Pipetten Su İcmesi
148 görüntüleme
A
Ayşe
25 Ocak 2026 13:14
Bebeklere neden sılikon veya plastık pıpetlı suluklarla su ıcırılıyor nıye onlra alıstırılıyor ? Benım bebegım ek gıdaya baskadıgınsan berı bardaktan hevesle su ıcıyor ılla pıpete alıstırmak zorunda mıyım gerekcesı var mı bılmedıgım acaba

Emel C.
25 Ocak 2026 13:55
Benim bebegimde bardaktan içmeyi çok seviyor suluk yada biberon değil şişeden bile içiyor bende pek anlamiyorum bu durumu acikcasi
A
Arzu.G
25 Ocak 2026 14:03
Pipetli suluklar kendi başına rahatça alıp icebilmesini sağlıyor sanırım ben çok denedim ama alistiramadim bı turlu .herkes kullanıyor benimki almayınca üzülmüştüm iyi yalnız değilmişim :)

İlsu O. K.
25 Ocak 2026 14:19
Merhaba Ayşe Hanım; aslında pipetle su içmek sanıldığı kadar basit bir olay değil yani bu ısrarın altında önemli bir destek var o da konuşma becerisi. Pipetle içme sırasında dudak kasları çalışıyor bebeklerin bu yüzden alıştırmakta fayda görülüyor☺. Bardak ve emzikli bardaklar ağız yapısında şekil bozukluğu oluşturuyor ve yine bardaktan verilen meyve suyu gibi şekerli içeceklerde diş çürümesine etki ettiği söyleniyor. Ama bardakla su içmekte bebekler için oldukça önemli yutma ve dil kullanımı için bence dönüşümlü verilmeli yani meyve suyu gibi şeyler pipetle verilip su bardakla olabilir diye düşünüyorum. Oğlum 10 aylık daha eğer üst değiştirmeye gücüm varsa bardakla veriyorum çünkü oyuna dönüyor yoksa pipetle ☺

Afranur K.
25 Ocak 2026 14:39
Aslında iyi bir noktadasınız 😅 çünkü açık bardak kullanımına geçmek de gelişimsel bir adımdır aslında bebekler için. Özellikle 6. Ayda en azından su gibi basit gıdalarla verilerek kullanımının öğretilmesi 18-24. Aylarda da tamamen açık bardağa alışmış olması istenir.
Pipetli bardak dediğimiz straw cup lar içme tekniklerini geliştirmek için kullanılır. (Ağız kasları ile farklı içme tekniklerini geliştirmek için yani farklı kas gruplarını çalıştırır ama bunun gelişimi 6-12. At arasında beklenir.)
Yani bardak kullanması pipet kullanmaması kötü bir şey değil, süreç içinde o pipeti de kullanacak kaslarını geliştirecektir.
Diş hekimi olarak da söylemeyelim ki ikisi arasında diş çürüğü olarak anlamlı bir fark yoktur. Çünkü pipet damağın gerisine atsa bile içeceği, ağız içerisinde gıdayı çeviriyoruz bundan dolayı bardak kullanıp dişe direk temas ediyor çürük olacak diye bir teori tamamen yanlıştır.
Burada diş çürüğünü değerlendireceksiniz o zaman mekanik temizliğe değer vermelisiniz. Dişlerini düzenli fırçalamasını desteklemeli ve öğretmelisiniz. Bu diş çürüğünü yok seviyesine kadar indirecek tek etken diyebilirim.
Pipetli bardak dediğimiz straw cup lar içme tekniklerini geliştirmek için kullanılır. (Ağız kasları ile farklı içme tekniklerini geliştirmek için yani farklı kas gruplarını çalıştırır ama bunun gelişimi 6-12. At arasında beklenir.)
Yani bardak kullanması pipet kullanmaması kötü bir şey değil, süreç içinde o pipeti de kullanacak kaslarını geliştirecektir.
Diş hekimi olarak da söylemeyelim ki ikisi arasında diş çürüğü olarak anlamlı bir fark yoktur. Çünkü pipet damağın gerisine atsa bile içeceği, ağız içerisinde gıdayı çeviriyoruz bundan dolayı bardak kullanıp dişe direk temas ediyor çürük olacak diye bir teori tamamen yanlıştır.
Burada diş çürüğünü değerlendireceksiniz o zaman mekanik temizliğe değer vermelisiniz. Dişlerini düzenli fırçalamasını desteklemeli ve öğretmelisiniz. Bu diş çürüğünü yok seviyesine kadar indirecek tek etken diyebilirim.
A
Ayşe
25 Ocak 2026 18:39
Cok tesekkur ederim kıymetli bılgılerınızı paylastıgınız ıcın oglum 6. Ayla bırlıkte ek gıdaya basladıgından berı bardakla ıcıyor suan yedı bucuk aylık pıpetlıyı aldım deneyecegım aklıma geldı sormak ıstedım🙏🏻