Süt Sağmak

377 görüntüleme
Ş

Şüheda A. O.

2 Ağustos 2026 13:52
Süt sağmak sütü azaltır mı
G

Gamze G.

2 Ağustos 2026 14:09
Emzirmekle mi kıyaslıyorsunuz yoksa sık sağım yapmayı mı soruyorsunuz?
M

Merve Ç.

2 Ağustos 2026 14:12
Aksine süt sağmak kesinlikle sütü artıyor tıkalı kanallar açılıyor ve sürekli bir sürkilasyon olduğu için meme hep aktif kalıyor
Duygu B. B.

Duygu B. B.

2 Ağustos 2026 14:44
Doğru şekilde sağım yapıyorsan süt üretimini destekler. Yanlış şekilde yapıyorsan azaltır.
Ş

Şüheda A. O.

2 Ağustos 2026 16:06
Gamze Gamze
Emzirmekle mi kıyaslıyorsunuz yoksa sık sağım yapmayı mı soruyorsunuz?
Sık sağım yapmayı
Ş

Şüheda A. O.

2 Ağustos 2026 16:06
Duygu Bayık Biçer
Doğru şekilde sağım yapıyorsan süt üretimini destekler. Yanlış şekilde yapıyorsan azaltır.
Nasıl sağmak mesela
Duygu B. B.

Duygu B. B.

2 Ağustos 2026 16:48
Şüheda Adsız Olgun
Nasıl sağmak mesela
Siz ne için sağım yapıyorsunuz, süt arttırmak mı, buzluk stoğu mu, yoksa sağımla mı besliyorsunuz? Emziren bir anne misiniz, değil misiniz? Onları söylerseniz daha detaylı bilgi verebilirim.
Ş

Şüheda A. O.

2 Ağustos 2026 16:52
Duygu Bayık Biçer
Siz ne için sağım yapıyorsunuz, süt arttırmak mı, buzluk stoğu mu, yoksa sağımla mı besliyorsunuz? Emziren bir anne misiniz, değil misiniz? Onları söylerseniz daha detaylı bilgi verebilirim.
Emziriyorum bebeğim 47 günlük. Mastit olduğum için sık sağmam gerekiyormuş
Duygu B. B.

Duygu B. B.

2 Ağustos 2026 17:11
47 günlük olduğu için muhtemelen tam anlamıyla memeyi boşaltamıyor, geride kalan süt tıkalı kanala o da mastite neden oluyor. Ya da doğru emme pozisyonunda değilse göğüs ucu çatlağı yapar, o da enfeksiyona yani mastite neden olur. bunlara dikkat.

şimdi gelelim konumuza. bebeğimizi emziriyoruz, emdikten sonra yanında 2. Bir kişi varsa gazını çıkarmak için ya da mama veriyorsan mamasını vermesi için bebeği ona bırakıyoruz, ve biz bugün 5 dk, yarın 10, öbür gün 10-15 ve sonraki günlerde de bu şekilde sağım yapıyoruz. Sütün azsa yarım saate kadar sağabilirsin. 3-5 dk önce memeyi fön makinesiyle ya da ılık su ile ısıtma, masaj. Ardından pompan elektrikli ise 3-5 dk uyarı modunda sağım, değilse elle sağım. Sonra normal sağım (5-10-15) ardından birkaç dakika elle sağım veya masaj modunda sağım, ve son olarak soğuk uygulama. Bunu bebeğini her emzirdiğinde yapabilirsin. Ama bir uyarı ! aşağıya bırakıyorum.

Flanş ölçünü al, uygun flanş kullan. Makinen elektrikli ise göğüs ucunun girdiği yere azıcık zeytinyağı sürebilirsin, tahrişi önler.

Emzirme öncesi ve sağım sonrası birkaç damla sütü göğüs ucuna sür. Lanolin krem kullanabilirsin. Sık sağım göğüs ucu yaralarına davet çıkarabiliyor.

! Sağımı 8 değil 4 kez de yapabilirsin. Çok sık sağım sütü arttırır ama hiperlaktasyona da sebep olabilir. Sütünün tazyikli gelmesi, çok gelmesi de az gelmesi kadar sorunlu bir durum. Bu yüzden sağımı makinenin orta ayarında yapmalısın. Çok uçlara gitme, yapabiliyorsan elle yap daha iyi.

Memede sertlik varsa ılık suyun altında da biraz ele sağım rahatlatır.

Süt sağma sırasında süt sağmakla ilgili hiçbir şeyi düşünme, gerekirse çorap geçir ucuna, gelen süte de bakma.

Bolca suyunu takviyelerini iç.

Emzirme pozisyonlarını araştır ve dene. Çanta tutuşu dedikleri bir pozisyon var, bebek küçükken bunu yapmak daha kolay ve memeyi daha efektif bir şekilde boşaltabiliyor.

Ayrıca, emme boyunca bebeğin aktif emmesi için uğraş. Uyuyorsa uyandır.

Sadece birkaç gün üzerine düşsen bile yeterli. Bu programı çok uzun süre uygulama, Genelde emzirmeyle memeyi boşaltmaya çalış. Bu yüzden farklı emzirme pozisyonları denemen ve bebeği uyanık tutmaya çalışman, memeyi doğru kavradığından emin olman çok önemli. Ayrıca her şeye memeyi sun, gak desin meme ver, guk desin meme ver. Sık sunarsan, hele bir de atak haftasına denk gelirse zaten çok sağmadan da çözülebilir. Sağdığın sütü verirken biberon kullanmamaya çalış, enjektörle ver gerekirse parmağını damağına koyarak çok çok yavaş ver, kendisinin çekmesine izin verme çünlü hızlı akışa alışabilir. Ya da buzdolabı stoğu yapabilirsin ama bence ver gitsin hücreler canlıyken içsin.
Ş

Şüheda A. O.

2 Ağustos 2026 17:54
Duygu Bayık Biçer
47 günlük olduğu için muhtemelen tam anlamıyla memeyi boşaltamıyor, geride kalan süt tıkalı kanala o da mastite neden oluyor. Ya da doğru emme pozisyonunda değilse göğüs ucu çatlağı yapar, o da enfeksiyona yani mastite neden olur. bunlara dikkat.

şimdi gelelim konumuza. bebeğimizi emziriyoruz, emdikten sonra yanında 2. Bir kişi varsa gazını çıkarmak için ya da mama veriyorsan mamasını vermesi için bebeği ona bırakıyoruz, ve biz bugün 5 dk, yarın 10, öbür gün 10-15 ve sonraki günlerde de bu şekilde sağım yapıyoruz. Sütün azsa yarım saate kadar sağabilirsin. 3-5 dk önce memeyi fön makinesiyle ya da ılık su ile ısıtma, masaj. Ardından pompan elektrikli ise 3-5 dk uyarı modunda sağım, değilse elle sağım. Sonra normal sağım (5-10-15) ardından birkaç dakika elle sağım veya masaj modunda sağım, ve son olarak soğuk uygulama. Bunu bebeğini her emzirdiğinde yapabilirsin. Ama bir uyarı ! aşağıya bırakıyorum.

Flanş ölçünü al, uygun flanş kullan. Makinen elektrikli ise göğüs ucunun girdiği yere azıcık zeytinyağı sürebilirsin, tahrişi önler.

Emzirme öncesi ve sağım sonrası birkaç damla sütü göğüs ucuna sür. Lanolin krem kullanabilirsin. Sık sağım göğüs ucu yaralarına davet çıkarabiliyor.

! Sağımı 8 değil 4 kez de yapabilirsin. Çok sık sağım sütü arttırır ama hiperlaktasyona da sebep olabilir. Sütünün tazyikli gelmesi, çok gelmesi de az gelmesi kadar sorunlu bir durum. Bu yüzden sağımı makinenin orta ayarında yapmalısın. Çok uçlara gitme, yapabiliyorsan elle yap daha iyi.

Süt sağma sırasında süt sağmakla ilgili hiçbir şeyi düşünme, gerekirse çorap geçir ucuna, gelen süte de bakma.

Emzirme pozisyonlarını araştır ve dene. Çanta tutuşu dedikleri bir pozisyon var, bebek küçükken bunu yapmak daha kolay ve memeyi daha efektif bir şekilde boşaltabiliyor.

Sadece birkaç gün üzerine düşsen bile yeterli. Bu programı çok uzun süre uygulama, Genelde emzirmeyle memeyi boşaltmaya çalış. Bu yüzden farklı emzirme pozisyonları denemen ve bebeği uyanık tutmaya çalışman, memeyi doğru kavradığından emin olman çok önemli. Ayrıca her şeye memeyi sun, gak desin meme ver, guk desin meme ver. Sık sunarsan, hele bir de atak haftasına denk gelirse zaten çok sağmadan da çözülebilir. Sağdığın sütü verirken biberon kullanmamaya çalış, enjektörle ver gerekirse parmağını damağına koyarak çok çok yavaş ver, kendisinin çekmesine izin verme çünlü hızlı akışa alışabilir. Ya da buzdolabı stoğu yapabilirsin ama bence ver gitsin hücreler canlıyken içsin.
Bilgileriniz için çok teşekkür ederim kendimi çok kötü hissettiğim bir dönemdeyim ve bu bilgilendirme beni aydınlattı çok teşekkür ederim 🌸
K

Kübra

2 Ağustos 2026 19:03
Duygu Bayık Biçer

Duygu hanım benim bebeğim 5 aylık. Zaman zaman meme reddi yaşıyoruz atak zamanındandır inşallah diye düşünüyorum. Çalışıyorum da aynı zamanda bu nedenle sağım yapıyorum, fakat beni istemediği dönemlerde de mecburen biberon verdik onda da çoğunlukla anne sütü aldı. Aktif sağım yapıyorum hem süt stoğu yapmak hem de sütümü artırmak için, emziren bir anneyim dediğim gibi normalde bebeğim istediği sürece. Lansinoh giyilebilir pompa kullanıyordum fakat son bir iki gündür çekmiyor sütüm olduğu halde, elimle sağıyorum. Yeni pompa aşacağım hangisini önerirsiniz? Benim için doğru sağım yöntemi nasıldır?
Duygu B. B.

Duygu B. B.

2 Ağustos 2026 20:48
Kübra
Duygu hanım benim bebeğim 5 aylık. Zaman zaman meme reddi yaşıyoruz atak zamanındandır inşallah diye düşünüyorum. Çalışıyorum da aynı zamanda bu nedenle sağım yapıyorum, fakat beni istemediği dönemlerde de mecburen biberon verdik onda da çoğunlukla anne sütü aldı. Aktif sağım yapıyorum hem süt stoğu yapmak hem de sütümü artırmak için, emziren bir anneyim dediğim gibi normalde bebeğim istediği sürece. Lansinoh giyilebilir pompa kullanıyordum fakat son bir iki gündür çekmiyor sütüm olduğu halde, elimle sağıyorum. Yeni pompa aşacağım hangisini önerirsiniz? Benim için doğru sağım yöntemi nasıldır?
Pompalar maliyetli biliyorsunuz ki. Ben bu konuda çok bilgili değilim ama pompayı değiştirmeden önce valf'ine bakın. Valfte açıklık varsa o zaman pompa verimli çekiş yapamaz. Pompayı değiştirmeden önce bunu bir kontrol edin. Son zamanlarda stresli günler geçirdiyseniz sütünüz etkilenmiş olabilir. Yani süt üretilse bile akışında problem olabilir. Elle sağımla kontrol edin, elle sağımda da azsa o zaman sorun pompada değildir. Hormonal bir durum olabilir. Takviye kullanıyorsanız takviyelere devam edin. Lacmix işe yarıyor biraz.

Bebeğinizi emzirmiyorsanız ve uzun bir yol varsa önünüzde anne sütü almasını istiyorsanız daha, o zaman 2-3 saatte bir sağım yapmalısınız.

Meme reddinin nedenleri olur. Reflü, gaz, burun tıkanıklığı, süt akışının yavaş olması, süt akışının hızlı olması, annenin stresi, alerjik bebek gibi gibi.. Bunlara bir bakın, düzeltebileceğiniz bir şeyse düzeltin.

4. 5. aylarda algı açıldığı için bebek anneyi emmek istese bile gördüğü duyduğu şeyler daha ilginç geliyor. Boynunuza ilginç bir kolye takabilirsiniz, bu bir süre oyalar. Ayakta emzirmeye çalışabilirsiniz. Uykuya geçişte, uykudan hemen uyanınca ya da uyku arasında emzirebilirsiniz. B12, Lacmix, multivitamin kullanabilirsiniz. Bolca su içmeye çalışın. D vitamini de alın.

Pompa önerisinde bulunamam ama aldığınız pompa yedek parçası olan bir pompa olsun ve flanş durumuna dikkat edin.
B

Berivan A.

2 Ağustos 2026 23:35
Merhaba duygu hanım yazdıklarınız beni bir çok konuda aydınlattı ama şöyle bir sorum olacak göğsüm dolu mastit falan değilim sık sık emziriyorumda ama ben sağım yapamıyorum benim sütün her defasında az az geliyor aslında doğru şekilde de sağım yapıyorum ama olmuyor sürekli yetersizmiş gibi hissediyorum göğüslerim şiş gibi duruyor süt var gibi ama pompada çok verim alamıyorum
Duygu B. B.

Duygu B. B.

3 Ağustos 2026 02:13
Berivan Arslan
Merhaba duygu hanım yazdıklarınız beni bir çok konuda aydınlattı ama şöyle bir sorum olacak göğsüm dolu mastit falan değilim sık sık emziriyorumda ama ben sağım yapamıyorum benim sütün her defasında az az geliyor aslında doğru şekilde de sağım yapıyorum ama olmuyor sürekli yetersizmiş gibi hissediyorum göğüslerim şiş gibi duruyor süt var gibi ama pompada çok verim alamıyorum
pompada verim olmaması çok normal. sütün üretilmesi ve sütün dışarıya akması başka olaylar. prolaktin dediğimiz hormon sütün oluşması için uyarı verirken oksitosin dediğimiz hormon let down yani sütün memeden akması için uyarı verir. oksitosin de bildiğiniz mutluluk hormonu. bebeğini öpmek, sarılmak, kokusu bu tür şeyler sütün akışını başlatmaya fayda sağlıyor. Süt sağarken o sütle bebeğini besleyeceğini düşünmek, off niye bu kadar az demek yerine, bir sürü canlı hücre dolu olduğunu düşünmeye çalışmak bunlar önemli. Ek olarak doğum sonrası d vitamin eksikliği çok yaşıyoruz ve bu da depresif duygulara itiyor. Bunun için takviye alabiliriz. B12 takviyesi özellikle solgarın çok faydasını gördüm süt arttırmada. Flanş ölçüsü çok önemli onu doğru aldığınızdan emin olun. en iyisi doğru ölçeğe sahip bir modeli internetten çıktı alıp kağıtla keserek ölçü almak. öncesinde meme masajı yapmaya çalışın, memeleri ısıtın, sonrasında da soğuk uygulama. Bir de emziren bir annenin sağımdan ziyade sıkça emzirmesi ve farklı pozisyonları denemesi ayrı bir kolaylık sağlar. Benim çok bir vaktim yok örneğin gündüz sağım yapmaya, 1 2 kez gündüz. 2 kez de gece yapıyorum. Bu en iyi günümde böyle (3-4 sağım). Bazen de pompa ile alakalı sorunlar oluyor, eller serbest pompalarda genel verim daha düşük ama emziren anneler için yeterli. Pompa valfini kontrol edin, açıklık görünüyorsa önce kaynar suya atın. Düzelecek mi ona bakın
B

Büşra Ç. K.

11 Ağustos 2026 21:55
Duygu Bayık Biçer
Nasıl yapmalıyız süt arttırmak istiyorum 3 aylık bebeğim
Yükleniyor...

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir