Uyku Eğitimi Yöntemleri 🌼

253 görüntüleme
Fatma U.

Fatma U.

Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog

2 Ocak 2026 13:02
1. Yatır-Kaldır (Al/İndir) Yöntemi
Bu yöntemde, sızıntıların önlenmesi, fiziksel temasla güvenliğin aşılanması amaçlanmaktadır.

Nasıl Uygulanır? Bebek büyümeye bırakılır. Eğer ağlarsa hemen kucağa alınır ve sakinleşene kadar tutulur. Bebek sakinleştiği (ama henüz uyumadığı) ve tekrar yatağa bırakılır.

Psikolojik Bakış: Ebeveynin "ihtiyacın olduğunda yanındayım" mesajını en net tavsiyesi. Ancak bebek çok sık yukarı-aşağı hareket ettiği için bazen daha fazla uyarlanabilir; bu yüzden sabır ve sakinlik gerektirir.

2. Kademeli Destek Kesme (Sandalyeyle Uzaklaşma)
Bebeğin ebeveynlerinin bakımı sırasında ebeveynlerinin varlığına yönelik ihtiyaçları yavaş yavaş azaltmayı sağlar.

Nasıl Uygulanır? İlk birkaç gece yatağında hemen yanında oturarak (dokunarak veya pışpışlayarak) destek verilmektedir. Birkaç günde bir sandalye yataktan biraz daha değiştirilir. En sonunda ebeveyn kapısının çıkar.

Psikolojik Bakış: "Ayrılık kaygısı" yaşayan bebekler için idealdir. Bebeğin ebeveyni görmeye devam etmesi güven verir, fiziksel bağlantının yapısı ona kendi içindekilerle başbaşa anlatım öğretilir.

Önemli Not: Her iki yöntemde de en kritik noktanın tamamlanmasıdır . Bebeğinizin mizacı ve sizin sabırsızlığınız hangi yöntemin daha başarılı bir şekilde belirlendiğini belirler.
F

Funda Ç.

2 Ocak 2026 13:09
Merhaba belki alakasız bir yere yazıyorum kusura bakmayın. Oğlum 1 yaş 11 aylık sünnet yapılması uygun mu idrar deliği biraz darmış onunda açılması gerekiyor nasıl bir yol izlemeliyiz @Osman Gönülal
T

Tuğba Ç.

2 Ocak 2026 13:15
Kızım iyileşsin hemen deneyeceğim çünküsadece kucağımda uyması artık çokyoruyor beni
S

Sevil C.

2 Ocak 2026 15:48
Merhaba kızım 5 ay 18 günlük geceleri uykuya geçişte çok ağlıyor. Emerek uykuya dalmaya alıştı ancak emzik de kabul etmedi biberon da. Bazen emmek de istemiyor. Gece de en az 2 3 sefer uyanıyor beslenmek için. Nasıl bir yol izlemeliyim?
C

Ceren ..

2 Ocak 2026 18:54
merhaba kızım 6.5 aylık ben yatır kaldır tekniğiyle deniyorum ama kızım çok direniyor uyumuyor asla benim de takatim kalmadı artık her uyutma çabam 1 saat emerek uyuyordu şimdi onunla da uyumuyo sallıyor eşim ben uyutamıyorum gece saat başı uyanıp emmek istiyo ne yapacağımı şaşırdım

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir