Uyku Eğitimi Yöntemleri ❓
638 görüntüleme

Fatma U.
Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog
13 Aralık 2025 09:06
Uyku eğitimi, 4 ila 6 aylık bebeklerin dış yardıma (sallama, emzirme) ihtiyaç duymadan kendi kendine uyumayı öğrenme sürecidir.
1. Ön Koşullar
Zamanlama: En uygun dönem 4-6 ay arasıdır. Bebeğin fizyolojik olarak hazır olması önemlidir.
Rutin: Her gece aynı sırada uygulanan tutarlı bir uyku rutini (banyo, masaj, kitap, yatağa koyma) şarttır.
Kural: Bebeği yatağa daima uykulu ama uyanık (gözleri açık) koymak, eğitimin temelini oluşturur.
2. İki Ana Yaklaşım
Uyku eğitimi yöntemleri genellikle bebeğin ağlamasına verilen tepkiye göre ayrılır:
A. Kontrollü Ağlama (Ferber Metodu)
Bu yaklaşımda, bebeğin ağlamasına belirlenen ve her seferinde uzatılan sürelerde (örneğin 3 dakika, sonra 5 dakika, sonra 10 dakika...) izin verilir. Ebeveyn, sadece kısa kontrol ziyaretleri yapar, bebeği yataktan almaz. Amaç, bebeğin kendi kendini rahatlatmayı öğrenmesini sağlamaktır. Hızlı sonuç verebilir.
B. Ağlatmadan/Sandalye Metodu
Bu yaklaşım, bebeğin yanında kalarak ve duygusal desteği koruyarak ilerler. Ebeveyn, uykuya dalarken bebeğin hemen yanında oturur, ancak fiziksel desteği (dokunma, pışpışlama) her gece aşamalı olarak geri çeker ve sandalyeyi yatağın yanından yavaşça uzaklaştırır. Bu yöntem daha uzun sürer, ancak ebeveyn-bebek bağını daha çok desteklediği düşünülür.
3. Başarı Anahtarı
Başarılı bir eğitim için, seçilen yöntemde tutarlılık esas; sabırlı olmak ve yöntemi hem gece hem de gündüz uykularında aynı kararlılıkla uygulamak gerekir.
1. Ön Koşullar
Zamanlama: En uygun dönem 4-6 ay arasıdır. Bebeğin fizyolojik olarak hazır olması önemlidir.
Rutin: Her gece aynı sırada uygulanan tutarlı bir uyku rutini (banyo, masaj, kitap, yatağa koyma) şarttır.
Kural: Bebeği yatağa daima uykulu ama uyanık (gözleri açık) koymak, eğitimin temelini oluşturur.
2. İki Ana Yaklaşım
Uyku eğitimi yöntemleri genellikle bebeğin ağlamasına verilen tepkiye göre ayrılır:
A. Kontrollü Ağlama (Ferber Metodu)
Bu yaklaşımda, bebeğin ağlamasına belirlenen ve her seferinde uzatılan sürelerde (örneğin 3 dakika, sonra 5 dakika, sonra 10 dakika...) izin verilir. Ebeveyn, sadece kısa kontrol ziyaretleri yapar, bebeği yataktan almaz. Amaç, bebeğin kendi kendini rahatlatmayı öğrenmesini sağlamaktır. Hızlı sonuç verebilir.
B. Ağlatmadan/Sandalye Metodu
Bu yaklaşım, bebeğin yanında kalarak ve duygusal desteği koruyarak ilerler. Ebeveyn, uykuya dalarken bebeğin hemen yanında oturur, ancak fiziksel desteği (dokunma, pışpışlama) her gece aşamalı olarak geri çeker ve sandalyeyi yatağın yanından yavaşça uzaklaştırır. Bu yöntem daha uzun sürer, ancak ebeveyn-bebek bağını daha çok desteklediği düşünülür.
3. Başarı Anahtarı
Başarılı bir eğitim için, seçilen yöntemde tutarlılık esas; sabırlı olmak ve yöntemi hem gece hem de gündüz uykularında aynı kararlılıkla uygulamak gerekir.

Fatoş G. ..
13 Aralık 2025 09:11
Bebeğim 12. Ayında ve biz hala gerekirse kucakta uyutup sonra yatağa koyuyoruz. Sık sık uyanan bir bebek oldugu için çoğu zaman yanımiza yatırıyoruz. Ama bu durum çok zor olmaya başladı. Bu arada bebeğimizin yatağı bizimkine bitişik.kizimin desteksiz uykuya geçmesi içinilk adım ne olmalı?

Dorşin T. B.
13 Aralık 2025 09:14
Bebeğim pişpişle uyuyor bunu nasıl kesebilirm geceleri uyanınca ya memede uyuyor yada pişpiş veya popoya patpat ile
E
Ezgi B.
13 Aralık 2025 09:18
Sallanarak uyuyoruz ya da meme de çok nadir kendi kendine de uyuyabiliyor ama hala bi uyku düzeni yapamadık 8. Aydayız nasıl bişeyler yapmamız lazım gece de iki saatte bir uyanıp meme emip öyle tekrar yatıyor kesintisiz bir uykusu da yok gece ,

Nalın A.
13 Aralık 2025 09:56
Kızım hemen hemen her saat başı yada nadirde olsa iki saatte bir uyanıp meme emip öyle uyuyor. Aslında uyku sorunu yok temasla uyuma sorunu var sanırım bu yüzden uyanıyor.Egitime nasıl başlamalı ve nasıl devam ettirmeliyim. Kızım8 aylık.
N
Nurten
13 Aralık 2025 10:35
Fatma Hanım merhaba 7. Ayda bebekler gündüz kaç saat uyumalı? Aralıklar nasıl olmalı acaba?
B
Büşra K. ..
13 Aralık 2025 10:42
Fatma Hanım merhaba ay ay bebeklerin uyanıklık sürelerini paylaşır mısınız
A
Arzu T.
13 Aralık 2025 15:29
Merhaba, oğlum 4 ay 18 günlük ayakta sallayarak bazen memede uyuyor. Yanında deyilsem asla uyumuyor ağlıyor, yalnız kalınca elleri eserek ağlıyor ne yapmalıyım bilmiyorum
N
Neslihan Ç. ..
13 Aralık 2025 21:37
Kızım 3 aylıkken bunu bir kaç kez denedim ama kısa süreli uyudu, yarım saat gibi. Belki küçük olduğunu için hazır değildi ya da uzun bir süre denediğimde bir fark oluşacaktı
H
Hatice K.
14 Aralık 2025 20:28
Merhabalar Fatma hanım, 3 aylık bir anneyim 😊
Bebeğimi uyutuyorum şimdiden uyku düzenine , aynı saatlerde uyutmaya başladım fakat ne zaman yatağına koysam uyanıyor. Önce ayaklarını koyup sonra başını koyuyorum ki kendisini güvende hissetsin ama nafile.. uyanıyor ve beni hep yanında istiyor gündüzleri böyle genelde geceleri ise beşiği yatağımın yanında olduğu için yanında olduğumu bilip, hissedip mi uyuyor anlamıyorum ama gündüzlere çare bulamıyorum. Lütfen okursanız bana bi yardımcı olur musunuz. :)
Bebeğimi uyutuyorum şimdiden uyku düzenine , aynı saatlerde uyutmaya başladım fakat ne zaman yatağına koysam uyanıyor. Önce ayaklarını koyup sonra başını koyuyorum ki kendisini güvende hissetsin ama nafile.. uyanıyor ve beni hep yanında istiyor gündüzleri böyle genelde geceleri ise beşiği yatağımın yanında olduğu için yanında olduğumu bilip, hissedip mi uyuyor anlamıyorum ama gündüzlere çare bulamıyorum. Lütfen okursanız bana bi yardımcı olur musunuz. :)
N
Nargiza Y.
15 Aralık 2025 08:08
Bebeğim 15 haftalık bu xamanakadar güzel uykusu vardı. Şimdi gece her1 saatdr uyanıyor. 2buçuk aylıkken 2tane diş çıkartdı. 10 gündür gece uykuları bozuldu. Kendi kendine oynuyor sonra aglamaya başlıyor. Kucaga almadan uyumuyor. Eskiden hafifce dokunsam uyuyakalıyordu. Gündüzleride 50dk uyuyor fazla uyumuyor.
A
Ayşe F.
15 Aralık 2025 18:33
İkinci çocuğu büyütüyorum.ikisinde de rutinleri denedim.yok olmuyor.cidden var kendi kendine uyuyan bebekler?
A
Ayşe K.
15 Aralık 2025 22:01
Bebeğim 5 buçuk aylık sadece memede uyuyor. Bu alışkanlığı 4.ay ataklarında edindi. Daha öncesinde yatağa koyuyordum ninni söylüyodum dalıyodu uykuya. Gündüzleri emerek uyuyor fakat gece olduğu zaman uykusu olsada uyumuyor. Gece 1de ancak uyutabiliyorum bu durumu eğitim ile mi çözeceğim? Çok zormuş gerçekten.

Seda C.
16 Aralık 2025 06:27
Merhaba annesinin uyurken yanında olmasını isteyen bebekler için uyku arkadaşı kullanımını öneriyor musunuz. Bu doğru bir yaklaşım olur mu cevap verirseniz beni aydınlatmış olacaksınız teşekkürler

Fatma U.
16 Aralık 2025 06:53
@Seda Candan Merhabalar 🌼uyku arkadaşını yapısı çok önemli. Kopacak parçasının olmaması, yüzünü kapatacak, veya dolanacak herhangi bir uzantıının olmaması gerekiyor.

Fatma U.
16 Aralık 2025 06:53
@Ayşe Karahan Evet uyku danışmanı ile çözmeniz daha konforlu ve sağlıklı olacaktır 🌼

Seda C.
16 Aralık 2025 06:54
@Fatma Uygur teşekkür ederim dikkate alacağım
Ş
Şahin
1 Ocak 2026 18:01
Merhaba benim bebişte yeni 5 aylık oldu yaklaşık 3 4 haftadır sürekli memede uyumak istiyor özellikle geceleri gözü kapalı ağlıyor ne yaparsak yapalım durmuyor ta ki onu kendi yatağıma alıp memeyi verene kadar normal düzene nasıl geçirebilirim aşırı yoruyor ve çok bunaldım🤦🏻♀️
K
Kübraaa
1 Ocak 2026 19:49
@Fatoş Gün 7. Ayda biz de şu an böyleyiz beşiğine gündüz uykularını kucakta yapıp dalınca koyuyorum ama gece uykusuna kendi dalıp bizim yatağımızda yatıyor beşiğe koyunca 30-40 dk sonra uyanıp ağlıyor bir türlü alıştıramadım kesintisiz asla 2-3 saat uyumaz 🥹 gece çok sık uyanıyor umarım çözebiliriz