Sizinkiler Nasıl

82 görüntüleme
N

Nurgül B.

12 Ocak 2026 14:43
Kızlar bebeğiniz kaçta uyuyo kaçta uyanıyo ve kaç aylık acaba benim ki 3.5aylık sabhları 7 deuyanıyo 7 de uyanan bebek 8 civarı falan uyutulmalı deniyo ama ben 8 civarıbaşlıyorum ancaaa 11 e yakın uyuyo şuan bi sınava hazırlanıyorum akşaö 8 de uyusun ders çalışim istiyorım amamümkün değil bi türlü uyumuyo ve ben düzene sokmaya çalıştıkça gece uyanmalaraı arttı daha bir sürü sorun varda şimdilik saatleri sorayım
merve

merve

12 Ocak 2026 14:47
Belki1 yaşından sonra düzene girer daha cok uyanacak geceleri kızım suan 17 aylık arada hala uyanıyor diş sancıları başlamıştır zaten bebeğinizin
Afranur K.

Afranur K.

12 Ocak 2026 15:21
Benim kızım da 3.5 aylık, biz genelde saat 22.30-23.30 arasında uykuya geçiyoruz.5-5.30 gibi karnı acıktığı için uyanıyor. Daha sonra babası işe giderken 8-8.30 arası geri kalkıyor.

Genellikle uyandıktan sonraki ilk uykusuna gün içindekinden daha kısa süre sonra geçiyor. Gün içinde artık 2 saate yakın bir yyanıklığı var bundan sabah ilk uykusuna sıklıkla 1.30 saat sonra geçiyor. En fazla da 45-50 dk kadar uyuyır. Bu rutini de akşama kadar devam ettiriyorum. Mesela şu an uyuyor aktif. Babası işten 19.00 gibi gelecek o zaman kalkıyor. Ben saat 20.00 gibi uykuya götürmüyorum çünkü eşimin de kızımla vakit geçirmesi / aralarında bağ kurması gerektiğine inanıyorum.

Şimdi bizim düzenimiz böyke ancak benim fikrimce sizde sorun olan 2 durum var.
1. Si çocuğunuz şu an uyku eğitimi almak için çok küçük. Bu 8 de uyutmalar- gün içinde belli saatlerde yatmalar vs. Tarzı uyku eğitimleri 5.5-6. Aydan sonra yapılan eylemler. Çünkü bebeğinizin sirkadiyen ritim dediğimiz gündüz-gece kavramı / REM-non REM uykuları henüz yok. Siz onu takip edip belirtileri ile uykuya götürürseniz eğer o verimli bir uyku geçirir. Ama şunu unutmayın benim bebeğim tarzında değil kendi tarzında bir sistemle uyur.

2. Si de kendiniz yapacağınız başka bir iş olduğu için uykuya kendinizi şartlayıp vücudunuzu geriyorsunuz. Bu gerilim bebeğe yansıyor çünkü o hala sizinle bir bütün olan canlı ve bundan dolayı uykuya karşı bir gerginlik/düşmablık hissediyor.

Ben de aktif ders çalışan bir anne olarak naçizane önerim çocuk uyusun şu saatte ders çalışayım demek yerine / çocuğu gün içinde uyuttuğunuz o 20 dakika da ders çalışmaya çalışmak. Ben bazen ayağımda sallarken dersimi çalışıyorum, bazen hamağına koyup yanına oturuyorum.

Ve şunu biliyorum ki artık o mükkemle ders çalışma sistemi hayatımda olamaz. 50 dk ders çalışayım 10 dk ara vereyim. Kahve içeyim vs. Yok.

Vaktim ne kadar? Kızım ortalama 45 dk uyuyor baştan 5 dk yanında duruyorum- 5 dk lavaboya git vs. Elimde 30 dk var.
O zaman 20 dk lık periyotlarla kendime düzen kurmalıyım.

Birileri ile kendinizi-bebeğinizin uykusunu kıyaslamayın. Bu sizi strese sokar. Bi akışı gözlemleyin. Onun rahatını gözlemleyin ve ona uygun bi şema çizin.

Ben mesela chatgpt ile böyle bir rutin oluşturdum. Yapay zekadan da destek alabilirsiniz ders çalışma konusunda
N

Nurgül B.

12 Ocak 2026 15:32
@Afranur Keskin ya çok teşekkür ederim çok güzel yazmışsınız sanırım cidden kendimi strese koydum ve düzeni daha fazla bozdum.Şuan kendi evimdeyim1-2 hafya öncesine kadar ailemin evindeydim orda çok rahattım bebek bakma konusunda stresli değildim ve 11 e yakın gece uykusuna götürüyodum ve bebeğim 7 saate kadar uyuduğu oluyodu ilk uykusu 5-6 saattenaşağı olmuyodu.Şimdi gece uykusunu yavaş yavaş 8-9 a çekeyim dedim elimdeki uykudan da oldum gece saattebir kalkmaya başlası çocuk ne babasıne ben uyuyabiliyoruz.Şuan tekrardan eski düzene geçsin istiyorum.11de uyusun çocuk razıyım uykusunu rahat alsın bari:( nasıl geçebilirim sizce eski düzenime bu gece 11 e doğrumu uyutmayı deneyeyim.Sizin düzeniniz çok iyiymiş aynı zamanda.
Birde Tusçu musunuz acaba önceki mesajlarınızda çıkarım yaparak böyşe düşündüm ben de Dus çalışıyorum şuan.Dediğinizgibi yapay zekadan destek almaya çalıştıö ama pek beceremedim siz nasıl aldınız?
Afranur K.

Afranur K.

12 Ocak 2026 15:38
Ben de DUS çalışıyorum, Kasım dusu için hedef koydum kendime. Chat gpt ye düzenli olarak bebeğimin uyku düzenini yazıyorum. O uyku düzenine göre bana bi ritim oluşturuyor. Ben de oradan devam ediyorum.

Kasım dusuna doğru ortalama 7-8 aylık olunca da annemden destek alıp son 2 ayda hızlı tekrarlara dönmeyi planlıyorum hatta.

Bebeğim ekimdeki sınavda maalesef yoğunbakıma kaldırıldı giremedim. Nisan dusu için ders çalışacak vaktim yok/ açıkçası zorlamıyorum da. Nasip kasıma olur inşallah.

Sadece bebeğini izle, uykusunun geldiğini belli eden işaretleri vardır onları keşfet.
Mesela kızım önce sessizleşiyor benim, iletişim kurmayı kesiyor neredeyse o zaman ışıkları hemen loşlaştırıp sakin aktiviteler yapıyoruz. Mesela bizde akvaryum var onu izliyor. Ortalama 5-10 dk sonra odaya geçip emziriyorum/ gazını çıkarıyorum. Zaten ışık kapatıp ortamı sesszileştirmek onu daha da uykuya itiyor.
En son ya hamağında sallıyorum, bazen pilates topunda zıplıyorum, bazen ayağımda sallıyorum uykuya dalıyor. Ortalama 5 dk aktif ritmik sallıyorum uykuya dalınca. Sonra da bırakınca uyumuş oluyor. ( bu sadece gece uykusunda yaptığım bir şey)

Gündüz hava aydınlık oluyor, gündüz-geceyi öğrensin istediğim için. Orada emziriyorum, biraz sallanıyoruz/yürüyoruz dalıyor.

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir