😴 Uyku Eğitimi Nedir ve Nasıl İşler?

96 görüntüleme
Fatma U.

Fatma U.

Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog

11 Kasım 2025 10:25
Uyku eğitimi, sanılanın aksine bebeği ağlatmak ya da yalnız bırakmak değil, bebeğinizin kendi kendine huzurla uyumayı öğrenme sürecidir. Bu eğitim, genellikle 4. ay civarında, bebeğin uyku döngüleri olgunlaştıktan sonra başlar.

Uyku Eğitiminin Psikolojik Temeli: Uyku İlişkilendirmesi
Uyku eğitiminin ana hedefi, bebeğin uykuya dalmak için size veya herhangi bir dış desteğe olan bağımlılığını (uyku ilişkilendirmesi) ortadan kaldırmaktır. Bebeğiniz eğer her uykuya dalışında sallanıyor, emziriliyor veya kucakta gezdiriliyorsa, uyku döngüleri arasında her uyandığında (ki bu gece boyunca sıkça olur), aynı desteği tekrar talep eder. Bu durum, gece 7-8 kez, hatta 10 kez uyanmaya ve ebeveyn için tükenmişliğe yol açar.

Nasıl Uygulanmalıdır?
Uyku eğitimi, "uyutma saatlerinin travma olmasını" engellemeyi hedefler ve temel olarak şunları içerir:

Uyandırmayı Öğrenmek: Bebeği uykulu ama hafif uyanıkken yatağa koyunuz. Böylece uyandığında gördüğü yer (beşiği) ile uykuya daldığı yer aynı olur ve kendi kendine sakinleşerek uykuya dönmeyi öğrenir.

Tutarlı Rutin: Her gece aynı saatte, aynı adımları (banyo, masaj, kitap okuma) içeren sakin bir rutin oluşturunuz. Bu, bebeğin beynine "uyku zamanı" sinyalini güçlü bir şekilde verir.

Kademeli Destek Azaltma: Gece uyanmalarında hemen kucağa almak veya emzirmek yerine, önce daha pasif ve yerinde destekler (pışpışlama, sakin sesler, kısa süreli bekleme) kullanarak bebeğe geri uyuma şansı tanıyınız.

Uyku eğitimi, bebeğin güvenli bağlanmasını zedelemez; aksine, ona güvenli bir ortamda kendini regüle etme (düzenleme) becerisini kazandırır.
G

Gül

12 Kasım 2025 05:57
Hocam bizim uyku eğitimi işlemiyor çok sıkıntılı 13 aylık artık çok zorlaniyorum gece artık ne yapacağımı bilmiyorum çok yoruldum:(

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir