Tipik Dil Gelişimi

259 görüntüleme
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

20 Ağustos 2025 10:26
Dil ve Konuşma Terapisti (DKT) Merve KILIÇ ✨

Dil gelişiminde mihenk taşları şu şekildedir:

🗣️ 0-6 ay: sosyal ilgi, ortak dikkat, sıra alma, göz teması ve bakışma gelişimi; yüz ifadelerine tepki verme, sosyal gülümseme.
— 0-1 ay: ağlayarak iletişim kurma, refleksif sesler (emme, yutma, hapşırma, öksürme) çıkarma.
— 2-3 ay: agulama, çeşitlenmiş ağlama (farklı durumlarda farklı şekilde ağlama).
— 4-6 ay: ses oyunları, sesini keşfetme ve farklı sesler üretmeyi deneme.

🗣️ 6-9 ay: tekrarlı babıldama (bababa, dadada, gagaga gibi), ses üretimlerinin çeşitlenmesi, ‘Bay Bay’ jestinin gelişimi.

🗣️ 9-12 ay: çeşitlenmiş babıldama paterni (badaga, gabada gibi), sözcük benzeri üretimler.

🗣️ 12-15 ay: ilk kelimelerin üretimi, tek sözcük düzeyinde iletişim kurma.

🗣️ 18-24 ay: iki sözcüklü birleşimler (telgrafik konuşma paterni), sözcük dağarcığı patlaması ve en az 50 sözcük üretimi, %50 konuşma anlaşılırlığı.
— 15-20 ay: ‘-di, -miş’ geçmiş zaman eklerinin, ‘-me/ma’ olumsuzluk ekinin ve ‘-mi’ soru ekinin doğru kullanımı.
— 20 ay: ‘-i, -e, -de, -den’ durum eklerinin edinimi.

🗣️ 24-36 ay: ‘-r’ geniş zaman ekinin ve ‘ve, çünkü’ bağlaçlarının doğru kullanımı, günde 5 yeni sözcük edinimi kapasitesi, sembolik oyun becerilerinin gelişimi (‘-mış’ gibi oyunu), kısa diyalog sürdürme, %80 konuşma anlaşılırlığı.

🗣️ 36-48 ay: fonem/konuşma sesi ediniminin tamamlanması (r sesi 5,5 yaşa kadar beklenebilir), Zihin Kuramı gelişimi (empati ve karşıdakinin duygusunu tahmin etme becerileri), iletişim başlatma-sürdürme-sonlandırma.

🗣️ 48-60 ay: hikaye anlatma ve olay sıralama becerisi, öneride bulunma, Zihin Kuramı gelişimi (empati ve duyguları tanıma becerisi), %100 konuşma anlaşılırlığı.

https://www.instagram.com/reel/DOTErEkDKvJ/?igsh=NzFtNzZvZmJ6Y2Zz
T

Tuğba K.

2 Eylül 2025 13:32
Hocam merhaba 36 ay R S Ş Z L F harfleri bazı kelimelerde ortadaysa söylemeyip sondaysa söyleyebiliyor bazı kelimelerde başlardaysa söyleyip sondaysa söylemeyebiliyor alalım mı değil ağağımmı motor değil motoğ diyor ama bazen net armut diyebiliyor 3 yaşına kadar hiç konuşmadı ekran hep süreliydi doğum gününde balonlardan başlayarak sanki her gün konuşuyormuş gibi bir anda yüzlerce kelime cümle sıralamaya başladı şu anda hiç susmuyor sürekli soru sorup şarkı söyleyip komik olmayan espriler yapıyor normal hayatın akışında sohbet edebiliyoruz ama hala o harfler yok ne önerirsiniz
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

2 Eylül 2025 14:00
Tuğba hanım merhaba. 3 yaş çocuğunuzun akıcı sohbet sürdürebilmesi, espri yapabilmesi gayet güzel bir dilsel özelliktir.

Sorularınız doğrultusunda üç konuya da ayrı ayrı değinmek isterim.

1. Ekran maruziyeti 0-2 yaşta günde 0 saat olmalıdır. Çocuğun gelişimi için çok kritik bir konudur. 3 yaşa kadar etkileşim olmaksızın ekran maruziyeti öyküsünün olması çocuğun iletişim, dil, konuşma gelişimini fazlasıyla sekteye uğratmaktadır. Şu andan itibaren ekranı tamamen kesmenizi, eğer kesemiyorsanız ekran maruziyetini kesinlikle etkileşimli hale getirmenizi öneririm. Bununla ilgili Youtube ve Instagram içeriklerime göz atabilirsiniz.

2. Çocuğunuzun 3 yaşa kadar konuşmayıp sonrasında tipik gelişimi yakalaması ve akranları seviyesinde konuşması ‘late bloomer/talker’ dediğimiz ‘sonradan konuşucu’ olma durumudur. Bazı çocuklar geç konuşur, konuştuğu zaman akranları gibi iletişim kurmaya başlar fakat cümle yapıları, ekleri sözcükleri kullanma noktasında hatalı üretimler gerçekleştirebilir.

3. Çocukların 4 yaşta tüm sesleri (yazı dilindeki harfleri) doğru üretmesini bekleriz. Çocuğunuzun belirttiğiniz sesleri zaman zaman hatalı üretmesi bir Konuşma Sesi Bozukluğu’na işaret ediyor olabilir fakat sadece belirttiğiniz fonemler özelinde ise 3,5-4 yaş civarında değerlendirme yapılması daha uygun olacaktır diye düşünüyorum. Seslerin hatalı üretimi bir bozukluktur, müdahale edilmelidir. Özellikle okula başlama öncesinde çocukların tüm sesleri doğru üretmesi önem taşımaktadır. Çünkü seslerin hatalı üretimi konuşmadan tutun okuma yazma öğrenimine kadar problemler meydana getirmektedir.

Bu noktada çocuğunuzun dil ve konuşma gelişimini takip etmenizi, 4 yaş civarında bir DKT ile görüşüp hem seslerin üretimi hem de dil gelişimi noktasında değerlendirme yaptırmanızı öneririm.

Çocuğunuzla sohbet etmeye devam etmenizi tavsiye ederim, sohbet konuları oluşturmak ve o konu doğrultusunda çocuğa sorular yöneltmek dil gelişimini desteklemede etkili yöntemlerden biridir. ✨
F

Fatmanur Ö.

8 Eylül 2025 17:30
Merve hanım oğlum 15 aylıktı baba meme dede diyodu az kelime sayısı var ayakta durmak basmak istemiyordu yürümüyor diye gittik gelişimsel pediatriye 5 kere gittik her geldiğinde daha iyi dedi nöroloji, psikiyatriye gittik otizm yok dendi gelişim testine girdi normal dendi. dil terapistine gittik yaşıtlarına göre hafif gerilik var kapatılamıcak bir durum değil denldii 5 ay sonra tekrar çağırdı. Kelimeleri 1 aydır arttı.ikili cümle olarak sadece anne/baba gel - bak olarak kullanıyor başka kelimeleri birleştirmiyor .ben kendim de cocuğun yerine cevapladığımı geç fark ettim acele ettim hadi söyle vs bende de hata var. Şu an soru seçenek sunuyorum ama nörolojiye tekrar gidip göstermem lazım mı o zamanlar yürümesi gecikti diye (15 ayda) gen testi istendi cocuk ağladı durmadı diye kan testi veremedik tekrar götürmem lazım mı nörolojiye. ? Sizin öneriniz nedir pediatri psikiyatri devam ettirmeli miyim otizm belirtisi yok dendi ama tekrar görmeleri gerekli olur mu dkt dru yönlendirmedi tekrardan onlara . Bszı renkleri şekilleri ayırt edebiliyor birşey isteyip getir götür bul nerde diyince buluyor birşeyi birdaha unutmuyor zekadan yana bende şüphede çok değilim anladığı için fakat bu konuima konusunda başaramadım kitaplar oyuncaklar dış çevreye kalabalığa sokuyorum sürekli. Kendini ifade edemedikçe sinirleniyor ağlıyor iki taraf içinde zor süreçmiş.
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

8 Eylül 2025 19:05
Fatmanur hanım merhaba. Eğer gen testi gerekli görülüp istendiyse onu mutlaka yaptırmanızı öneririm üzerinden zaman geçmiş dahi olsa. Onun haricinde dil gelişimiyle alakalı şunları söyleyebilirim; alıcı dili yani anlaması gelişmiş olabilir, komut alıyor olabilir, fakat bazı çocuklarda anlama gelişirken ifade edici dil yani konuşma geriden gelir, bu noktada çocuk sizi anlasa da kendini ifade edecek yeterliğe sahip olmaz. Benim tavsiyem tekrar bir dil değerlendirmesi yaptırıp sonrasında bir yol almak olur. Bilgi almak ve randevu oluşturmak için Instagram üzerinden bana ulaşabilirsiniz. ✨

Ayrıca çocuğunuzun dil gelişimini desteklemek adına neler yapabileceğinize dair Youtube videoma göz atabilirsiniz. ✨

https://www.instagram.com/reel/DOI_pY_jGww/?igsh=bDZsdGZ2bWQ1ajdx

İ

İpek B. Z.

8 Eylül 2025 19:15
Bugun 9 aylik oldu oglum. Bababa gecen aydan beri nadiren yapıyor, daha cok buf bof tarzi sesler çıkarıyor hatta top dedigim zaman yapıyor bu sesi. Ama elle yapilan gel gel, bay bay gibi hareketleri sadece cok dikkatli gözlemliyor ama asla yapmıyor. Hayiiir dediğimiz zaman kafasini sallıyor bizim gibi. Normal mi Merve Hanim? Yani tam bir babildama yok, 9 ay 1 günlük. Bababa dedede tarzında hece tekrarı cok nadir
E

Esra A.

8 Eylül 2025 19:27
Hocam merhaba
23 aylık erkek bebek
Anne baba ayı annane nene dede ebru mama ay dede alo baba alo anne alo dede alo annane kelimleri var tüm renk hayvanları tanıyor taklit ediyor normal mi
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

8 Eylül 2025 21:24
Esra hanım merhaba. Kendi başına, sizi tekrar etmeden ürettiği sözcük sayısı 50 ve üzeri ise, iki sözcüklü birleşimler (mavi top, anne su gibi) yapabiliyorsa gayet normal.
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

8 Eylül 2025 21:26
İpek hanım merhaba. Bazen 1-2 haftalık aksamalar olabiliyor dil gelişiminde. Bol bol babıldama yapalım ve çocuğa yapması adına örnek olalım. Eğer 10.ayda hala gelmemişse bana Instagram üzerinden tekrar ulaşın daha detaylı konuşalım. ✨

Bu süreçte şu videolarımdan yardım almanızı öneririm. ✨

G

Güllü Ö.

10 Eylül 2025 00:23
Merhaba Merve hanım. Benim oğlum 9 ay 10 günlük düzeltilmiş yaklaşık 8.5 aylık. Babıldama yok ama a a a a var bıleh dıleh var ba bö dı dö ve benzer heceler var ama bunları tekrarlamıyor sadece bazen ağlarken ve yemek yerken babab diyor çok bağırıyor. Sürekli teşvik etmeye çalışıyorum diyecek gibi oluyor ama demiyor. Gerilik var mı? Ne yapabilirim daha fazla teşvik etmek için? Teşekkür ederim şimdiden hocam
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

10 Eylül 2025 08:32
Güllü hanım merhaba. Videoda önerdiğim teknikleri kullanarak desteklemeye devam edebilirsiniz. Babıldamayı genellikle tekrarlı heceler şeklinde görürüz fakat 1-2 tekrar da babıldama olarak kabul edilmektedir. Destekledikten sonra 11.aya doğru hala tekrarlı ve çeşitli heceler gelmiyorsa o noktada tekrar değerlendirilebilir. ✨
B

Berfin Ç.

9 Ekim 2025 14:21
Merhabalar, benim kızım şu an 27 aylık. Bir çok kelimesi var, hatta anne bak ayıcık şeklimde 3 kelimelik cümleler de kuruyor. Bir çok kelimesi de doğru ve anlamlı. Ancak örneğin çorap ço, toka ya to gibi bazı kelimelerin ilk 2 harfini söylüyor çatal ça kaşık ka, yani ayıcık diyor, şarkı söylüyor ama bazı kelşmeleri böyle. Ne yapabilirim acaba ?
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

10 Ekim 2025 06:38
Berfin hanım merhaba. Verdiğiniz bilgilere göre çocuğunuzun dil gelişimi gayet seyrinde ilerliyor gibi duruyor. Çocuklarda dönemsel olarak gördüğümüz üretimsel işlemler/hatalar olabiliyor. Bahsettiğiniz işleme ‘hece yitimi’ diyoruz ve tipik gelişen çocuklarda 3 yaşa kadar görebiliyoruz. Endişe edilecek bir durum olduğunu düşünmüyorum. Çocuğunuzun dil gelişimini takip edebilmek ve desteklemek için yapabileceklerinize videolarımdan ulaşabilirsiniz. ✨

https://www.instagram.com/reel/DO9ASxkDLlk/?igsh=MTZ5ZnBwNzN0NjV4MA==

E

Esra E.

10 Ekim 2025 22:27
Merhabalar. Kızım25 aylık. Kendini ifade etmesi, konuşması anlaşılır ve güzel. Son 5 gündür konuşurken arada bazi kelimeleri cikarirkem kekelemeye başladı. Bu durum için tedbir almalı mıyız yoksa normal mi. Teşekkürler
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

10 Ekim 2025 23:49
@Esra Erdem
Esra hanım merhaba. Çocuklarda erken dönemlerde ortaya çıkan kekemelik genellikle gelişimsel olur ve 6 ay içerisinde kendiliğinden kaybolur, özellikle kız cinsiyet kekemeliğin kendiliğinden geçmesi konusunda koruyucu bir faktör olarak karşımıza çıkar. %80 oranında kaybolma olasılığıyla beraber bu garanti değildir, kesin denemez. Bu süreçte size tavsiyem şu şekilde olacak:

- Çocuğunuzun kekemelik anlarında doğru bir yaklaşım sergilemeniz kekemeliğin kalıcılaşmaması açısından önemli bir rol oynamaktadır. Konuyla alakalı bilgi almak için Instagram üzerinden bana ulaşabilirsiniz. Buraya da bir konu açarak ekleyeceğim, profilime göz atabilirsiniz.
- Süreci sakin bir şekilde yönetmeniz önem taşımaktadır. Siz sakin olamazsanız çocuğunuz da bu süreçte kaygılanacak ve kekemeliği artacaktır.
- Bu süreçte doğru şekilde ilerleyebilmek adına danışmanlık almanız faydalı olacaktır.

Benden randevu almak isterseniz Instagram üzerinden bana ulaşabilirsiniz. Aşağıya ilgili videolarımı bırakıyorum. ✨

https://www.instagram.com/reel/DOG0ucYDGbj/?igsh=ZjNmcW1zdjc4bDJj

N

Neriman G.

10 Kasım 2025 13:13
Merve hanım merhaba , 18 aylık kızım adı Umay sürekli kullandığı kelimeler Anne - baba - dede - aç - araba- ayna- elma- karga - kaka- çiş - Allah - Havva- hadi- ada - Umay cikcik vak vak - hav hav - miyav - gak gak - mööö Al - benim- ben diyor - gitti arada sırada . Bu ,nine, meme ,mama ,teyze abla da var unutmuşum 🫣 Yerinde kullanıyor bu kelimeleri fakat herkes daha konuşamadığını geride olduğunu iddia ediyor. Yardımcı olabilir misiniz? Fikrinizi merak ediyorum 🌸
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

10 Kasım 2025 16:06
@Neriman Gümüş Neriman hanım merhaba. Sözcük sayısı şu an bulunduğu aya göre normal aralıklarda. 24 aya geldiğinde en az 50 farklı sözcük üretemiyor ve iki sözcüklü birleşimler (basit cümleler) söylemiyorsa bu noktada bir konuşma geriliğinden bahsedebiliriz. ✨

Hangi ayda kaç sözcük beklediğimizi aşağıdaki videomdan takip edebilirsiniz. 🌸

https://www.instagram.com/reel/DOLo_ppjCCA/?igsh=bHJ3djRnbjIybm1k

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir