Seçici Beslenmeye Çözüm Nedir

56 görüntüleme
Y

Yağmur K. ..

4 Ağustos 2025 09:15
1 yaş bebeğim sadece karbonhidrat içerikli beslenmek istiyor diğer yiyeceklere hem ön yargılı hem de sevmiyor istemiyor böyle bir durumda ne yapmak gerekir iştahsız değil yediği şeyleri güzel yiyor ama aşırı seçici. Sadece yediği şeyleri yedirsem hiç beslenmez. Sadece makarnayla poğaçayla pilavla ömür geçmez yani.
Cansu K. E.

Cansu K. E.

Emzirme Danışmanı

4 Ağustos 2025 09:29
Benim büyük oğlumda böyle bir çocuk. Şuan 6 yaşında, çok şey denedim çok zorlayıcıydı. Yediklerinin içine yedirmek istediklerimi gizleyerek ilerledim, doktorumuzda kaos çıkmasındansa böyle yapmamı önermişti. Pilav yapıyorsam tavuk/et suyuyla başlarda içine çok çok küçük halde tavuk karıştırdım mesela yedikçe dikkatini çekmeyecek şekilde aşamalı olarak tavuğu büyüttüm miktarını arttırdım. Ben tavuk sevmem derdi, yedikten sonra şuan içinde tavuk vardı demeye başladım (3-4 yaşlarında) öyle olunca önyargısı kırılmaya başladı. Sonradan tavuk olduğunu görsede pilavını yedi. Mücver, iç harcına sebze eklediğim mantılar, yeşil mercimekle kıymayı karıştırıp yaptığım köfteler. Hep böyle araya karıştırarak alıştırdım. Hala seçicidir ama temel şeyleri yer, 6 yılda her yıl düzenli kan değerlerine bakıldı hiç bir eksiklik yaşamadık. Onlarca örnek verebilirim, peynir yemezdi kızarmış peynir deneyerek alıştırdım yada omlete gizleyerek, tostla, yada evde yaptığım pizzaya, gözlemeye derken hiç değilse bi şekilde tüketir oldu. Makarnayı mesela az kıymalı veya et suyunda pişirerek deneyebilirsiniz. Ona sezdirmeden az az ekleyin o istediğini yediğini düşünsün ama sizde birazcık desteklemiş olun
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

4 Ağustos 2025 12:17
Genelde danışmanlıklarımda gördüğüm bazı hatalara değinmek isterim yetişkinler olarak, sağlıklı yiyecekleri fazla yedirmeye çalışırken fazla tatlıyı kısıtlıyoruz bu da çocukta iki yönlü bir öğrenmeye yol açıyor:
1. Sağlıklı yiyecek = zorunlu
2. Tatlı/abur cubur = ödül

Çocuk bu dinamiği çok erken yaşta çözmeye başlar. Örneğin sebze yemeği bitince “aferin, şimdi tatlı yiyebilirsin” gibi mesajlar verildiğinde, sebze sadece çikolataya ulaşmak için geçilmesi gereken bir engel olur. Bu da yemeğin kendi iç değerini kaybettirir. Ayrıca çocuğun fazla çikolata yediğinde “hayır” cevabına alışkın olması ama fazla sebzeye karşı bu sınırlamanın olmaması, tatlıyı özel, sebzeyi sıradan yapar🤗
Y

Yağmur K. ..

4 Ağustos 2025 13:02
Cansu hanım öncelikle çok teşekkür ederim cevabınız için, benim büyük kızım da seçici ve aynen anlattığınız şeyleri sevmiyor ama onun seçenekleri yine var, et tavuk köfte falan yiyor ne bileyim peynir yerine kaşar yiyor vs.çok sorun etmiyorum. Anlattıklarınız çok değerli ve daha önce de başka yerlerde okuduğum öneriler ama benim bebeğim ne mücver, ne kıyma, ne köfte, bunların hiçbirini yemiyor ki içine gizleyeyim.. Bi tane çocuk doktoru bir ay boyunca bu sevdiği şeyleri yani hamur işi olan her şeyi kesip unutturmamı söyledi mesela. Ama çok zor oluyor en basitinden evde ekmek görüyor deliriyor ekmek ekmek diye. Bunun gibi başka bi öneri var mıdır merak ettim ben de

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir