Takıntı mi Otizim mi Çözemiyorum
304 görüntüleme
F
Feray Ç. ..
8 Temmuz 2025 20:41
Hayırlı akşamlar oğlum 23 aylık algısı açık soyleneni yapiyor konuşmada sıkıntı yok gayet aktif sosyal ismine bakıyor göz teması kuruyor sadece yüksek seslerden tedirgin oluyor motor sesleri gibi ani gelen seslerden alışık olmadığı şeylerden birde şu 2 aydır el issirma olayimiz başladı kendi elini issiriyor heyecanlaninca ya da sevinince anlam veremiyorum doktoruna sordum normal diyorda takıntı haline getirdi 2 yaş sendromunda belirti olabiliyormuş
Sizin cocuklarinizda böyle bişey yapıyor mu yapma issirma diyorum elini anlıyor yapmıyor sonra istemsiz tekrar etmeye başladı bildiğin acitina kadar issiriyor benimkinde issiriyordu açıyor yapma falan dedim ara ara issiracak oluyor sonra farkına varıp öpüyor direk cozemedim içime oturdu ne yapmam lazım normal mi değil mi anlayamadim. Buna ek olarak öğrendiği şeyleri tekrar ediyor diyelim heyecanlanara tekrarliyor anne anne baba baba sonra tekrar anne anne bu gibi
Sizin cocuklarinizda böyle bişey yapıyor mu yapma issirma diyorum elini anlıyor yapmıyor sonra istemsiz tekrar etmeye başladı bildiğin acitina kadar issiriyor benimkinde issiriyordu açıyor yapma falan dedim ara ara issiracak oluyor sonra farkına varıp öpüyor direk cozemedim içime oturdu ne yapmam lazım normal mi değil mi anlayamadim. Buna ek olarak öğrendiği şeyleri tekrar ediyor diyelim heyecanlanara tekrarliyor anne anne baba baba sonra tekrar anne anne bu gibi
Z
Zehra Ö. E.
8 Temmuz 2025 20:46
İlgi çekmek için yapıyordur. Benimki de kendine vurur bana vurur. Bakmıyorum genelde görmezden geliyorum yavaş yavaş sönüyor davranışı🥹 lütfen sosyal meydaydan gizlenen sozcuklere otizm ekleyin, ö kadar bilgi kirliligi var ki her hareketi ona yoruyoruz
F
Feray Ç. ..
8 Temmuz 2025 20:48
Çok teşekkür ederim ama bizimki dikkat çekmek için yapmıyor içinden geliyor yani nasıl anlatayim bilmiyorum sanki farkinda mi değil o an ya da icgudusel mi aliskanlik mi oldu takıntı mi çözemiyorum stres oldum 2 aydir
F
Feray Ç. ..
Bı normaldir falan diyorum sorma ister istemez kafama takiliyor
Z
Zehra Ö. E.
Bu arada benim kızım da aşırı korkaktir. Yabancı ve Kalabalik ortamda çok tesirgin olur ağlar. Buyuklerden nefret eder ama dil ve motor gelisimi olarak ondan giden bir bebek. Yani bi şeyi çok iyiyken diğeri biraz gerçi kalabiliyor. Zamanla esitlenecek 🫶🏻
F
Feray Ç. ..
8 Temmuz 2025 20:50
İnşallah ya rabbim çocuklarımızın beden akıl ve ruh sağlığıni korusun heryerde otizim şöyle otizim böyle diye diye olan annelere oluyor bilgi kirliliginden ne yapcagimizi şaşırmış durumdayiz
Z
Zehra Ö. E.
8 Temmuz 2025 20:52
Sadece hoşuna gidiyordur belki de. Aktif bebek, göz teması var doktor normal demiş. Huzursuz olmayin bence. Huzursuz Anne huzursuz bebek. Biraz bizim takintimiz bitse onlarinki de bitecek🫶🏻
F
Feray Ç. ..
8 Temmuz 2025 20:54
İlk çocuk ilk tecrübe ister istemez çok teşekkür ederim tekrardan ilginiz için 🙂

Şenay Ü. H. ..
Özel Eğitim Uzmanlığı
8 Temmuz 2025 21:13
Merhabalar, otizm sosyal iletişim becerilerinde olan sorunları temel alır ve genel bir cerceveyle bakılır. bu tarz davranışlarda ' yapma' demek davranışı pekiştirir. Gözlemleyin ne zaman yapıyor ? Hangi durumlarda yapıyor? Yaptıktan sonra siz ve o ne yapıyor? Bir davranışı söndürmek için sebep olan şeyi bulmak ve onu kaldirmak gerekir. Bu öncelikli kuraldır. İkinci yapacağınız şey yine yapma demek yerine dikkatini başka bir yöne çekmektir. Özel Eğitim öğretmeniyim 💙
F
Feray Ç. ..
8 Temmuz 2025 21:31
Verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim dikkat ettiğim kadarıyla heyecanlaninca yapıyor zaten çok heyecanlı bı çocuk sevinince hele daha çok yapıyor simarinca birde tepki olarak nasıl yaklaşmak gerektigini sözel olarak denedim olmadı ne yapmamı önerirsiniz dikkatini başka yere yönlendirene kadar canı acıyor çünkü

Şenay Ü. H. ..
Özel Eğitim Uzmanlığı
8 Temmuz 2025 22:14
Davranışı biraz görmezden gelin.. heyecanlandiginda elleriyle alkış yaptırabilirsiniz, çak yapabilirsiniz. O davranışın yerine başka bir davranış koymak gerekir. Şuan heyecanlandiginda ne yapacağını bilmediği için yerine el isirmayi koymuş gibi düşünüyorum. Biraz model olarak ve yönlendirerek doğru davranışı öğrenmesine fırsat tanıyın. Bu bir günde olacak bir şey değil ama sabırla devam edin. Zamanla azalarak sonecegini düşünüyorum 🙏
F
Feray Ç. ..
8 Temmuz 2025 22:24
İnşallah yarın bı baslayayim bakalım tekrardan çok teşekkür ederim
N
Nazlı ..
9 Temmuz 2025 11:17
Benim oğlumda 10aylik ve istediği olmadığı zaman kafasına vuruyo doktora gitmeli miyim giz tamasi konuşma anne baba abla dineliyo ismine bakiyo

Şenay Ü. H. ..
Özel Eğitim Uzmanlığı
9 Temmuz 2025 11:31
Nazlı hanım, bebekler tepkilere göre davranışlarına şekil verirler. Örneğin kafasına vurduğu için istediğini yaparsanız demek ki isteklerimi böyle ifade etmem gerekiyor algısı oturur ve bu şekilde ifade etmeye devam eder. Şuan çocuğunuz her şeyi yeni yeni öğreniyor diyebiliriz o yüzden bu davranışlarda verdiğiniz tepkilere dikkat ederek biraz görmezden gelerek ve dikkatini başka yöne çekerek davranışın oturmasını engelleyebilirsiniz. 💙