Uyku Saatlerimiz
224 görüntüleme
Y
Yeliz A.
24 Aralık 2025 21:33
. Benim bebeğim 3 ay 15 günlük sabah yedide kalkıp güne başlayan bebeklerden değil kalksa bile yeri uyumak istiyor bizim günümüz sekiz bucukla on arası başlıyor onun öncesinde kalkıp emip hemen geri uyumak istiyor eğer uyumasına izin vermez güne başlamaya çalışırsam huzursuzlanıyor kendi ritmini bu şekilde oluşturmuş sanırım. Gündüz üç uykusu var yarım saatla iki saat arasında uyuyor her uykusu aynı değil. Akşam yedi bucuk gibi gece uykusuna geçirmeye calısıyorum uyuyor ama uyuduğundada mutlaka uykusunu sanki cok almış gibi bi saat sonra filan geri uyanıyor dokuz bucuk on gibi uyutmaya calısıyorum bazen uyuyor bazende 11:30 gibi uyuyor. Gece iki kere kalkıyor. Bi yerlerde bi eksik veya yanlışlıkmı var yoksa ayına göre normal mi sizlerin i nasıl acaba

Afranur K.
24 Aralık 2025 22:08
Ben genelde sizin gibi tedirgin olan çok anne görüyorum sorular içinde ama sebebini bir türlü anlamıyorum. Ben mi çok rahat davranıyorum diye düşünüyorum hatta.
Benim kızım tam 3 aylık olacak bugün gece uykusuna genelde 11.30-12.00 aradı geçiyor. Ortalama 4.30 saat uyduktan sonra da kalkıp emmek istiyor ardından yeniden 2.30 saatlik bir uykuya dönüyor. Daha sonra da 8.30-9.30 arasında uyanıyor tamamen.
Genelde de 1.30 saat uyanık kaldıktan sonra 45 dakikalık bir uyku yapıyor. Hatta bu aralar 1.30 saati 2 saate uzatmaya başladı. Ve bu rutini genelde gece 11 e kadar yapıyor.
Çocuğun kendi belirteçleri var, gözlerini kaşıyor, dalmaya başlıyor en sonunda da esniyor. Ben de bu uyku belirtileri geldiğinde uyutuyorum.
Mesela bence bu ona özel olan ama ona yeten bir düzen. Çocuğu zorla yatağa götürdüğümde zorla uyutmaya çalıştığımda bana direniyor, kendi uykusu geldiğinde ise hiç sallanmadan, zorlamadan mışıl mışıl uyuyır.
Açıkçası sosyal medyanın faydaları yanında zararları olduğunu da düşünüyorum. Özellikle uyku eğitimi- uyku saati vs. Gibi durumlarda çok akıl karıştırıcı oluyor bence.
Annemlerden büyüklerden de fikir alıyorum mesela ben, hepsi bu durumun normal olduğunu bir bebeğin zaman içinde kendi kendine oturtacağını söylüyor uyku durumunu. Sonuçta o dünyaya alıştıkça bir şeyler yerine oturacak. Ama 3 yıl içinde yavaş yavaş olacak bir şeyi 3 ayda yapmaya çalışmak hem bebek için hem de anne için çok yıpratıcı olur bence.
Benim fikrimce kendinizi akışa bırakıp çok tedirgin olmak yerine, dingin bir biçimde bebekle uyum içinde ilerlemek sizi rahatlatacaktır.
Benim kızım tam 3 aylık olacak bugün gece uykusuna genelde 11.30-12.00 aradı geçiyor. Ortalama 4.30 saat uyduktan sonra da kalkıp emmek istiyor ardından yeniden 2.30 saatlik bir uykuya dönüyor. Daha sonra da 8.30-9.30 arasında uyanıyor tamamen.
Genelde de 1.30 saat uyanık kaldıktan sonra 45 dakikalık bir uyku yapıyor. Hatta bu aralar 1.30 saati 2 saate uzatmaya başladı. Ve bu rutini genelde gece 11 e kadar yapıyor.
Çocuğun kendi belirteçleri var, gözlerini kaşıyor, dalmaya başlıyor en sonunda da esniyor. Ben de bu uyku belirtileri geldiğinde uyutuyorum.
Mesela bence bu ona özel olan ama ona yeten bir düzen. Çocuğu zorla yatağa götürdüğümde zorla uyutmaya çalıştığımda bana direniyor, kendi uykusu geldiğinde ise hiç sallanmadan, zorlamadan mışıl mışıl uyuyır.
Açıkçası sosyal medyanın faydaları yanında zararları olduğunu da düşünüyorum. Özellikle uyku eğitimi- uyku saati vs. Gibi durumlarda çok akıl karıştırıcı oluyor bence.
Annemlerden büyüklerden de fikir alıyorum mesela ben, hepsi bu durumun normal olduğunu bir bebeğin zaman içinde kendi kendine oturtacağını söylüyor uyku durumunu. Sonuçta o dünyaya alıştıkça bir şeyler yerine oturacak. Ama 3 yıl içinde yavaş yavaş olacak bir şeyi 3 ayda yapmaya çalışmak hem bebek için hem de anne için çok yıpratıcı olur bence.
Benim fikrimce kendinizi akışa bırakıp çok tedirgin olmak yerine, dingin bir biçimde bebekle uyum içinde ilerlemek sizi rahatlatacaktır.

Emel C.
24 Aralık 2025 22:19
Afranur hanım 3 aylık bir bebeğin kendi ritmi diye birşey yoktur sizin ona öncülük edip uyutmanız gerekir bebek ve çocukların beyin gelişimleri gece 11 -2 sattleri arasinda derin uykudayken gerçekleşir tabiki kendi bileceğiniz birşey ama birazda bilimsellik gerek herşey büyüklerimizin anlattığı doğrultuda olmuyor

Emel C.
24 Aralık 2025 22:21
Yeliz hanım merhaba uyku konusunda bende çok sorun yaşadım şuan bebeğim 8 aylık yavaş yavaş düzenli oturuyor uyku takibi yapmanızı öneririm ben uyudu diye bir uygulama var ordan takip ediyorum sizede tavsiye ederim 😊

Afranur K.
24 Aralık 2025 22:37
@Emel Coşar
Emel Hanım,
3 aylık bir bebek hâlâ 4. trimester dönemindedir; nörolojik olarak olgun bir sirkadiyen ritim beklenmez. Bu dönemde uyku saatle değil, fizyolojiyle şekillenir. Açlık, temas ihtiyacı ve yorgunluk belirleyicidir.
Bilimsel olarak da biliyoruz ki annenin stres düzeyi, bebeğin stres hormonlarını ve dolayısıyla uykuya geçişini doğrudan etkiler. Uykusu gelmeden, saat baskısıyla zorlanan bebeklerde uyku daha da parçalanır.
“11–02 arası derin uyku beyin gelişimi için şarttır” söylemi ise literatürde bu şekilde mutlak bir kural olarak yer almaz; beyin gelişimi tek bir saat dilimine değil, tüm uyku döngülerine yayılmıştır.
Bu arada küçük bir not: Bir hekim olarak bilimsellikten uzak olduğumu düşünmeniz, oldukça iddialı ama gülümseten bir yorum olmuş.
3 aylık bir bebekten 3 yaş düzeni beklemek ne bilimsel ne de gerçekçi.
Bebekler ritimlerini zamanla, zorlanmadan oluştururlar.
Herkesin bebeği ve yolculuğu farklı; umarım bu bakış açısı da sohbete küçük bir katkı sağlar. 🌿
Emel Hanım,
3 aylık bir bebek hâlâ 4. trimester dönemindedir; nörolojik olarak olgun bir sirkadiyen ritim beklenmez. Bu dönemde uyku saatle değil, fizyolojiyle şekillenir. Açlık, temas ihtiyacı ve yorgunluk belirleyicidir.
Bilimsel olarak da biliyoruz ki annenin stres düzeyi, bebeğin stres hormonlarını ve dolayısıyla uykuya geçişini doğrudan etkiler. Uykusu gelmeden, saat baskısıyla zorlanan bebeklerde uyku daha da parçalanır.
“11–02 arası derin uyku beyin gelişimi için şarttır” söylemi ise literatürde bu şekilde mutlak bir kural olarak yer almaz; beyin gelişimi tek bir saat dilimine değil, tüm uyku döngülerine yayılmıştır.
Bu arada küçük bir not: Bir hekim olarak bilimsellikten uzak olduğumu düşünmeniz, oldukça iddialı ama gülümseten bir yorum olmuş.
3 aylık bir bebekten 3 yaş düzeni beklemek ne bilimsel ne de gerçekçi.
Bebekler ritimlerini zamanla, zorlanmadan oluştururlar.
Herkesin bebeği ve yolculuğu farklı; umarım bu bakış açısı da sohbete küçük bir katkı sağlar. 🌿

Emel C.
24 Aralık 2025 22:42
Afranur hanım evet her bebek tabiki farklı ama benim izlediğim bütün videolar aynı bilgiyi veriyor akşam en geç 8 9 uyku saati olmalı ve ben 2 aylık olduğundan beri bunu oturtmaya calisiyorum🤦♀️ bu bilgileri öğrenmem güzel oldu zorla uyutmaya çalışmaya tabiki gerek yok ama düzenli olsa fena olmaz bilgiler için teşekkürler kolaylıklar dilerim 😊

Afranur K.
24 Aralık 2025 22:51
Sosyal medyayı aktif olarak kullanıyorsanız eğer size -drhasretakman ve doç.dr.Saniye Bencik Kangal (akademisyenanne) ve -drsevimaksoy u öneririm.
Kendileri bence aktif süreç içerisinde bir çok anneyi rahatlatacak bilgiler veriyorlar. Hem bilimsel veriler mevcut hem de annelik ile harmanlanmış durumda bu bilgiler.
Kendileri bence aktif süreç içerisinde bir çok anneyi rahatlatacak bilgiler veriyorlar. Hem bilimsel veriler mevcut hem de annelik ile harmanlanmış durumda bu bilgiler.
A
Ayşe Ş. ..
25 Aralık 2025 01:18
Merhaba yeliz hanım. 19:30 gece uykusu için erken olabilir mi. 20:00-21:00 arası öneriyor doktorumuz. Akşam uykusuna yedide geçince sanki dördüncü gündüz uykusu gibi olmuş sizin için. Gündüz fazla uyuyor ve gerçekten uykusunu alıyordur. Biraz daha gece uykusuna geç başlamayı deneyin.
Y
Yeliz A.
25 Aralık 2025 07:22
Altıdan sonra dokuza kadar uyanık kalması çok uzun olmaz mı
Y
Yeliz A.
25 Aralık 2025 07:25
Afranur hanım bende size katılıyorum ama sosyal medyada bebeğimi sekizde gece uykusuna yatırdım diye videolar görünce acaba benmi yapamıyorum diye kendime soruyorum. Aslında bebeğimin gece uykusu bana gayet güzel geliyor iki kere kalkıyor akşamda en geç11 bucukta derin uykuya geçiyor ama ne bileyim insanlar bi yatırıyor sekizde geceye kadar uyuyor bebekleri benimkide gece11 re kadar gündüz rutini gibi uyuyor uyanıyor tam uykuya 11 de geçiyor
B
Buket ..
25 Aralık 2025 07:43
Bizim doktorumuz ilk 6 ay uyku düzeni beklemeyiz demişti ve 19.30 gece uykusu için erken olabileceğini 20.30-21.30 arası uykuya geçse de sorun olmayacağını söylemişti. Biz 3 aylıkken güne 11de başlıyorduk gece uykusuna da 11de bazen daha gec geçiyordu ve uzun saatler kesintisiz uyuyordu.akşam 7.30da yaptırdığınız uyku akşam şekerlemesi gibi oluyor gece uykusunu erteliyor o yüzden son uykusunu 18.00de bitirip uykuya zorlamadan 20.30-21.00 gibi uykuya geçişi başlatabilirsiniz. Benim bebeğim 5. Ayda kadar ne kadar cabalasamda genelde gece 12-1 gibi derin uykuya geçiyordu sabahta ona göre kalkıyordu ama 6. Aydan sonra bu saatler erkene çekildi birden
B
Buket ..
25 Aralık 2025 07:52
Yeliz hanım sosyal medyada gördüklerimiz içerik olsun diye ortaya çıkan şeyler. Ben hiçbir akrabamda hiçbir tanıdığımda akşam 8de uyuyup kesintisiz uyuyan bebek görmedim 😁
A
Ayşe Ş. ..
25 Aralık 2025 08:47
@Yeliz Aktaş Hanim. 21:00 e kadar beklemek zorunda değilsiniz. Ideal olan 20:00-21 arası 20 de uyusun yada uykusu ne zaman geliyor ise o zaman uyusun. Sosyal medyada genelde olması gereken kalıp şeyler dönüyor. Siz onlara takılmayın. Her bebek farklıdır. Bebeğinizin uyku düzeni iyi ise gelişimi iyi ise, herhangi bir huysuzluk huzursuzluk yaratmıyor ise bırakın kendi ritminde uyusun. Dert etmeyin başkalarını boşverin.
G
Gülcan P.
25 Aralık 2025 08:51
Bebeğim 15 aylık gündüz sadece 1 uyku yapıyoruz 1 haftadır geçtik buna çünkü diğer uykuyu reddediyor akşam 20-21.00 arası uykuya geçiyor sabah 8-9 arası uyanıyor ancak emerek uykuya geçiyor ve gece defalarca uyanıyor ve emip tekrar uyuyor yorucu oluyor çok ne yapmalıyım bıraktırmaya çalıştım uykuya başka şekilde geçirmeye çalışıyorum ama asla kabul etmiyor
Y
Yeliz A.
25 Aralık 2025 08:54
Buket hanım ayşe hanım çok teşekkür ediyorum haklısınız aslında bebeğim zaten uykusu geldiğinde rahatca uyuyor tekrar uyanıp uyanmasını dert etmemem gerekiyor huysuzlukta uykusu geldiğinde yapıyor genelde sosyal medya hepimizi çok etkiliyor bence de benim yeğenim 3 yaşında hala uyuyan bi cocuk değil bebekkende cok defa uyanır uyanmazdı