Söz Dinlemeyen Bebeğim
210 görüntüleme
E
Esra Ç.
26 Haziran 2025 12:19
Herkese Merhaba, sistem nasıl çalışır henüz test ediyorum, bir hata ya da yanlış yere yazıyorsam özür dilerim… öncelikle 16 aylık kızım var, aşırı aktif, hareketli, yere göğe hiçbir yere sığmıyor, ağlak değil aksine çok neşeli, hayat dolu ve çok mutlu ancak çoğu zaman hiçbir şeyden korkmuyor beni ve babasını takmıyor, yapmaması gereken şeyler için defalarca uyarmamıza rağmen bizi asla dinlemiyor, travma yaratmayacak şekilde kızıyorum olmuyor, tatlı dille, öperek anlatmaya çalışıyoruz ama asla hiçbir şey onu yapmak istediği şeyden alıkoymuyor, ne yapmamız lazım nasıl bir yok izlemeliyim hiç bilmiyorum
B
Berivan Ç.
8 Temmuz 2025 16:24
Merhana aynı durum bendede var 17 aylık oldu oğlum aynı durumu bende yaşıyorum gerçekten deneyimli anneler nasıl yapıyolar ne yapıyolar bende merak ediyorum kendi isteği ve keyfine göre davranıyor
Y
Yağmur K.
10 Temmuz 2025 21:27
Merhabalar anlattiginizin birebir aynisi benim kizimda da var hicbisekilde laf anlatamiyorum dinlemiyor asiri hareketli dediginiz gbi hicbseyden korkmuyo disarda kafasina gore cekip gidiyor bende ne yapmam lazim hic bilmiyorum

Şenay Ü. H. ..
Özel Eğitim Uzmanlığı
10 Temmuz 2025 23:02
Merhabalar, hem bir anne hem de özel eğitim öğretmeni olarak yazıyorum 💙 kullanılan dil her zaman çok önemlidir eminim güvenliğini sağlamak için cabaliyorsunuz fakat sık kullanılan yapma, olmaz, hayır gibi cümleler aslında bu davranışları fazla fazla pekiştiriyor. Çocuklarınız hareketli olabilir şuan gelişimsel olarak tam bır özgürlük ve keşif surecindeler. Yapmasini istemediğiniz davranışlarda dikkatini başka yöne çekerek biraz oradan uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz. Çocuklarınızı tanımıyorum fakat her çocuğun ilgisini çeken bir oyuncak, oyun, nesne gibi bir şey muhakkak vardır. Bunları o anlarda kullanabilirsiniz. 💙
E
Esma M.
11 Temmuz 2025 20:51
Merhaba benimde bebeğim 12 aylık hiç bir şekilde durduramiyoruz araçta dışarda evde bahçede otobüste bebek arabasında hiç bı yerde oturmak yada durmak istemiyor sürekli mızmızlaniyor aslında çok güler yüzlü konuşmaya çalışan insanları anlayan bir bebeğim var ama yazmış olduğum sorunlar var yada kafasını sürekli yere duvara kapıya vuruyor sinirlendiğinde ne yapacağımı bilmiyorum
Fatma U.
Uzman Psikolog
15 Temmuz 2025 10:30
16 aylık bir çocuğun "söz dinlememesi" ve aşırı hareketli olması bu yaş dönemi için oldukça doğal ve beklenen bir durumdur. Bu dönemde çocuklar yoğun bir keşif sürecindedirler; çevrelerini merak eder, sınırları zorlar ve bağımsızlıklarını test etmeye çalışırlar. Bu, onların dünyayı anlama ve kendi benliklerini oluşturma çabalarının bir parçasıdır. Söylediklerinizi anlasalar bile, dürtü kontrolü henüz yeterince gelişmediği için "yapma" denilen şeyi durdurmakta zorlanabilirler.
Bu durumda "kızmak", "uyarmak" gibi yaklaşımlar yerine, çocuğunuzu güvende tutacak sınırlar koymak ve bu sınırları tutarlı bir şekilde uygulamak önemlidir. Örneğin, "Hayır" yerine "Buradan inmelisin" gibi alternatif davranışlar sunmak, dikkatini başka bir şeye yönlendirmek veya tehlikeli durumlar için ortamı güvenli hale getirmek daha etkili olabilir. Olumlu davranışlarını pekiştirmek, alternatif sunarak yönlendirmek ve sabırlı olmak bu süreçte anahtardır. Bu davranışların bir gerilik veya problem işareti olmadığını, aksine sağlıklı bir gelişim sürecinin parçası olduğunu unutmamak, ebeveynlerin kaygılarını azaltmaya yardımcı olacaktır. Ancak, eğer bu durum günlük yaşamınızı çok olumsuz etkiliyorsa veya çocuğunuzun gelişiminde başka endişe verici belirtiler gözlemliyorsanız, psikologdan bireysel danışmanlık almanız faydalı olabilir.
Bu durumda "kızmak", "uyarmak" gibi yaklaşımlar yerine, çocuğunuzu güvende tutacak sınırlar koymak ve bu sınırları tutarlı bir şekilde uygulamak önemlidir. Örneğin, "Hayır" yerine "Buradan inmelisin" gibi alternatif davranışlar sunmak, dikkatini başka bir şeye yönlendirmek veya tehlikeli durumlar için ortamı güvenli hale getirmek daha etkili olabilir. Olumlu davranışlarını pekiştirmek, alternatif sunarak yönlendirmek ve sabırlı olmak bu süreçte anahtardır. Bu davranışların bir gerilik veya problem işareti olmadığını, aksine sağlıklı bir gelişim sürecinin parçası olduğunu unutmamak, ebeveynlerin kaygılarını azaltmaya yardımcı olacaktır. Ancak, eğer bu durum günlük yaşamınızı çok olumsuz etkiliyorsa veya çocuğunuzun gelişiminde başka endişe verici belirtiler gözlemliyorsanız, psikologdan bireysel danışmanlık almanız faydalı olabilir.

Mine D. ..
Çocuk Gelişim Uzmanı
18 Temmuz 2025 19:47
Bu yaştaki çocuklara kural koyamayız maalesef. Tehlikelerin farkında olmadığı için başına buyruk davranışları çok doğal. Ebeveynler için kontrolü çok zor bir süreç olsa da arkadaşların da dediği gibi dikkatini olabildiğince dağıtmaya çalışın. Çok fazla hayır kelimesi çocuklarda kanıksamaya neden olabiliyor onun yerine daha farklı cümleler kurabilirsiniz. Örneğin ‘oğlum/kızım merdiveni koşarak değil bak böyle rap rap şeklinde tek tek çıkalım hadi gel’ gibi oyunlaştırıp dikkat dağıtmaya eğlenceli hale getirmeye çalışın