Tuvalet Eğitimi

35 görüntüleme
N

Nur A.

20 Eylül 2025 14:02
Merhaba oğlum 2 yaş 9 aylık yaklaşık 4 aydır tuvalet eğitimine başladık konuşabiliyor ilk başlarda istemedi bezi bırakmak kitap oyunlar lazımlık vs uğraştım olduda yani baya iyi ilerliyordu arada kaçırıyordu ama son 2 aydır nerdeyse her seferinde tutuyor çişini kaçırıyor wc gitmek istemiyor bir sürü şey denedim kısa süreli etki ediyor sonra sıkılıyor tuvalet şarkısı yada işte alarmda motor sesi çalınca tuvalete gitme gibi gibi yok olmuyor kardeşi doğduğunda annem bizimle kaldığı zaman hiç kaçırmadı o gidince eşim vardı onlada sorun olmadı oda işe başlayınca benimle kalınca inatlaşıyor ve gitmek istemiyornapıcağımı şaşırdım
Mine D. .

Mine D. ..

Çocuk Gelişim Uzmanı

25 Eylül 2025 20:50
Merhaba Nur Hanım,
tuvalet eğitimi çoğu çocukta dalgalı bir süreç olabiliyor ve bazen geriye dönüşler yaşanması da çok normal.
Bahsettiğiniz gibi kardeşinin doğumu, rutinlerin değişmesi ve sizinle daha çok zaman geçirmeye başlaması gibi faktörler, çocuğunuzun üzerinde duygusal bir etki yaratmış olabilir. Bu tür durumlar, çocuklarda tuvalet alışkanlığında gerilemeye neden olabilir.
Bundan sonraki süreçte çocuğunuza
baskı yapmadan yaklaşmaya devam etmeye çalışın. Zaten bu konuda çok sabırlı olduğunuz anlaşılıyor. Aynı tutumu sürdürmek, uzun vadede güven duygusunu pekiştirecektir.
Kontrolü ona vermeyi deneyebilirsiniz.Tuvalete gitmeyi bir “mecburiyet” gibi hissetmek yerine, onun seçimi gibi hissetmesi işe yarayabilir. Örneğin “Çişin geldiğinde bana haber verir misin?” gibi cümleler kurabilirsiniz.
Pozitif pekiştirme kullanın. Başardığında küçük ödüller, çıkartmalar, aferinler ya da sadece bir sarılma bile yardımcı olabilşr.
Rutin oluşturmaya özen gösterin. Belirli saatlerde (örneğin yemeklerden sonra ya da uykudan önce) tuvalete gitmeyi birlikte alışkanlık haline getirebilirsiniz.
Yeni kardeşin gelişi gibi büyük değişikliklerde çocuklar bazen daha önce kazandıkları becerileri bir süreliğine kaybedebilirler. Bu geçici olabilir.🙏🏼
Emin olun yalnız değilsiniz birçok ebeveyn bu durumlarla karşılaşabiliyor. Sabırlı olmanız, sevgiyle yaklaşmanız ve onun temposuna saygı duymanız çok önemli ki zaten öyle yaptığınızı anlıyorum yazdıklarınızdan.
Süreçte size kolaylıklar diliyorum 🙏🏼
R

Rukiye H. ..

25 Eylül 2025 21:43
Merhaba mine hanım kızım 4 yaşında 2 yaşında tuvalet eğitimi verdim ama geceleri çoğunlukla hala altını ıslatıyor. Böbrek fonksiyon değerlerine baktırdım normal. Nefroloji ilede görüştüm oda bizim açımızdan 5 yaşa kadar normal dedi. Uykusunda ıslatıyor ıslatma esnasında yada sonrasında uyanmıyor. Gece sıvı kısıtlaması yapıyorum.daha önce hedef etiketi de sldım şu kadar gün altını ıslatmadan uyan ödül var diye eğer ıslatmadıysa ödüllendirdim. Uyuduktan bıkac saat sonra kaldırıp tuvalete götürmeme rağmen kaçirmalar oluyor. Ne yapacağım bilmiyorum bir öneriniz var mı

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir