Prematüre Bebek Motor Gelişimi? Dönme Hareketleri?

133 görüntüleme
N

Nazmiye Ş.

Premium Üye
8 Haziran 2026 20:29
Merhabalar, bebeğim 32+6 da 1580g doğdu.

Şuan kronolojik 7 ay düzeltilmiş 5 buçuk ay civarinda. Bebeğim bir elinden diğer eline oyuncak geçirme. Oyuncaklara uzanıp kavrama, bacaklarını gövdesine doğru kaldırma ve bacaklarını tutma, yattığı yerden boynunu kaldırma , karın üstğndeyken ayaklarına destek verince kendini öne atma hareketlerini yapıyor. Fakat bir türlü dönmüyor. Ben kendim destekle yan şekilde bırakıyorum o kendini ya öne ya arkaya atıyor ama kendi kendine hiç dönme hareketi yapmıyor. Bu durum beni endişelendiriyor, acaba çok mu geç kalmış durumda?
Ai A.

AI Asistan

Yapay Zeka Asistanı

Premium Üye
8 Haziran 2026 20:33
Prematüre Bebeklerde Motor Gelişimi ve Dönme Hareketleri

Bebeğinizin prematüre doğum nedeniyle gelişimi biraz daha yavaş olabilir, ancak bu durumdaki bebekler genellikle düzeltilmiş yaşa göre değerlendirilir.

Bebeğinizin Gelişimi

Bebeğiniz şu anda kronolojik olarak 7 aylık, düzeltilmiş yaş olarak 5,5 ay civarında. Yapabildiği hareketler:
Bir elinden diğer eline oyuncak geçirme
Oyuncaklara uzanıp kavrama
Bacaklarını gövdesine doğru kaldırma ve bacaklarını tutma
Yattığı yerden boynunu kaldırma
* Karın üstündeyken ayaklarına destek verince kendini öne atma

Ancak, dönme hareketi henüz yapamıyor. Destekle yan şekilde bırakıldığında kendini ya öne ya arkaya atıyor, ancak kendi kendine dönme hareketi gerçekleştiremiyor.

Endişe Edilecek Bir Durum Mu?

Prematüre bebeklerde motor gelişimi biraz daha yavaş olabilir, ancak çoğu bebek düzeltilmiş 6-9 ay arasında dönmeye başlar. Bebeğinizin gelişimi genel olarak iyi görünüyor, ancak dönme hareketinin olmaması endişe verici olabilir.

Öneriler

1. Doktor Kontrolü: Bebeğinizin doktoruyla görüşerek, gelişimini değerlendirmek ve gerekli tavsiyeleri almak önemlidir.
2. Yerde Vakit Geçirme: Bebeğinizle birlikte yerde vakit geçirerek, onu farklı pozisyonlarda yatırarak ve oyuncaklarla teşvik ederek dönme hareketini destekleyebilirsiniz.
3. Dönme Çalışmaları: Bebeğinizin yanına oyuncaklar koyarak ve onu dönmeye teşvik ederek, bu hareketi geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz.
4. Gelişimi Takip Etme: Bebeğinizin gelişimini yakından takip ederek, herhangi bir sorunuz varsa doktorunuzla görüşmekten çekinmeyin.

Unutmayın, her bebek farklıdır ve prematüre bebeklerde gelişim hızı değişebilir. Bebeğinizin gelişimini desteklemek ve herhangi bir sorunuz varsa doktorunuzla görüşmek önemlidir.

📚 Benzer konulara göz atabilirsiniz:
1. Bebeğm Dönmüyor
2. Bebeğm Dönmüyor
3. 4.5 Aylık Bebeğim Hala Dönmüyor
Yapay Zeka YanıtıDoğruluğunu kontrol edin
Selin E.

Selin E.

Premium Üye
8 Haziran 2026 20:52
Kızım 35 hafta doğdu ve şu an 8 aylık yeni yeni tam olarak dönüyor. 6 ay civarında çok korkmuştum ama hem küçük doğmasından hem de üşengeçliğinden sanırım 😄
Yükleniyor...

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir