Tuvalet Eğitimi
85 görüntüleme
H
Handan A.
20 Temmuz 2025 21:35
Oğlum 31 aylık tuvalet eğitiminin 6. Günundeyiz. Çise karşı korkusu yok ben her götürdüğümde tuvalete yapıyor. Ancak götürürsem yapıyor goturmezsen cisim var demiyor altına yapıyor. Kakayi ise klozete yapmiyor hep altına yapıyor. Farkedip götürmek istediğimde ağlıyor. Çözüm olarak ve kendisinin çiş kaka demesi için ne yapmalıyiz biz evde sesli söylüyorum kakaya gidiyorum çise gidiyorum diye bununla ilgili hikayeler okuyorum oyunlastiriyorum vs ama yok ne cisim var diyor ne kakam var diyor kakayi hep altına yapıyor
S
Sema
20 Temmuz 2025 21:39
Youtubeden çiş kaka şarkısı var onları açın izletin tv izletiyorsanız kısa süreliğine birde kitaplar var alıp okuyun faydalı olacaktır yapa yapa alışacaklar
H
Handan A.
20 Temmuz 2025 21:43
İnanın hepsini yaptım. Yok ısrarla altına yapıyor farkedip götürürken ağlıyor zaten tuvalete gidene kadar da yapmış oluyor. Cişi de sık sık getirdiğimiz için yapıyor ona itiraz etmiyor ancak kendisi cisim var demiyor
S
Sema
20 Temmuz 2025 21:46
Belki zamanı değildir kendisi hazır da olmayabilir. Bez bağlıyor musunuz? Eğer bağlıyorsanız da bu da etken oluyor
H
Handan A.
20 Temmuz 2025 21:48
Yok hayir hiç bez bağlamiyorum. Gece. Gündüz birden deniyorum. Aslında anlayacak kapasitede tamda ama sanırım bizden çekinmiyor :) kaka yapınca anne eeeg eggg diyor mesela
S
Sema
20 Temmuz 2025 21:58
😄 aslında rahatsız olması lazım yapınca oğlanda daha rahat oluyor diyorlar tuvalet eğitimi ama hepsi bir değil demekki ben kızımda çok uğraşmıştım 😬
Fatma U.
Uzman Psikolog
21 Temmuz 2025 06:37
31 aylık oğlunuzun tuvalet eğitiminde 6. günde çişi gösterdiğinizde tuvalete yapıp, kendi başına götürmediğinizde altına yapması, kaka için ise sürekli altına yapması ve götürmek istediğinizde ağlaması, oldukça yaygın ve anlaşılır tuvalet eğitimi zorluklarıdır. Bu durum, çocuğunuzun henüz beden sinyallerini tam olarak tanıma ve tuvalet ihtiyacını sözelleştirme becerilerini geliştirmediğini, ayrıca kaka yapmanın fiziksel ve psikolojik olarak çişten farklı bir deneyim olduğunu gösterir. Çiş konusunda kısmi bir başarı varken, kaka tutma veya altına yapma, sıklıkla kontrol hissi, bağımsızlık arayışı veya kasların henüz tam olgunlaşmamasıyla ilişkilendirilir. Hikayeler okumanız ve oynamanız doğru yaklaşımlar, ancak "ne çişim var ne kakam var" demesi, farkındalığının tam oturmadığına işaret edebilir.
Bu durumda bir psikolog olarak şunları öneririm:
* **Sabır ve Baskısız Yaklaşım:** Tuvalet eğitimi bir süreçtir ve her çocuğun kendi hızında ilerler. Baskı, gerilemeye yol açabilir.
* **Beden Farkındalığını Artırın:** Çiş ve kaka sinyallerini tanımasına yardımcı olacak basit ifadeler ve rutinler kullanmaya devam edin ("Karın ağrıyor mu?", "Kakamız gelmiş olabilir mi?").
* **Olumlu Pekiştirme:** Tuvalete yaptığı her küçük başarıyı (oturduğu an, çişini veya kakasını yaptığı an) büyük bir coşkuyla ödüllendirin.
* **Kaka İçin Ayrı Yaklaşım:** Kaka yapma konusunda özellikle direnç varsa, bu konuyu çişten ayrı ele alın. Kaka için belli bir saat veya rutin belirleyip, tuvalette rahat hissetmesi için kitap okuma, şarkı söyleme gibi aktivitelerle süreci daha keyifli hale getirebilirsiniz.
* **Kıyafet Seçimi:** Kolayca indirip kaldırabileceği bol kıyafetler giydirin.
* **Kontrolü Verin:** Belirli bir oranda kontrolü ona bırakın; "Tuvalete gitmek ister misin?" yerine, "Şimdi tuvalet zamanı" gibi ifadeler kullanabilirsiniz.
Eğer bu durum uzun süre devam eder, kaka yapma konusunda sürekli bir direnç veya kabızlık gibi fizyolojik sorunlar baş gösterirse, bir çocuk doktoru veya çocuk psikoloğundan destek almak, altta yatan psikolojik veya fizyolojik nedenleri değerlendirmek ve size özel stratejiler geliştirmek açısından faydalı olacaktır.
Sevgiler..
Bu durumda bir psikolog olarak şunları öneririm:
* **Sabır ve Baskısız Yaklaşım:** Tuvalet eğitimi bir süreçtir ve her çocuğun kendi hızında ilerler. Baskı, gerilemeye yol açabilir.
* **Beden Farkındalığını Artırın:** Çiş ve kaka sinyallerini tanımasına yardımcı olacak basit ifadeler ve rutinler kullanmaya devam edin ("Karın ağrıyor mu?", "Kakamız gelmiş olabilir mi?").
* **Olumlu Pekiştirme:** Tuvalete yaptığı her küçük başarıyı (oturduğu an, çişini veya kakasını yaptığı an) büyük bir coşkuyla ödüllendirin.
* **Kaka İçin Ayrı Yaklaşım:** Kaka yapma konusunda özellikle direnç varsa, bu konuyu çişten ayrı ele alın. Kaka için belli bir saat veya rutin belirleyip, tuvalette rahat hissetmesi için kitap okuma, şarkı söyleme gibi aktivitelerle süreci daha keyifli hale getirebilirsiniz.
* **Kıyafet Seçimi:** Kolayca indirip kaldırabileceği bol kıyafetler giydirin.
* **Kontrolü Verin:** Belirli bir oranda kontrolü ona bırakın; "Tuvalete gitmek ister misin?" yerine, "Şimdi tuvalet zamanı" gibi ifadeler kullanabilirsiniz.
Eğer bu durum uzun süre devam eder, kaka yapma konusunda sürekli bir direnç veya kabızlık gibi fizyolojik sorunlar baş gösterirse, bir çocuk doktoru veya çocuk psikoloğundan destek almak, altta yatan psikolojik veya fizyolojik nedenleri değerlendirmek ve size özel stratejiler geliştirmek açısından faydalı olacaktır.
Sevgiler..
H
Handan A.
21 Temmuz 2025 16:07
Peki zamanla çiş demeye başlar mi? Hiç itiraz etmiyor gittiğinde genelde cisini yapıyor tutabildigini düşünüyorum çünkü geceleri kuru kalktığı oluyor ve bazen dışardayken de alına kaçırmıyor ben götürdüğümde yapıyor. 1 hafta sonra kreşe başlayacak ara vermiştik yıllık izne çıkıp bez eğitimi nedeni ile. Orda çiş kaka demesi lazım çekiniyorum söylemiyor deyip beze dönüş yapın derler diye. 6 gündür bez bağlamıyoruz çünkü.