Uyku İçin Dönemsel Kritik Bilgiler
695 görüntüleme

Fatma U.
Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog
9 Mart 2026 11:36
Dönemsel Kritik Bilgiler
0-3 Ay (Yenidoğan Dönemi)
Bu dönemde "rutin" beklemek zordur. Bebekler genellikle çalışır, kısa bir süre etrafa bakar ve tekrar uyurlar. Uyanık kalma süresi 1.5 saat geçtiktense bebek "aşırı yorulur" ve kabloların dalması çok daha zor olur.
4-6 Ay (Geçiş Dönemi)
Biyolojik saat (melatonin) devreye girer. 3 uykulu düzene geçilir. 4. ay civarında yaşanan "uyku gerilemesi" nedeniyle uykular kısalabilir. Gece uykusuna yatma saati genellikle 19:00-20:00 civarına çekilmeye başlar.
7-9 Ay (Stabilizasyon)
Bebeğiniz şu an bu grupta. 3. kısa uyku (şekerleme) bu dönemde kalkar ve bebek 2 sağlam gündüz uykusuna döner. Akşam saatlerinin süresi (son gündüz uykusu ile gece uykuları arası) en uzun süredir ve yaklaşık 3,5 saat biliniyor.
10-12 Ay (Sabah Uykusunun Kısalması)
Bebek hala 2 uyku yapar ancak sabah uykusuna direnç gösterir. Bu dönemdeki bebeğin 2 uykusunu tutmak, gece uykularının kalitesi için önemlidir.
12-24 Ay (Tek Uykuya Geçirme)
15-18 arası. aylar arasında bebeklerin gündüz uykusunu bire bırakırlar. Bu geçiş döneminde bebek bir gün tek uyku, bir gün çift uyku yapabilir. Tek hastalıklar geçildiğinde, öğle uykuları genellikle saat 12:30-13:00 civarında başlar.
2 Yaş ve 3 Yaş (Bağımsızlık)
2 yaşında hala beslenmenin uykusu çok kritiktir. 3 yaşta doğru bazı çocukların gündüz uykusu tamamen bırakılabilir. Gündüz uyumuyorsa, gece uykusuna daha erken (örneğin 19:30) yatırılmasının kesilmesi.
Önemli Notlar:
(*) 7-9 Ay: 3. uyku genellikle 16:30'dan sonra sarkmamalıdır, aksi halde gece uykusunu bozar.
( ) 12-24 Ay: Tek kayıt erken sınavı (12. aydan önce) akşam saatlerinde aşırı huysuzluğa neden olabilir.
( ) 3 Yaş: Gündüz uykusu kalksa bile raporu gün ortasında 1 saat "sessiz zaman" (kitaplara bakma, sakin oyun) tanımak dinlendiricidir.
0-3 Ay (Yenidoğan Dönemi)
Bu dönemde "rutin" beklemek zordur. Bebekler genellikle çalışır, kısa bir süre etrafa bakar ve tekrar uyurlar. Uyanık kalma süresi 1.5 saat geçtiktense bebek "aşırı yorulur" ve kabloların dalması çok daha zor olur.
4-6 Ay (Geçiş Dönemi)
Biyolojik saat (melatonin) devreye girer. 3 uykulu düzene geçilir. 4. ay civarında yaşanan "uyku gerilemesi" nedeniyle uykular kısalabilir. Gece uykusuna yatma saati genellikle 19:00-20:00 civarına çekilmeye başlar.
7-9 Ay (Stabilizasyon)
Bebeğiniz şu an bu grupta. 3. kısa uyku (şekerleme) bu dönemde kalkar ve bebek 2 sağlam gündüz uykusuna döner. Akşam saatlerinin süresi (son gündüz uykusu ile gece uykuları arası) en uzun süredir ve yaklaşık 3,5 saat biliniyor.
10-12 Ay (Sabah Uykusunun Kısalması)
Bebek hala 2 uyku yapar ancak sabah uykusuna direnç gösterir. Bu dönemdeki bebeğin 2 uykusunu tutmak, gece uykularının kalitesi için önemlidir.
12-24 Ay (Tek Uykuya Geçirme)
15-18 arası. aylar arasında bebeklerin gündüz uykusunu bire bırakırlar. Bu geçiş döneminde bebek bir gün tek uyku, bir gün çift uyku yapabilir. Tek hastalıklar geçildiğinde, öğle uykuları genellikle saat 12:30-13:00 civarında başlar.
2 Yaş ve 3 Yaş (Bağımsızlık)
2 yaşında hala beslenmenin uykusu çok kritiktir. 3 yaşta doğru bazı çocukların gündüz uykusu tamamen bırakılabilir. Gündüz uyumuyorsa, gece uykusuna daha erken (örneğin 19:30) yatırılmasının kesilmesi.
Önemli Notlar:
(*) 7-9 Ay: 3. uyku genellikle 16:30'dan sonra sarkmamalıdır, aksi halde gece uykusunu bozar.
( ) 12-24 Ay: Tek kayıt erken sınavı (12. aydan önce) akşam saatlerinde aşırı huysuzluğa neden olabilir.
( ) 3 Yaş: Gündüz uykusu kalksa bile raporu gün ortasında 1 saat "sessiz zaman" (kitaplara bakma, sakin oyun) tanımak dinlendiricidir.
B
Büşra K. ..
9 Mart 2026 11:39
5 ay 12 günlük bebeğim 3 defa Gündüz uykusu yapıyor ve bunlar genelde 20 dakika 30 dakika oluyor Normal mi hocam
A
Asena C.
9 Mart 2026 11:42
9 aylık ilk uykusunu 1.30 saat ikinci uykusu 45 dk gibi ama sabah 5te uyanmak için direniyor en geç 6 😔
G
Gökçe B.
9 Mart 2026 11:47
22,5 aylık öğle uykusu süresi ne kadar olmalı
İ
İlkin D.
9 Mart 2026 14:56
Fatma Hanım kızım 6 aylık oldu ama neredeyse 5.5 aylıktan beri Stabilizasyon dediğiniz dönemi yaşıyoruz. Biz böyle bir şeyi yaşayabilir miyiz 7-9 ay demişsiniz. Yoksa bu bir uyku gerilemesi midir? 🙏🏻🌺
Z
Zuhal Y.
10 Mart 2026 12:35
Paylaşımınız içeriği sayesinde oldukça faydalı olabilecekken, muhtemelen otomatik yapılan çeviri nedeniyle ne yazdığı anlaşılamaz halde. 3 kez okudum. Bazı yerleri hala anlayamadım. Mesela "Tek kayıt erken sınavı akşam saatlerinde aşırı huysuzluğa neden olabilir" cümlesi ne anlatıyor? Naçizane tavsiyem paylaşım öncesi yazınıza bir göz gezdirmeniz, böylelikle emeğinize de yazık olmamış olur.
B
Berrin G.
10 Mart 2026 21:58
Bebegim gunduz uykularini kucagimda yapiyor birakinca kalkiyor 6 aylik nasil bir yol izliyebilirim acaba? Tessekurler
A
Aslınur H.
10 Mart 2026 22:08
Bebeğim 3.5 aylık herhangi bir sağlık sorunu yok dogdugu ikinci haftadan beri gece uykusuna 23 ten önce geçmiyor uyumayı sevmiyor tüm günüm onu uyutmakla geçiyor uyku hijyenine uyanıktık sürelerine dikkat ediyorum ama uykuya kucağıma pilates topunun üstünde bi saat zıpladıktan sonra geçiyor. Neyi eksik yapıyorum karnı tok alto temiz oda ısısı ideal akşam üstü sessiz loş ortam rutin vs. Herkese dikkat ediyorum ama bir türlü olmuyor neden yapamıyorum kendimi çok yetersiz hissediyorum
E
Ezgi B.
10 Mart 2026 23:57
11 aylık ama geceleri çok uyanıyor gündüz iki uyku yapıyor son uykusu 16 16.30 civarı oluyor gece uykusuna 8-9 gibi geçiyor ama bu gece uyanmalarını napıcaz ya perişan oluyorum emiyor bu ara da
E
Esra K.
11 Mart 2026 01:05
Oğlum şuan 19 aylık 18. Ayda başladı düzensizlik ondan öncesinde uyku rutinimiz cok iyidi gece kalkmalari hemen hemen yoktu diyebilirim şimdiyse ne gündüz ne gece ben zorlarsam uyuyo ve buda beni cok yoruyo gündüzleri zorla da olsa 12.30 14.00 arası ogle uykusu akşam 21.00 akşam uykusunu yaptırıyorum ama gece 12 de bi basliyo sabaha kadar saat başı uyaniyo ve sürekli salliyorum bırakınca uyaniyo ne yapsam da düzene girer
S
Sümeyra
11 Mart 2026 09:48
Kızım bir yaşında hiç bir zaman bir uyku düzeni olmadı iki kez uyku eğitimi aldık uyutamadılar kendi düzenş de yok arabada yada gezerek uyursa uyuyor gece gündüz gezdiriyoruz çözüm öneriniz var mı
C
Cansel B.
16 Mart 2026 04:02
Bebeğim 4 ay 15 günlük uyku düzeni oluşturmak istiyorum her gün aynı saatlerde uyutmaya çalışıyorum istikrarlı olursa alışır diye ama ben uyutmak istediğimde çok fazla ağlamaya başlıyor ve uyuduğundaysa 20-30 dk kadar uyuyup geri uyanıyor gece uykuları da 19:00 - 20:00 arasında uyutmaya çalışıyorum ancak yine başarısız oluyorum ne kadar denersem deneyeyim 00:00 dan önce uyutamıyorum ve geceleride sürekli uyanıp emmek istiyor toplam günde 10 saati geçmiyor uykusu ne yapabilirim yada nasıl bir uyku eğitimi vermem gerekir
Ş
Şeyda S.
27 Mart 2026 10:58
Bebeğim 7 ay 11 günlük düzenli bir uyku rutinimiz yok. Uykuya geçiş çok zor. Emerek uyurdu ama artık uyumuyor pek. Sallamaktan hoşlanmıyor. Yatağında kendi kendine de ağlıyor. Uykuya nasıl geçirebilirim. Gece de çok sık uyanıyor ve anca memede geri dönüyor Uykuya. Bebeğim 11 kilo acaba kilosu yüzünden mi
K
Kutsal K.
29 Mart 2026 14:25
Oğlum şuan 19 aylık 18. Ayda başladı düzensizlik ondan öncesinde uyku rutinimiz cok iyidi gece kalkmalari hemen hemen yoktu diyebilirim şimdiyse ne gündüz ne gece ben zorlarsam uyuyo ve buda beni cok yoruyo gündüzleri zorla da olsa 12.30 14.00 arası ogle uykusu akşam 21.00 akşam uykusunu yaptırıyorum ama gece 12 de bi basliyo sabaha kadar saat başı uyaniyo ve sürekli salliyorum bırakınca uyaniyo ne yapsam da düzene girer
Z
Zeynep B.
31 Mart 2026 16:47
Bebegim gunduz uykularini kucagimda yapiyor birakinca kalkiyor 6 aylik nasil bir yol izliyebilirim acaba? Tessekurler
B
Berrin G.
31 Mart 2026 16:57
Aynı şeyi yaşıyorum nasıl çözüm bulabilirim hiç bir fikrim yok işe başlamam çok yakın bakıcısının kucağında uyusun istemiyorum