Uyku Eğitimine Ne Zaman Başlanmalı ?
376 görüntüleme

Fatma U.
Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog
22 Aralık 2025 11:14
Uyku eğitimine başlamak için en ideal zaman, bebeğin biyolojik ritminin (sirkadiyen ritim) oturmaya başladığı ve gece-gündüz ayrımını yapabildiği 4. ve 6. aylar arasıdır.
Bir psikolog gözüyle bu süreci şu temel noktalara ayırabiliriz:
Neden 4-6 Ay Arası?
* Melatonin Salgısı: Bebeğin vücudu bu dönemde uyku hormonu olan melatonini daha düzenli salgılamaya başlar.
* Beslenme Düzeni: Çoğu bebek bu aylarda fiziksel gelişimini tamamlayarak gece boyunca (veya uzun süre) beslenmeden durabilecek kapasiteye ulaşır.
* Alışkanlık Kazanımı: 6. aydan sonra bebeklerde "ayrılık kaygısı" ve güçlü alışkanlıklar başlar; bu nedenle eğitimi 4-6 ay bandında vermek genellikle daha kolay sonuç verir.
Başlamadan Önce Bilmeniz Gerekenler
* Bireysel Farklılıklar: Her bebek aynı değildir. Bebeğinizin kronolojik yaşından ziyade gelişimsel hazır bulunuşluğu (kilo alımı, sağlık durumu) daha önemlidir.
* Güvenli Bağlanma: Uyku eğitimi, bebeği ağlamaya terk etmek değildir. Amaç, bebeğe kendi kendini sakinleştirme becerisini, sizin güvenli desteğinizle öğretmektir.
* Rutin Oluşturma: Eğitime başlamadan en az 1-2 hafta önce tutarlı bir uyku öncesi rutini (banyo, kitap, pijama gibi) oluşturmanız süreci kolaylaştırır.
Özetle: Bebeğiniz 4 ayın sonuna geldiyse, doktorunuz gelişimini onaylıyorsa ve siz ebeveyn olarak kendinizi duygusal olarak hazır hissediyorsanız başlayabilirsiniz.
Bir psikolog gözüyle bu süreci şu temel noktalara ayırabiliriz:
Neden 4-6 Ay Arası?
* Melatonin Salgısı: Bebeğin vücudu bu dönemde uyku hormonu olan melatonini daha düzenli salgılamaya başlar.
* Beslenme Düzeni: Çoğu bebek bu aylarda fiziksel gelişimini tamamlayarak gece boyunca (veya uzun süre) beslenmeden durabilecek kapasiteye ulaşır.
* Alışkanlık Kazanımı: 6. aydan sonra bebeklerde "ayrılık kaygısı" ve güçlü alışkanlıklar başlar; bu nedenle eğitimi 4-6 ay bandında vermek genellikle daha kolay sonuç verir.
Başlamadan Önce Bilmeniz Gerekenler
* Bireysel Farklılıklar: Her bebek aynı değildir. Bebeğinizin kronolojik yaşından ziyade gelişimsel hazır bulunuşluğu (kilo alımı, sağlık durumu) daha önemlidir.
* Güvenli Bağlanma: Uyku eğitimi, bebeği ağlamaya terk etmek değildir. Amaç, bebeğe kendi kendini sakinleştirme becerisini, sizin güvenli desteğinizle öğretmektir.
* Rutin Oluşturma: Eğitime başlamadan en az 1-2 hafta önce tutarlı bir uyku öncesi rutini (banyo, kitap, pijama gibi) oluşturmanız süreci kolaylaştırır.
Özetle: Bebeğiniz 4 ayın sonuna geldiyse, doktorunuz gelişimini onaylıyorsa ve siz ebeveyn olarak kendinizi duygusal olarak hazır hissediyorsanız başlayabilirsiniz.
B
Büşra K. ..
22 Aralık 2025 11:27
Hocam ay ay bebeklerin uyanıklık sürelerini paylaşır mısınız
G
Gökçin N.
22 Aralık 2025 11:46
Uyanıklık süresi,kaç uyku paylaşırsanız seviniriz
Z
Zeynep C.
22 Aralık 2025 12:01
Hocam merhaba 3,5 aylık erkek genelde 8 gibi uyuyor ve mama için 3-4 saatte bir kalkarak sabah 7-8e kadar uyuyor uyku eğitimiyle geceleri daha damı uzatmış olurum yoksa uyku eğitimine ihtiyacımız yokmu karar veremiyorum?
C
Ceylan
22 Aralık 2025 13:31
Hocam 1 yasinda birlikte uyuyoruz.gece memeyi cok ariyor.simdiden sonra nasil ayrilmaliyiz.
Ö
Özge A. ..
22 Aralık 2025 14:13
Hocam mrb 10 haftalik bi bebegim var kucak dışında uyumuyor ayrıca surekli sıçraması var neden dir ? Ne yapicam bilemedim .
M
Melek B.
23 Aralık 2025 04:31
5.5 aylık memede uyuyor sadece nasıl meme olmadan uyutacağım bilmiyorum. Uyku- emme saatini denk getirmeye çalıştım ilk haftalar ve aylardır böyle devam ediyor. Şuan nasıl düzelteceğim?
M
Melike M.
23 Aralık 2025 05:19
@Melek Bükte Uyku ile meme eşleşmesini kesin önce.Bebeğiniz meme olmadan uyuyabileceğini bilmeli.uykudan30-40 dk önce emzirin
Y
Yasmin K.
23 Aralık 2025 15:46
Hocam 3.5 aylık gece uykusuna6.30 da geciyocok mu ereken acsbs