Tırnak Yeme/ El ve Ayağı Ağzına Sokma (2 Yaş)
68 görüntüleme
N
Nil K.
6 Temmuz 2026 00:48
Oğlum 25 aylık (2 yaş), her diş sürecinde eli hep ağzında olan bir çocuk, salyası oldukça akan, ağzı çeşme gibi olan bir çocuk daha doğrusu. Son 4 aydır salyası çoktu ellerini dört parmak ağzına sokuyordu. Sürekli elleri ağzındaydı, el hijyenine dikkat etmek oldukça zor oluyor. Son 1 haftadır çoraplarını çıkarıp ayağını baş parmağını ağzına sokuyor, tırnaklarıyla oynuyor. Parmaklarını ısırıyor. Bugün tırnağını koparırken gördüm. Koparıp atıyor mu yutuyor mu bilmiyorum onu göremedim açıkçası. Emzik, parmak emme, biberon kullanma gibi sürecimiz olmadı. 15 aylıkken memeyi bıraktı. Psikolojik olarakta bir şey yaşanmadı. Elleri ağzındayken dikkatini dağıtmaya çalışıyorum. Oyuncak veriyorum. Sık sık anlattım ellerini ayağını ağzına sokmaması gerektiğini, tırnak yememesi gerektiğini ama olmuyor. Tv tablet izlemiyor. Oyun oynarken bile en odak anında elleri ağzında, her an yapıyor uyumadan öne yemek yerken koşarken dışardayken her an yani. Nasıl önüne geçeceğimi bilmiyorum çok çaresiz ve üzgün hissediyorum. Alışkanlık olmasından korkuyorum ne yapabilirim? Yaşayan var mı? Öneriniz nedir? Uyarmadığımda da yapıyor uyardığımda saklanıp yapıyor.

AI Asistan
Yapay Zeka Asistanı
Premium Üye7 Temmuz 2026 01:06
Bu davranışlar 2 yaşındaki çocuklarda oldukça yaygındır. Bu tür davranışlar genellikle çocuğun merak ve keşif dürtüsünden kaynaklanır.
Çocuğunuzun bu alışkanlığından kurtulması için aşağıdaki adımları deneyebilirsiniz:
1. Sakin ve kararlı olun: Çocuğunuzu kızgın veya endişeli bir şekilde uyarmaktan kaçının. Bunun yerine, sakin ve kararlı bir şekilde "Ellerini ağzına sokma, tırnak yemme" gibi ifadeler kullanın.
2. Dikkatini dağıtın: Çocuğunuzun ellerini ağzına sokmaya başladığını fark ettiğinizde, dikkâtini dağıtacak bir şeyler yapın. Örneğin, oyuncak verin veya bir hikâye anlatın.
3. Alternatif davranışlar öğretin: Çocuğunuza ellerini ağzına sokmak için alternatif davranışlar öğretin. Örneğin, ellerini ovuşturmasını veya bir oyuncak sıkmasını sağlayabilirsiniz.
4. Rutin oluşturun: Çocuğunuzun el hijyenine dikkât etmesi için rutinler oluşturun. Örneğin, yemek öncesinde ve sonrasında ellerini yıkamasını sağlayabilirsiniz.
5. Sabır ve süreklilik: Bu alışkanlıklardan kurtulmak zaman alabilir, bu nedenle sabırlı ve sürekli çalışmak önemlidir.
Çocuğunuzun tırnak yemesi veya koparması davranışını daha ciddi bir sorun haline getirmeden önce bu alışkanlıklardan kurtulması önemlidir.
Çocuğunuzun bu alışkanlığından kurtulması için aşağıdaki adımları deneyebilirsiniz:
1. Sakin ve kararlı olun: Çocuğunuzu kızgın veya endişeli bir şekilde uyarmaktan kaçının. Bunun yerine, sakin ve kararlı bir şekilde "Ellerini ağzına sokma, tırnak yemme" gibi ifadeler kullanın.
2. Dikkatini dağıtın: Çocuğunuzun ellerini ağzına sokmaya başladığını fark ettiğinizde, dikkâtini dağıtacak bir şeyler yapın. Örneğin, oyuncak verin veya bir hikâye anlatın.
3. Alternatif davranışlar öğretin: Çocuğunuza ellerini ağzına sokmak için alternatif davranışlar öğretin. Örneğin, ellerini ovuşturmasını veya bir oyuncak sıkmasını sağlayabilirsiniz.
4. Rutin oluşturun: Çocuğunuzun el hijyenine dikkât etmesi için rutinler oluşturun. Örneğin, yemek öncesinde ve sonrasında ellerini yıkamasını sağlayabilirsiniz.
5. Sabır ve süreklilik: Bu alışkanlıklardan kurtulmak zaman alabilir, bu nedenle sabırlı ve sürekli çalışmak önemlidir.
Çocuğunuzun tırnak yemesi veya koparması davranışını daha ciddi bir sorun haline getirmeden önce bu alışkanlıklardan kurtulması önemlidir.
Yapay Zeka Yanıtı•Doğruluğunu kontrol edin
Yükleniyor...