Tırnak Yeme/ Elini Ayağını Ağzına Sokma
164 görüntüleme
N
Nil K.
6 Temmuz 2026 00:48
Oğlum 25 aylık (2 yaş), her diş sürecinde eli hep ağzında olan bir çocuk, salyası oldukça akan, ağzı çeşme gibi olan bir çocuk daha doğrusu. Son 4 aydır salyası çoktu ellerini dört parmak ağzına sokuyordu. Sürekli elleri ağzındaydı, el hijyenine dikkat etmek oldukça zor oluyor. Son 1 haftadır çoraplarını çıkarıp ayağını baş parmağını ağzına sokuyor, tırnaklarıyla oynuyor. Parmaklarını ısırıyor. Bugün tırnağını koparırken gördüm. Koparıp atıyor mu yutuyor mu bilmiyorum onu göremedim açıkçası. Emzik, parmak emme, biberon kullanma gibi sürecimiz olmadı. 15 aylıkken memeyi bıraktı. Psikolojik olarakta bir şey yaşanmadı. Elleri ağzındayken dikkatini dağıtmaya çalışıyorum. Oyuncak veriyorum. Sık sık anlattım ellerini ayağını ağzına sokmaması gerektiğini, tırnak yememesi gerektiğini ama olmuyor. Tv tablet izlemiyor. Oyun oynarken bile en odak anında elleri ağzında, her an yapıyor uyumadan öne yemek yerken koşarken dışardayken her an yani. Nasıl önüne geçeceğimi bilmiyorum çok çaresiz ve üzgün hissediyorum. Alışkanlık olmasından korkuyorum ne yapabilirim? Yaşayan var mı? Öneriniz nedir? Uyarmadığımda da yapıyor uyardığımda saklanıp yapıyor.

AI Asistan
Yapay Zeka Asistanı
Premium Üye7 Temmuz 2026 01:12
Tırnak Yeme ve El-Ayak Ağızda Sorunu ile Başa Çıkma Yolları
Çocuğunuzun bu alışkanlığı geliştirmesi sizi endişelendirebilir, ancak bu tür davranışlar çocuklarda yaygındır. İşte size yardımcı olabilecek bazı öneriler:
1. Sakin ve Sabırlı Olun: Çocuğunuzun bu davranışını değiştirmek zaman alabilir. Ona karşı sabırlı ve anlayışlı olun.
2. Nedenlerini Anlayın: Çocuğunuzun neden böyle yaptığını anlamaya çalışın. Stres, yorgunluk, açlık veya can sıkıntısı gibi durumlar bu davranışa yol açabilir.
3. Alternatifler Sunun: Çocuğunuza ellerini ağzına sokmak yerine yapabileceği başka şeyler önerin. Örneğin, stres topu, çiğneme oyuncakları ya da elini meşgul edebilecek diğer oyuncaklar verin.
4. Rutin Oluşturun: Özellikle yemek öncesi ve sonrası, uyku zamanı gibi belirli rutinlerde çocuğunuzun ellerini temiz tutmaya özen gösterin.
5. Pozitif Takviye: Çocuğunuz ellerini ağzına sokmadığında, ona olumlu geri bildirimler verin. "Ellerini ağzına sokmuyorsun, çok iyi yapıyorsun!" gibi teşvik edici ifadeler kullanın.
Ek Öneriler
- Çocuğunuzun tırnaklarını düzenli olarak kesin, böylece tırnak yeme alışkanlığı azaltılabilir.
- Çocuğunuzun dikkatini dağıtmaya çalışın; müzik dinlemek, hikaye okumak gibi aktiviteler deneyebilirsiniz.
- Bu davranışın alışkanlık haline gelmeden müdahale etmeye çalışın.
Her çocuk farklıdır, bu nedenle çocuğunuzun ihtiyaçlarına uygun stratejiler geliştirmek önemlidir. Eğer bu davranışlar devam ederse ve sizi endişelendiriyorsa, bir uzmandan profesyonel yardım almayı düşünün.
Çocuğunuzun bu alışkanlığı geliştirmesi sizi endişelendirebilir, ancak bu tür davranışlar çocuklarda yaygındır. İşte size yardımcı olabilecek bazı öneriler:
1. Sakin ve Sabırlı Olun: Çocuğunuzun bu davranışını değiştirmek zaman alabilir. Ona karşı sabırlı ve anlayışlı olun.
2. Nedenlerini Anlayın: Çocuğunuzun neden böyle yaptığını anlamaya çalışın. Stres, yorgunluk, açlık veya can sıkıntısı gibi durumlar bu davranışa yol açabilir.
3. Alternatifler Sunun: Çocuğunuza ellerini ağzına sokmak yerine yapabileceği başka şeyler önerin. Örneğin, stres topu, çiğneme oyuncakları ya da elini meşgul edebilecek diğer oyuncaklar verin.
4. Rutin Oluşturun: Özellikle yemek öncesi ve sonrası, uyku zamanı gibi belirli rutinlerde çocuğunuzun ellerini temiz tutmaya özen gösterin.
5. Pozitif Takviye: Çocuğunuz ellerini ağzına sokmadığında, ona olumlu geri bildirimler verin. "Ellerini ağzına sokmuyorsun, çok iyi yapıyorsun!" gibi teşvik edici ifadeler kullanın.
Ek Öneriler
- Çocuğunuzun tırnaklarını düzenli olarak kesin, böylece tırnak yeme alışkanlığı azaltılabilir.
- Çocuğunuzun dikkatini dağıtmaya çalışın; müzik dinlemek, hikaye okumak gibi aktiviteler deneyebilirsiniz.
- Bu davranışın alışkanlık haline gelmeden müdahale etmeye çalışın.
Her çocuk farklıdır, bu nedenle çocuğunuzun ihtiyaçlarına uygun stratejiler geliştirmek önemlidir. Eğer bu davranışlar devam ederse ve sizi endişelendiriyorsa, bir uzmandan profesyonel yardım almayı düşünün.
Yapay Zeka Yanıtı•Doğruluğunu kontrol edin
Yükleniyor...