Uyku & Bebek 👶

574 görüntüleme
Fatma U.

Fatma U.

Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog

22 Mart 2026 18:17
Bebeklerde uyku, sadece bir dinlenme hali değil; beynin en yoğun çalıştığı, fiziksel büyümenin zirve yaptığı ve duygusal temellerin atıldığı aktif bir süreçtir.
Bunu üç ana sütunda inceleyebiliriz:
1. Nörolojik Mimari (Beyin Gelişimi)
Bebekler uykudayken beyinleri adeta bir şantiye gibi çalışır. Gün içinde öğrenilen yeni beceriler, sesler ve yüzler kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe aktarılır. Sinir hücreleri arasındaki bağlar (sinapslar) bu evrede güçlenir.
2. Fiziksel Restorasyon
Büyüme hormonunun büyük bir kısmı derin uyku sırasında salgılanır. Bu süreçte sadece boy ve kilo artışı değil, aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve doku onarımı da gerçekleşir.
3. Duygusal Regülasyon
Yeterli uyuyan bebeklerin stres hormonu (kortizol) seviyeleri dengelenir. Bu da bebeğin uyandığında daha huzurlu olmasını, çevresiyle daha sağlıklı etkileşime girmesini ve ebeveynleriyle güvenli bağlanma kurmasını kolaylaştırır.
Süreç Yönetimi İçin Küçük Bir İpucu:
Bebeklerin uyku döngüleri yetişkinlerden farklı olarak daha kısa ve daha fazla "hafif uyku" (REM) içerir. Bu yüzden sık uyanmaları biyolojik olarak normaldir; önemli olan bu uyanmalarda bebeğin kendini tekrar güvende hissederek uykuya dönebilmesidir.
D

Damla Ç.

22 Mart 2026 18:20
Anneyle babayla yatmayı nasıl ayırt edilebilir hocam 14 aylığız bir türlü ayrı yatmadı beşikten korkuyor yatmıyor nasıl bir yol izlenmeli geceleri hala emiyor
S

Sevil C.

22 Mart 2026 18:27
8 aylık bebek ilk 3 saat kesintisiz 2 3 saat aralikla gece 3 4 defa uyanmasi normal mi bazen 5e çıkıyor. 2 defasinda süt içiyor geri kalanı uykuya döndürüyorum beyaz gürültü ve pış pışla
S

Sümeyra

22 Mart 2026 18:40
1 yaş gece 5 kez kalkıyor hiç bir zaman uykuyu düzenleyemedik rutin var uyku eğitimi iki kez aldık işe yaramadı ne yapmalıyız nedenini anlayamıyoruz
S

Sümeyra

22 Mart 2026 18:43

Sevil Cabbarova

8 aylık bebek ilk 3 saat kesintisiz 2 3 saat aralikla gece 3 4 defa uyanmasi normal mi bazen 5e çıkıyor. 2 defasinda süt içiyor geri kalanı uykuya döndürüyorum beyaz gürültü ve pış pışla

Bence normal biz ilk defa dün 4 saat uyuduk kesintisiz yolda yoruldu diye o da yani bir yaşında düşünün
Ş

Şeyma K. ..

22 Mart 2026 18:52

Sevil Cabbarova

Benim de 9 aylık. İlk uykusu uzun sonra sizin gibi 2 3 saatte bi uyanıyor. Bende en fazla 2 kere besliyorum diğerlerinde uykuya döndürmeye çalışıyorum.
S

Selma ..

22 Mart 2026 21:57
Hocam merhaba,

Kızım 6 aylık uykusu 4. Ay gerilemesinde bozuldu ve tekrar düzelmiyor gündüzleri genelde yarım saat 45 dk geceleri ise saat başı uyanıyor.

Uyanıklık süresine dikkat ediyorum ama bir türlü uzatamıyorum kucakta pış pış ile uyuyor nasıl bir yol izlemeliyiz?
G

Gözde

23 Mart 2026 09:08
Merhaba hocam kızım 4,5 aylık 15. Haftadan beri uyku gerılemesı yaşıyoruz normalde mükemmel bır uyku rutınımız vardı ama gunduzlerı mahvoldu ancak dışarıda uyutabılıyorum evde on dk yarım saat ancak gecelerı uyuyor ama üç dört saat boyunca ağlıyor çok zor dalıyor uykuya ne yapabılırım
Ş

Şefika ..

24 Mart 2026 04:07
Hocam bebeğim 3,5 aylık. Memede uyuyor ve gaz almak için uyandırmaya kıyamıyorum. Uyandırmalı mıyım? Uyandırırsam çocuğa eziyet mi etmiş olurum?
A

Ayfer Ç.

24 Mart 2026 16:54
Kızım yaklaşık 2 aylık uykuya çok direniyor ve çok zor dalıyor dalmdan öncede bayağı ağlıyor nasıl bı yol izlemeliyim ? Genelde emiyor uyuyor 5 dk sonra uyanıyor ağlıyor ve bu döngü saatlerce sürüyor
F

Fatmanur A.

27 Mart 2026 01:19
19 aylık bebeğim gece uykuya geçemiyor kıvranıyor dönüp duruyor gaz çıkarıyor ama yine de dalamıyor sabaha karsı 3 kere kalkıyor 7 de de tamamen uyanıyor uykusuzluktan mahvoldum neden böyle oluyor
M

Merve

4 Nisan 2026 00:50
Merhaba hocam, bebeğim 11 aylık ve uykularıyla alakalı problem yaşıyorum. Gündüz 2 uyku yapıyor eğer yanında uyursam 1-1,5 saat uyuyor yanında uyumazsam çoğunlukla 40 dk bazen 50 bazen de 30 dk uyuyor. Geceleri ise 7:30 da uyuyor 22 gibi mama için kalkıyor sonra geri uyuyor ama saat 1-2 den sonra yatağında yatmıyor ve yanımızda yatmak istiyor ve emmek için 2-3 defa kalkıyor meme vermemeye çalıştığımda asla uyumuyor saatlerce direniyor ve bazen de ağlıyor. Nasıl bir yol izlemeliyim ve düzeltmeliyim bu durumu?
Z

Zehra U.

6 Nisan 2026 23:58
hocam buraya hemen hemen kendimce herşeyi denemiş ama başarılı olamamış artık çaresiz kalmış bir anne olarak yazıyorum 12 aylık dün tam 1 yaşında oldu ama doğduğundan beri hiç bir şekilde uyku düzenimiz olmadı gündüzleri bir şekilde idare ettim ama artık benim uyumam lazım geceleri 7-8 den sonrasını sayamıyorum sürekli uyanıyor ve memeye geliyor emzik kullanıyorum gece uyurken istemiyor arada onu veriyorum ama yine emmek istiyor 20:30/21:00 de uyuttuğum sabah 07.:00 ye kadar savaştığım bebek artık 22:00/23:00/24:00 bazen de 01:00 de uyuyor ve uykuya geçiş tamamen savaş vermek gibi birşey kucağımda sallanmak istiyor tam uyuyacak ayağıma gidiyor oda sıcaklığı buhar makinası vs her şey uygun odada hali hazır şekilde sadece benimle geniş bir şekilde yatıyor anlayacağınız çok yoruldum geçeceğini biliyorum ama ne kadar daha bu şekilde yorulcam bilmiyorum anneliğin bu kadar zor olduğunu tahmin etmezdim. Neyse iyi geldi içimi dökmek teşekkür ederim. Oğlum iyi ki benim oğlum. Bu aralar fazlasıyla yorgun olduğum için sinirlerim bozulmuş olabilir ama toparlayacağım ❤️
A

Ayşegül İ.

7 Nisan 2026 09:01
Benimde bebeğim 6 aylık 4. Aydan sonra geceleri 20-30’dk da bir uyanmaya başladı artık yorgunluktan dayanamıyorum
B

Berfin U.

9 Nisan 2026 15:34
Kizim 15.5 aylik gunduz tek uykuya gecti ancak gece 22:00 den once uyumuyor gece boyunca 3-4 kez kalkiyor bazen geri uyumasi bir saat suruyor. Sabah 7 de kalkiyor oglen 14-15 e kadar uyumuyor cok yoruldum artik uykusuzluktan ne yapmaliyim :(
T

Tuğba N. Ş.

14 Nisan 2026 07:44
Hocam 5 aylık bir bebek için uyku düzenini nasıl rutin hale getirebilirim akşamları ortalama saat kaçta uyutmaya başlayabilirim

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir