihtiyaç duyduğunu gözlemlediğinizde kademeli olarak azaltmaya başlayabilirsiniz. Aniden kesmek yerine, ses seviyesini azar azar kısmak veya kullanım süresini kısaltmak, bebeğinizin yeni uyku düzenine adapte olmasına yardımcı olacaktır. Bu geçişi, bebeğinizin uykuya en rahat daldığı anlarda yaparak süreci kolaylaştırabilirsiniz.

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir