Uyku Eğitimine Ne Zaman Başlanmalı ?

376 görüntüleme
Fatma U.

Fatma U.

Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog

22 Aralık 2025 11:14
Uyku eğitimine başlamak için en ideal zaman, bebeğin biyolojik ritminin (sirkadiyen ritim) oturmaya başladığı ve gece-gündüz ayrımını yapabildiği 4. ve 6. aylar arasıdır.
Bir psikolog gözüyle bu süreci şu temel noktalara ayırabiliriz:
Neden 4-6 Ay Arası?
* Melatonin Salgısı: Bebeğin vücudu bu dönemde uyku hormonu olan melatonini daha düzenli salgılamaya başlar.
* Beslenme Düzeni: Çoğu bebek bu aylarda fiziksel gelişimini tamamlayarak gece boyunca (veya uzun süre) beslenmeden durabilecek kapasiteye ulaşır.
* Alışkanlık Kazanımı: 6. aydan sonra bebeklerde "ayrılık kaygısı" ve güçlü alışkanlıklar başlar; bu nedenle eğitimi 4-6 ay bandında vermek genellikle daha kolay sonuç verir.
Başlamadan Önce Bilmeniz Gerekenler
* Bireysel Farklılıklar: Her bebek aynı değildir. Bebeğinizin kronolojik yaşından ziyade gelişimsel hazır bulunuşluğu (kilo alımı, sağlık durumu) daha önemlidir.
* Güvenli Bağlanma: Uyku eğitimi, bebeği ağlamaya terk etmek değildir. Amaç, bebeğe kendi kendini sakinleştirme becerisini, sizin güvenli desteğinizle öğretmektir.
* Rutin Oluşturma: Eğitime başlamadan en az 1-2 hafta önce tutarlı bir uyku öncesi rutini (banyo, kitap, pijama gibi) oluşturmanız süreci kolaylaştırır.
Özetle: Bebeğiniz 4 ayın sonuna geldiyse, doktorunuz gelişimini onaylıyorsa ve siz ebeveyn olarak kendinizi duygusal olarak hazır hissediyorsanız başlayabilirsiniz.
B

Büşra K. ..

22 Aralık 2025 11:27
Hocam ay ay bebeklerin uyanıklık sürelerini paylaşır mısınız
G

Gökçin N.

22 Aralık 2025 11:46
Uyanıklık süresi,kaç uyku paylaşırsanız seviniriz
Z

Zeynep C.

22 Aralık 2025 12:01
Hocam merhaba 3,5 aylık erkek genelde 8 gibi uyuyor ve mama için 3-4 saatte bir kalkarak sabah 7-8e kadar uyuyor uyku eğitimiyle geceleri daha damı uzatmış olurum yoksa uyku eğitimine ihtiyacımız yokmu karar veremiyorum?
C

Ceylan

22 Aralık 2025 13:31
Hocam 1 yasinda birlikte uyuyoruz.gece memeyi cok ariyor.simdiden sonra nasil ayrilmaliyiz.
Ö

Özge A. ..

22 Aralık 2025 14:13
Hocam mrb 10 haftalik bi bebegim var kucak dışında uyumuyor ayrıca surekli sıçraması var neden dir ? Ne yapicam bilemedim .
M

Melek B.

23 Aralık 2025 04:31
5.5 aylık memede uyuyor sadece nasıl meme olmadan uyutacağım bilmiyorum. Uyku- emme saatini denk getirmeye çalıştım ilk haftalar ve aylardır böyle devam ediyor. Şuan nasıl düzelteceğim?
M

Melike M.

23 Aralık 2025 05:19
@Melek Bükte Uyku ile meme eşleşmesini kesin önce.Bebeğiniz meme olmadan uyuyabileceğini bilmeli.uykudan30-40 dk önce emzirin
Y

Yasmin K.

23 Aralık 2025 15:46
Hocam 3.5 aylık gece uykusuna6.30 da geciyocok mu ereken acsbs

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir