Tuvalet Eğitimine Başlama Yaşı

91 görüntüleme
D

Derya Ç. ..

18 Eylül 2025 13:25
Merhaba 20 aylık oğlum var 4-5 kelimelik cümleleri ile kendini çok güzel ifade ediyor. Çiş kaka nedir tuvaleti klozeti biliyor. Koltuk arkasında kaka yapıyor, 2-3 saat bezi kuru kalıyor ve bez istemiyor. Nasıl bir yol izlemeliyim bu kadar küçük başlayanlar oldu mu? Bir yanım çok erken diyor bir yanım çoğu kriteri sağlıyor diyor. Tecrübeli anneler neler yaptınız?
E

Elif D.

Psikolojik Danışman

18 Eylül 2025 16:37
Tuvalet eğitimi kadar eğitim öncesi tuvalet iletişimi çok önemli. Siz bunuda başarmışsınız. Bebeğiniz hakim mahremiyet gelişmeye başlamış. Bezden rahatsız oluyor kaslarınında gelişimini gözlemlemişsiniz. En kritik nokta bebeğin hazır bulunuşu ve annenin değerli gözlemleri. Kitabi olarak 18. Aydan itibaren tuvalet eğitimine başlanabilir. İdeal aylar 2-3 yaş aralığıdır genelleme yapacak olursak. Fakat her bebek tek ve biricik kendi ritmini kendi yakalıyor. Çocuğunuzu gözlemleyerek hazır bulunuşluğuna karar verecek en sağlıklı kişi sizsiniz 💚
D

Dilek ..

22 Eylül 2025 19:52
Elif hanım benim oğlum da aynı. 15. Aylık. Erkek. Çiş eğitimine başlamıştım. Cise götürüyordum. Deprem oldu çok korktum ara verdim. Tekrar başlasam diye düşünüyorum. Ne yapmalıyım
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

23 Eylül 2025 08:08
Merhaba 🌼 Oğlunuzun kendini cümlelerle ifade etmesi, tuvaletin işlevini bilmesi ve bezden rahatsız olması, tuvalet eğitimine başlamak için olgunlaştığının önemli işaretleridir. Bu kadar küçük yaşta başlamak erken gibi görünse de, çocuğun gösterdiği bu sinyaller aslında doğru zamanın geldiğini gösterir. Tuvalet eğitimine başlarken sabırlı ve tutarlı olmanız çok önemli. Öncelikle evde bir lazımlık veya tuvalet adaptörü bulundurun. Çocuğunuzu günde birkaç kez, özellikle uykudan veya oyundan sonra lazımlığa oturtmayı deneyin. Başlangıçta tuvaletini yapmasa bile bu süreci olumlu pekiştirerek (örneğin, "aferin, çok güzel oturdun") destekleyin. Herhangi bir kaza yaşandığında kızmayın veya ceza vermeyin. Bu, onun bu sürece karşı olumsuz bir duygu geliştirmesine neden olabilir.
Mine D. .

Mine D. ..

Çocuk Gelişim Uzmanı

25 Eylül 2025 20:39
@Derya Çekirdek Merhabalar. Verdiğiniz bilgilere göre oğlunuzun hazırbulunuşluğu başlamış gibi ancak yine de iyice gözlemlemelisiniz. Başlayacağınız dönemde hayatınızda kritik değişimler(ev değişimi, yeni kardeş vs gibi) olmamasına dikkat edin. Çömelme kalkma gibi becerileri yerine getiriyor olması, düğmesiz alt kıyafetlerini(eşofman gibi)indirip kaldırabilmesi süreci hızlandırması açısından önemli. Normalde hazırbulunuşluk için önceden 24-36 ay diyorduk ancak son bilgilere göre 18. Ayından itibaren tuvalet alışkanlığı kazandırmaya başlanabiliyor. Tabiki çocuğun gelişim ve hazır bulunuşluğu göz önünde bulundurularak🙏🏼 kriter olarak değil ama hem sizin hem de çocuğunuzun durumuna göre karar vermenizi tavsiye ederim. Ekstrem bir durum olmadıkça tuvalet eğitimine başladığımızda vazgeçmemelisiniz ki tutarsız durumlar yaşamayın. Karar verdiğiniz durumda başlama süreci hakkında yine konuşabiliriz 😊

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir